torsdag 26. august 2021

"Lady Chatterleys elsker" av D. H. Lawrence

En stor positiv overraskelse av en meget omtalt klassiker. 

En gammel klassiker av en bok, hvor vi blir kjent med overklassejenta Constance Chatterley, hun giftet seg med Clifford Chatterley, når han er hjemme i 1917, fra krigen. De får en måned i sammen før han må tilbake til krigen i Flandern. Et halvt år etter kommer han hjem hardt skadet, nærmest i småbiter. Hun er 23 år og han har blitt en mann lenket til rullestol på 29 år, lam fra livet og ned. De er unge og forelsket og de lover hverandre å elske å ta vare på hverandre samme hva. Constance eller Connie som hun ble kalt lovet å aldri og sverget på å aldri forlate han.

 Connie og Clifford kom hjem til Wragby i 1920. Cliff hadde arvet godset og gruvene etter at faren døde og han ble eier og baron over Wragby. Men, Connie og Cliff hadde innsett at de ikke kunne få noen arving, så de hadde inngått en avtale om at Connie kunne bli gravid med en annen, men at det ikke skulle bli noen problem. Connie likte å gå turer i skog og mark, mens Cliff var opptatt av å holde på familiens sin materielle makt over gods og gruvedrift. Fint fortalt om utviklingen av samfunnet og hvordan man så på gruvedrift og vekst den gangen.

 Connie møter på sin vandring i skogen en dag på skogvokteren, en merkelig sur og lite imøtekommende mann. Hun vil gjerne ha nøkkel til en liten bu hun kunne gå til, han var ikke hyggelig mot henne. Skogvokteren, Oliver Mellos kommer etter hvert med en nøkkel og det begynner virkelig å ta seg opp med noe, mellom de to. Dette utvikler seg og jeg vil ikke røpe mer.......  

 Her brytes de erotiske tabuene en etter en og det er ganske så fornøyelig og morsomt å høre på hvordan dette ble formidlet den gang. Forfatteren Lawrence var opptatt av at kvinner og menn skulle ha en normal sex liv, og her får vi virkelig høre uten at det blir spesielt sensuelt for våre ører, kun vakkert skildret. Jeg kan kanskje skjønne at noen ble sjokkert over boka for hundre år siden, men ingen vil bli dette i dag. Olivers lidenskapelige snakk om John Thomas og Lady Jane som henviser til det mannlige og kvinnelige kjønnet er bare vakkert utført.   


Utgitt første gang privat i 1928 og i 1929 i Frankrike. Boka ble ikke utgitt åpent i Storbritannia før i 1960. Det ble rettsak om boka og den fikk virkelig vinger og solgte i millionvis, men boka ble regnet som uanstendig i USA, Canada, Australia, India og Japan.

Vil du lese mer om D. H. Lawrence 1885-1930, er dette linken. Jeg har aldri lest noe av han før, men det skal jeg gjøre etter hvert. Bak på boka som jeg lånte på biblioteket står det: "Sigrid Undset har beskrevet forfatteren slik: Lawrence var en visjonær og et geni. Hans viten om mennesket er grenseløst" 

Jeg har hørt lydboka fra storytel, 14 t. 29 min lest av Bodil Vidnes- Kopperud, veldig bra lest. Boka måtte jeg bare låne underveis, for å nyte den, utgitt i 1989, på 436 sider. Filmen over boka som fikk fem Cesar-priser i Frankrike i 2006, den skal jeg se etter hvert. Håper den er bra!


 

Denne boka kan jeg absolutt anbefale, spennende og den viser oss et godt bilde av tiden som blir formidlet på en fin måte med store kontraster mellom fattige og rike, landarbeidere og gruvearbeidere, om industrialiseringen og utbygging, om maktkamp, klassekamp osv. Den tematiserer mange ulike punkter i livet og kjærligheten, om drømmene våre og hva er egentlig lykke? 
  
