mandag 30. januar 2017

Fiorato Marina "Beatric og Benedikt"


En skikkelig ridderroman om krig, makt og kjærlighet fra slutten av 1500 tallet, Italia


Beatrice er 19 år og bor i tantens hus hvor hun er lærer for kusinen Hero, 16 år. Hero, er guvernørens datter i Messina på Sicilia. Beatrice er Fyrstinne av Villa Franka fra Verona, hvor mor er død og broren skal overta styringen av godset. Faren har aldri engasjert seg i henne og godtar at hun får bo hos sin tante hele sommeren 1588.

Benedikt er en adelsmann fra Padova, nord Italia.  Han kommer på besøk til Guvernøren og treffer Beatrice. Han lever herrens glade dager og Beatrice syns det er rart han ikke har en tittel. Allerede dagen etter treffer Benedikt, fyrsten av Aragona med navn Don Pedro. Han vil gjerne ha vervet han som en av sine i "San Jakobs riddere", der han skal være spion og derved får han en tittel. Han møter på maskeradeballet helt annerledes enn det Beatrice har sett han som før, med nye klær osv...


Beatrice og Benedikt forelsker seg i hverandre.. De opplever at de har truffet en likeverdig, i hverandre. Hun er den ene fortelleren og han den andre. De forteller alt fra sin synsvinkel og hvor de er og hvordan de ser på alt som skjer rundt dem. Alt er skrevet som et teaterstykke, med tradisjonell oppbygget kjærlighets historie.  De er like munnrappe og faller for hverandre, men deres ordkløveri og store, sterke meninger blir også et problem skal den vise seg


Det utspiller seg et meget spesielt teaterstykke i Messina. Benedikt må være med i teaterstykket, siden han er en av San Jakobs riddere og han er meget god til å fekte. 
Det er den forestående krigen mellom Spania og England som skildres. Den Spanske kong Filip den 11 er å tilstede på visningen og ser slaget.
Skuespillet som viser hvordan maurerne ble slaktet ned, utrolig grotesk. Historien om Spanjolene som slaktet ned maurerne og forteller om hvordan maureren ble utdrevet fra Spania og Sicilia. Den siste maureren var død......

De er med i opptoget i byen der Hero skal være den hellige Maria. Høyt oppe på en plattform i paraden.  Det blir oppstandelse og mye skjer

Beatrice og Benedikt løper til maurerens hytte for å varsle han. De forteller hverandre at de er forelsket i hverandre og kysser hverandre, der de ligger i sanden. Så lykkelig, hun forteller om stjernene som hun er knyttet til, det er hennes stjerne, født når hun ble født 11.nov Stella Nova. Noe en astrolog kunne bekrefte, sier hun. 

Beatrice ville bare advare dikteren Michelangelo Chronolanca. Det var bare moren som var hjemme, det var altså en maurer igjen på øya. her hører vi om boktrykkerkunsten. De geistlige var mot maurerne, sterke kvinner som skulle ha sin egen feiring på Maria himmelfartsdag på vulkanens topp.
Benedikt blir ikke med inn og deres veier skilles og det tar et år før de treffes igjen.

Beatrice drar hjem til Verona og må gifte seg, men klarer å forhindre de, morsomt! Benedikt er blitt ridder og har reist til Spania for og sloss for Spanjolene i den spanske armada mot England og dronning Elizabeth. Der kommer han ut i mange uheldige episoder og de er nær ved å sulte ihjel. Dette får han også til å sette spørsmål ved Don Pedro, Fyrsten.....hmm

Han kommer hjem og etter mange forviklinger blir det lykke.....  

Sterk lidenskap fra Italia. Forfatterens research er skikkelig bra. Spesielt liker jeg de flotte omtalene av klærne, bygninger, tradisjoner, normer, omgivelsene osv.


Jeg har kost meg med denne litt annerledes historien, litt utenom det jeg pleier å ha på øret. Espen Sandvik og Bodil Vidnes-Kopperud leser veldig bra!


Kan absolutt anbefales.


 Dette er en  historisk roman og er vist nok forhistorien til William Shakespears stykke "Stor ståhei for ingenting", står det i omtalen. I etterordet kommer det frem at Professor Lovara hevder i 2002 at Shakespear er Italieneren Michelancelo Chronolanca. Om det stemmer, må de vise strides. Men, Shakespear hadde en merkelig aksang og hans utsende var Italiens, hevdes det.

Jeg har lest to romaner av henne før: "En bønn for Venezia" og "Glassblåseren fra Murano" de likte jeg veldig godt!


Produsert av: LBF           LYDBOKFORLAGET   lese-eksemplar
Først utgitt: 13.11.2015
Originaltittel: Beatrice and Benedick, engelsk
Spilletid: 15:50:13
ISBN Lydfil: 9788242162182
Målform: Bokmål
Oversetter: Hege FrydenlundIngvild Parr


Jeg ser at Tine har lest boka

4 kommentarer:

 1. Å så flott omtale av en bok som høres ut til å være rett i blinken for meg! Som helfrelst Italiaelsker leser jeg så absolutt kjærlighetsromaner derifra. Og at den er historisk riktig er heller ikke noe minus. Takk for tipset! Skal lete den fram når jeg er tilbake fra sydlige trakter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er korselig med en tradisjonell kjærlighetsroman av og til. Denne var ekstra god fordi den hadde med så mye kjent fakta stoff.

   Slett
 2. Denne har jeg også likt, og inkluderte den i min samling av Shakespeare(ish) litteratur. Jeg likte boken godt husker jeg, men liker enda bedre Stor ståhei for ingenting :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt med en lett og morsom bok av og til. det er mye tung litteratur for tiden

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!