søndag 19. februar 2023

"Den unge mannen" av Annie Ernaux

 


En voksen kvinnes eventyr med en 30 år yngre kjæreste

 Historien om den 55 år gamle kvinner, er nok Ernaux egen historie, hvordan hun hadde et forhold til en student på 25 år. Han hadde en samboer som valgte å forlate den unge gutten og den voksene kvinnen dro til han bortimot hver helg. Hun levde ut sin lidenskap som kvinne, den hun var som ung. Dette ble et intenst forhold, hvor hun forklarer hvordan samfunnet så på dem som par, og hennes forelskelse som fikk henne til å minnes mange ting jeg har lest i hennes tidligere bøker. Dette er egentlig ikke en bok, heller en novelle på 29 små sider. 

En bok jeg ikke hadde klart å lese for et par år siden, da sønnen hadde et forhold til en tjuve år eldre kvinne. Det opplevde jeg som veldig vanskelig. Jeg likte denne boka og hygget meg med den. Den er presis i språket, intelligent skrevet og jeg liker at hun fletter inn tidligere historier jeg har lest av henne, det gir en god mening. Har nok lest alle bøkene hun har utgitt på norsk så langt, tror jeg. Her


Hun er en strålende spennende forfatter. 

Hun fikk Nobelprisen i litteratur 2022, var fantastisk bra.  


   Utgitt på Gyldendal 2022

12 kommentarer:

 1. Der fikk du meg på Ernaux-sporet igjen :) Jeg leste boken og ser på Bokelskere at jeg ga den en 4`er på terningen, men jeg har ikke blogget om den. 39 sider er fort lest, mye mindre tid enn hva det ville tatt å skrive om den.
  Ernaux er en formidabel forfatter, selv om hun skriver ut i fra sin egen historie, greier hun å fornye seg til hver bok.
  Ha en fin fastelavnssøndag Ingun!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, utrolig liten bok, leste den i solskinnet på terrassen på et blunk. :)

   Slett
 2. Var spent på hvordan du likte denne, med din lærerbakgrunn.
  Skjønner du synes det var vanskelig da din egen sønn var sammen med en så mye eldre kvinne.
  Jeg likte også denne boka, btw. Fort lest, men innholdsrik likevel.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg synes også den var veldig innholdsrik, tok opp en del tabu- ting man ikke snakker så mye om. Og hvordan vi ser på kvinner som er sammen med unge gutter, mens gamle menn lett kan sprade rund med pur unge kvinner. Jeg synes også at måten hun flettet inn historien med minnene var veldig bra. :)

   Slett
 3. Ja,denne boken likte jeg! Fort lest men likevel satt den lenge i her hos meg. Var kjekt å lese en historie som gikk denne veien, det er ikke ofte en leser.
  Jeg har også lest alt som er kommet på norsk, samt en på engelsk. Gleder meg til den nye som nettopp har kommet ut, da er det søkelys på moren hennes.
  Ha en fin kveld, Ingun!

  SvarSlett
 4. Fin bok fra Ernaux denne også. Det er interessant at når forhold går 'feil vei' så blir de sett på som problematiske, men jeg støtter deg fullt ut i følelsen ang egen sønn. Jeg ville nok ikke syns det var så heldig jeg heller om det gjaldt min egen sønn som nå er 29 og singel..
  Jeg både liker og ikke liker at bøkene hennes er så korte som de er. De er kjappe å lese, likevel dyre å kjøpe. Det føles av og til litt ... økonomisk planlagt? Når det er sagt så leser jeg nå en 700 siders crossover selvbiografisk bok som kun strekker seg over ett drøyt år av forfatterens liv, og det er kanskje noe villt i motsatt retning. Ihvertfall får man mye for penga ;-)
  Ernaux er likevel en av favorittene mine, så jeg klager ikke. Egentlig. Jeg låner bøkene på biblioteket istedenfor.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har gått mer og mer over til å låne bøker på biblioteket, og på book bites. Det blir alt for mange ellers, men jeg kommer nok til å komme hjem fra mammut salget med bøker som jeg bare må ha!
   Jeg drømmer om å sette opp bokhyller "Ivarhyller fra Ikea" på hjul, for der kan man få satt bøker i to rader. De må ikke blir for høye, men lette å flytte. :)

   Slett
  2. Det var en god ide! Jeg har alltid irritert meg over IVAR-hyllene som er så dype...

   Slett
  3. Slike innrednings-tanker flyr stadig rundt i hodet mitt. Ivar hyllene har jeg massevis av og hjul har jeg skaffet meg. Det blir ikke her hvor vi bor nå, fordi vi driver å restaurer en gammel skole, så da får jeg nytt verksted på ca 50 kvardatmeter. Det skal bli bra, men det tar et par år til før vi kan flytte dit. Nå er det bare hytta, et kvarter hjemmefra. Effektivt og fint, :)

   Slett
 5. Interessant tema.
  Jeg leste Årene.
  Mange hilsener til deg og jeg ønsker deg en god kraftfull uke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hun skriver bra, så hun fikk en vel fortjent Nobelpris for 2022

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!