Septemberboka i1001 Bøker mannlig forfatterLawrence  D. H. "Lady Chatterleys elsker" fra 1928

21 kommentarer:

 1. Interessant. Kjent bok, som jeg ikke har lest. Setter den på lista mi når jeg skal velge 1001-bøker for neste år.:) Har lest bøker i nesten alle kategoriene i år, og flere i noen kategorier.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne boka husker jeg godt pappa leste denne på slutten av 60 tallet og brødrene mine fikk ikke lese den, men de sneik seg til det. Den ble nok betraktet som en ren sex bok den gangen, noe vi ikke skjønner i dag. Men når jeg oppdaget den på 1001 lista var jeg ikke sein om å bestemme meg for denne. Jeg synes den har en vakker fortelling om klasseskille, makt og begjør som er like aktuell i dag som den gangen. Ha en fin helg!

   Slett
 2. For et bra bokvalg du har gjort for september! denne skal jeg sannelig rydde tid til :)
  Riktig god helg Ingun!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ble overbegeistret over hvordan forfatteren som kommer fra fattige kår har klart å beskrive overklassens makt og hvor viktig det var med hemmeligheter den gang i begynnelsen av 1900 tallet i overklassen. Mange fine temaer kommer han innom.
   En bok jeg har hørt på i mine alt for mange og lange bilturer i den siste tide. Jeg fikk blant annet et nytt barnebarn som kom seks uker for tidlig, men så skjønn (fem timers biltur unna), alt bra nå og han har kommet hjem.:)
   Ha en fin helg!

   Slett
 3. Denne boka har jeg et eller annet sted i ei bokhylle! Kjøpte den på et loppemarked for noen år siden, men har ikke fått lest den enda. Kanskje det kan bli i løpet av høsten? helg! Jeg skriver fremdeles om besøket på Maihaugen i sommer. Fant plaggene som er utgangspunktet for bunaden min, rekonstruert 1700-tallsbunad fra Lillehammer. Morsomt å se. Ønsker deg god helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ta fram boka og les den, jeg synes den var fin. Ha en fin helg:)

   Slett
 4. den här boken läste jag för länge sedan. borde läsa om. tack för smakebit och påminnelse!

  SvarSlett
  Svar
  1. Da vil du nok lese med helt andre øyner enn som ung, leser du den nå. ;)

   Slett
 5. Den er det lenge siden jeg leste! Jeg husker faktisk ikke helt hva jeg syntes om den :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Å lese den som ung leter man etter det seksuelle, som voksen opplever man mye mer hva boka vil formidle, synes jeg :)

   Slett
 6. Den läste jag i tonåren, intressant att det blev så mycket storm kring den. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. :) man endrer syn om opplevelsen av innholdet, når man blir godt voksen.

   Slett
 7. Den har jag inte läst men jag tror jag har den i bokhyllan

  SvarSlett
 8. Jag hade stora förväntningar då jag läste boken som ung. blev besviken! Kanske skulle jag nu 40 år senare ha en annan åsikt. Tack för påminnelsen

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har nok endret syn på det seksuelle og bokas innhold hadde jeg lest den for 40 år siden, for da lette man etter noe annet enn det man gjør i boka som godt voksen.:)

   Slett
 9. Oi. Nå fikk jeg lyst til å lese denne på nytt. Så nettopp at du har inspirert Tine også :)
  Så absolutte en fristende omtale. Denne boken er et fint portrett av hvordan kjærlighet kan være.

  SvarSlett
  Svar
  1. Som godt voksen er nok dette en annen opplevelse en å lese den som ung. Lykke til!

   Slett
 10. Jeg leste den vel for mange, mange år siden, men kanskje jeg skulle ta den frem igjen?!
  Hilsen fra Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
 11. Takk for vinket, Ingun! Romanen står ulest i mi bokhylle på n-te året ;-)

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!