onsdag 1. februar 2017

Anvedsen Tone Iren "Sy klær til damer"


Liker du å sy, er dette en fin og enkel bok å bruke!

Du trenger ikke kjøpe nye mønster hele tiden, for her et et knippe av de mest brukte modeller og snitt, ca. 60 stk .+ div tilbehør. Både på kjoler, jakker, skjørt, bukser, treningstøy og stort sett det du trenger. Det er en bok med mange muligheter, - men du må se mulighetene i dine egne stoffer og sette de sammen slik du vil ha plaggene dine.
Dette er en søm og mønster-bok hvor man ser hvordan klesplagget blir.
Synd forsidebilde var litt kjedelig (iallefall til ungdom) for det er mange friske og fine bilder inne i boka.

Standarstr. -  nesten ingen er akkurat det? 
Vi er som regel midt i mellom, eller har en str. på overdelen og en annen på underdelen. Fortvil ikke, her lærer du måltaking og justering. Her finner du mål og tabeller for ulike str. og det er bra forklart. Det samme gjelder tilpassing og justeringer av mønster. 
Noen har høy byste, mens hos andre henger de lenger nede er større osv. Her får du tipsene på hvordan det enkelt og forståelig justeres.  Bukser og skjørt som er for korte, forlenges og hvordan man justerer skuldersøm og lager smalere skuldre. osv....fint illustrert med fine forklaringer!


Vi ser på disse tre bildene her. Tre modeller som er sydd utifra samme mønster ark, men allikevel fremstår veldig forskjellig. mønstrene ligger  i hver sin praktiske lomme i permens insider. 
Det er mønster som i Burda-blader, der mange mønster ligger over hverandre i farge og strekkoder, alt står i oppskriften
.
Bra, at man ser samme ulike modeller av samme monster og hvor ulike de blir i forskjellige stoffer, det inspirerer.I boka finnes mange flotte oppskrifter av kjoler, som denne i 70 talls stil. Til de vakreste fest og brudekjoler.
Det er så bra at kjolene er avbildet både forfra og bakfra så man ser detaljene.


Det kan se vanskelig ut, men det er skikkelig detaljer beskrivelse om prosessen. Nøyaktig og bra skrevet. Her er det bare å følge fra punkt 1. og nedover. Tydelig og godt forklart, men hvor stoffet skal bretter og hvor mange deler man skal ha av hver del. Dette er fra "Alt om Håndarbeid".

Det må nevnes at det er også i boka er mange søm-tips "Sy skolen" på ca 35 sider som viser f.eks passepoilert lomme og kutting av glidelås som er for lange ol. detaljer det er kjekt å kunne, bra!

Må innrømme at jeg savner  hvordan man syr i vanlig glidelås, skult og usynlig glidelås. Det er noe folk kvier seg til og ikke skjønner helt.
Ellers veldig mye bra!

Jeg bør kanskje legge til at et av fagene jeg har undervist i har vært som lærer på design og tekstil vg2 og vg3 minst 10 år inntil for noen år siden da vi mistet linja på vår videregående skole. Så det er ut fra de erfaringene jeg kan uttale meg om boka, for jeg vet hvor problemene for de som vil sy selv kommer. Veldig mange av de er med her i denne boka og det er bra.

Lykke til med sømmen og egenproduksjon av klær, dette får du til!
Flott gave til den som ønsker å skape noe eget å kle seg i!

En bok jeg absolutt anbefaler til de søm glade!

Håper hun gir ute en tilsvarende bok til menn, det savner mange!


Boka har 220 sider,
Gyldendal, i 2016
Lese eksemplar

6 kommentarer:

 1. Jeg kunne ønske jeg kunne sy klær, det ser så gøy ut. Er oppvokst med en mamma som syr, og fikk min første kjøpe-bukse da jeg var 13. Veldig gøy å se, hadde nesten glemt at folk driver med sånt fremdeles :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Joda, folk og spesielt ungdom syns det er veldig kult å sy sine egne klær nå for tiden. Mange vil ha klær i stoffer ingen andre har, og være individualister i stil. Redesig er også "in" for tiden og har hatt noen oppgaver med det i år.

   Slett
 2. Det er veldig gøy at ungdommer lærer å sy egne klær. Jeg drev jo selv med det en gang, sydde til barna også da de var små. For ikke lenge siden fant min eksmanns datter en stor busserull jeg hadde sydd til faren hennes av en ullportiære da vi var unge og forelsket. Hun tok den på og syntes den var kjempetøff! :)

  I dag viser jeg bilde på bloggen av søstrene mine og meg i kåper mor hadde sydd til oss :)
  Det er kjekt å kunne sy litt. Det som er mest aktuelt for meg for tiden er å kunne forandre litt på ferdigkjøpte klær, slik at de blir mer "meg" :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi vil gjerne gå med noe som ingen andre har. Noen ganger kan man finne fine ting på H&M osv.Noen ganger er det fargen eller stoffet/mønsteret som er fint.
   Det er ting jeg ofte redesigner eller lar de ligge et par år. Jeg hater å komme i samme klær som 17åringene.

   Slett
 3. Gjennom de 20 første årene av vårt ekteskap sydde jeg alt både til barna, meg selv og til huset. Nå orker jeg nesten ikke å legge opp en bukse. Det ble for mye.
  Men flott med en slik bok så unge mennesker kan lære selv. Jeg skriver om fargen rød i dag, bruker du rødt? God helg ønskes av Tove/fargeneforteller.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg bruker rødt, men mest som kontrast til grått eller svart. Om sommeren er jeg glad i laksrødt.
   Når jeg kjeder meg syr jeg en kjole eller et nytt skjørt, jeg elsker å skape noe. Men, jeg kaster alt for lite så har jeg har alt for mye kjoler og aldri noe å ha på meg!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!