lørdag 7. januar 2023

Helga Flatland "Etterklang"


 Byjenta, Mathilde som søkte etter frihet og lykke på bygda 

Mathilde en jente, 30 år. Hun er norsklærer på vg. skole. Hun forelsker seg i en av eleven sine, Jacob. Dette startet når han gikk i tredje klasse på vg. skole og de har et hemmelig forhold. Forholdet varte nesten hele skoleåret, frem til Jacob blir russ. Han begynner å studere statsvitenskap. Så faller bomben og hun må opptil rektor og blir konfrontert om elev-lærer forholdet til sin tidligere elev på 18 år, siste skoleåret. Hun mister jobben, men tenker at hun vil bli forfatter. 

 Det er korona tid og hun møter venninnen Andrea som vil flytte ut av byen med familien sin. Mathilde tar det samme spranget og leier ut leiligheten sin i Oslo og flytter til Telemark. Der hun får leie ei gammel stua. Gården drives av to brødre. Andres som er gift og har to barn og Johannes, kalt Johs som er felespiller og fri mann. Han bor i det store hovedhuset fra 1600tallet. Moren som har drevet gården før dem er svært kontrollerende kvinne som er stolt av å ha bygget opp gården til det den er i dag.

 Vi hører om Andres og Johs sin bestefar som også het Johannes, han var litt av en fele og skrønemaker. Unge Johannes har arvet fele-spillinga etter han og vi får høre gamle sagaer og eventyr. Samtidig som vi får et blikk inn i den moderniserte gårdsdrifta, som moren har bygget opp.   

 Mathilde liker ikke Johs noe særlig i begynnelsen, men etter hvert som hun får jobb på ungdomsskolen og lærer seg mer om de sosiale omgangsformene og kulturen i Telemark, endres dette gradvis. Hun er en freidig og frampå kvinne, som tror hun kan gjøre hva hun vil og holde det skult for bygda. Men, det går nok dessverre ikke helt slik hun vil ....

 En veldig fin skildring av by og bygde-Norge, hvor ulike og like de er på mange måter, med å dømme folk og å ha drømmer. Jeg likte egentlig ikke hovedpersonen Mathilde, men det var nok naturligvis meningen. Hun var et ganske manisk, egosentrisk enebarn, synes jeg. Et fint oppbygd persongalleri.

Kan absolutt anbefales, den er fengende og spennende.

 Lest på Book Bites

26 kommentarer:

 1. Har halve igjen på Kindle, men det stoppet opp før jul her.. Har som mål å lese ferdige påbegynte i løpet av januar/februar. Denne også, men ikke bøker jeg ikke vil lese ferdig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne var både morsom og spennende. Mathilde var en ganske spesiell dame som handlet mer på impuls enn oss vanlige, så hva hun fant på var lite forutsigbart. Herlig! :)

   Slett
 2. Ja,denne likte jeg veldig godt! Likte heller ikke Mathilde noe særlig,men som du sier,det var nok meningen. Men hva skjedde på slutten der mon tro? Stusset veldig på den..

  SvarSlett
  Svar
  1. Slutte stusset jeg også over, kanskje hun ikke orket og tok livet sitt tenkte jeg. Døra sto oppe og bilen var der. Ja, hvem vet. Kanskje hun bare hadde gått seg en tur, borte ble hun i alle fall. Jeg måtte lese slutte to ganger, for den var litt uklar :)

   Slett
  2. Ja,måtte lese den flere ganger jeg også! Men både den ene broren og Mathilde var forsvunnet...og siden døren stod på vidt gap tenkte jeg at hun ikke hadde gått av fri vilje. Det er tydelig at disse sogene som var flettet inn gjennom hele boken har innflytelse her, og det bekrefter forfatteren selv også. Kunne i grunnen tenkt meg å vite hva hun har tenkt her.

   Slett
 3. Ja, det hadde jeg også kunne tenkt meg. Men, som du sier var både A og M borte. Også var det kommet til en ny stein opp i juvet, hmm det var en litt merkelig slutt.

  SvarSlett
 4. Den låter intressant, jag har aldrig läst Flatland.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hun har utgitt mange bøker, men kanskje hun ikke har utgitt på svensk :)

   Slett
 5. har läst En modern familj läser kanske den här också. läser jag denna ockå. tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg var ikke så begeistret for den moderne den moderne familie, men denne var bra. :)

   Slett
 6. Känner igen författarnamnet, men inte boken. Jag vet inte om den lockade mig utifrån beskrivningen, men förstår att den kan vara fin.

  SvarSlett
 7. Skummet fort gjennom omtalen, for denne ligger klar på Kindle :-) At slutten er uklar...? DET kan jeg like! Den rykker stadig opp på lista i "biblioteket".

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg synes ikke det er så farlig at slutten er åpen, da må man bare lage sin egen tolkning :)

   Slett
 8. Böcker som är bra fast huvudpersonen inte är sympatisk kan vara riktigt intressanta att läsa.

  SvarSlett
 9. Hei! Det var vittig at du skrev om denne boka i dag, for jeg leste den ut i går. Fikk den til jul. Jeg syns det var et spennende grep å starte på to forskjellige fortellinger, Mathilde fra Oslo på bokmål, og så plutselig handler det om Johs i Telemark skrevet på konservativt nynorsk, og så la disse to verdenene møtes. Og så går det ikke akkurat sånn som man kanskje trodde. Jeg likte heller ikke Mathilde, men som du sier, hun var vel skildret slik bevisst fra forfatteren så vi ikke skulle like henne. Men hvor frigjort kan en kvinne være og fortsatt bli likt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan man undres på av og til. Men det er nok lettere i byen enn på landet :)

   Slett
 10. Nå har jeg lest de andres reaksjoner på slutten i kommentarfeltene her. Hun fikk jo besøk rett før slutten, og ble overrasket over hvem som kom. Andres sin firhjuling var parkert ved fossen. Mathildes bil stod ved huset og døra var åpen. Jeg tenkte at Andres har tatt henne med seg i fossen. Det er min tolkning. Sagnene og historien smelter sammen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tenkte også at det var endte ved fossen, men hvordan får vi ikke svar på :)

   Slett
  2. Helt riktig at det har noe med sagnene å gjøre og jeg tolket det også som at A tok M med seg i fossen. Som forfatteren selv svarte på insta....Kivlemøyane var ulydige og ble frosset til stein...og begge disse var vel ulydige.

   Slett
 11. Jeg kjøpte boka som julegave til meg sjøl, og har ikke prioritert den enda. Vet bare at jeg har noe bra å glede meg til. Har stor sans for Helga Flatanger.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har jeg også bortsett fra den moderne familien, det falt igjennom synes jeg. :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!