søndag 12. juni 2016

Groult Benoite "Stjernetasten"

En bok om livet, kjærligheten og samfunnet skrev morsomt og ironisk

Dette er en bok som kom ut på fransk i 2006 og utgitt i 2007 på norsk..Den bærer litt preg over at livet har faktisk forandret seg mye siden den gang. En lydbok fra mors dødsbo som jeg heller aldri har hørt før, som jeg fant i min opprydding, fra bokhylla mi.

Alice er oldemor og ser tilbake på utviklingen og hennes nære familie blir vi kjent med. Boka er som et litterært testament over den sterke feministen, journalisten og forfatteren. Alice er en sterk kvinneskikkelse som vet hva hun vil og har et godt forhold til sin datter Marion, som har et litt spesielt ekteskap med sin mann. Flotte, modige refleksjoner fra en eldre kvinne om abort osv. Her er det mye sannheter og ironi som går over i hverandre, sett fra et humoristisk standspunkt.over hvordan liver er og har vært.

Alice, har blitt sagt opp på jobben og føler seg helt ubrukelig. Historien starter med at hun, en eldre kvinne  skal ut å kjøpe seg datamaskin, det er noe hun ikke vet noe om og selgere prater et kodespråk som er uforståelig for henne. Hva er et modem og hva er de forskjellige rare navnene som bits, ram osv. Hun føler seg enda dummere enn alle andre men, hun kjøper en maskin. Hun er moderne selv om man er over de 80 år, man må jo følge med.  En dag hos frisøren får hun vite at det finnes en oppskrift-bok for dumminger ang data, der det står alt fra a til å. Hvorfor selges og informeres det ikke om slikt, den var helt klar og tydelig, sier hun.

Marion er fransk og Brian er irsk. De er begge gift på hver sin kant men er at  kjæresteparet som treffes i hemmelighet. En skjønnhistorie om kjærlighet, lykke, den enkle livet i Irland og kontrastene til Paris hvor Marion bor, Nydelig! Dette handler om to gifte mennesker som ikke har gitt opp håpet om den store kjærligheten fra studenttiden, men latt den få blomstre.

Søsteren Helene har flyttet til Cannes, med sin mann Victor som hun ikke liker. Han har blitt så gammel, ser så gammel ut og oppfører seg sånn. Hun og mannen drar på cruise og da oppdager hun at henne mann også har blitt en slik gammel mann.

Marion, datteren feirer 60år og de snakker åpent om ekteskapet, alle elskerinnen til mannen og han vet om Brian. Hun ønsker seg ansiktsoppløfting. Brian dør og hun får alle brevene hun skrev hver uke i over 30år da vennen hans kommer å formidler budskapet. Hva skal hun gjøre med alle brevene....
Veldig morsom sekvens når Alice og Helene drar på tur med older barna og vi hører hvordan de oppfører seg.
Det eneste kravet Alice har er: retten til å velge sin egen død. Men det er ikke mulig i Frankrike, alt er så gammeldags her....
En morsom bok, med mange sannheter.


Spilletid 6 t 28min.
Utkom på Cappelen 2007
Lest av Anne Marit Jacobsen som Alice
Gisken Armand  og Guri Glans leser andre roller


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!