tirsdag 28. mars 2017

Hjort Vigdis "Arv og miljø"


En splittet familie, arven og andre vesentlige ting pirkes i ..
 
Bergliot er den eldste datteren og hovedpersonen i boka. Broren Bård på snart 60 år er den eldste av de fire søsken. Bergliot og Bjørn tok avstand fra mor og far for mange år siden og brøt kontakten. De har ulike begrunnelser som kommer frem i boka.
Astrid og Åsa, de to yngste døtrene i familien har overtatt hver sin hytte, for mange år siden. To hytter på Hvaler, det er ny-hytta og gamle-hytta som har vært sommerparadis for alle fire barna, som alle har et forhold til. De to yngste døtrene har tatt seg av foreldrene og tatt de med på hytta og stelt for dem i alle de årene Bergliot og Bjørn ikke har vært fraværende.

Kjernen i arveoppgjøret kommer opp på nytt da foreldrene skal feire moren sin åtti årsdag. Bergliot har ikke vært hjemme eller sett sine foreldre på over tjue år, det er ikke arveoppgjøret hun er interessert i å formidle men hvorfor hun har brutt med sine foreldre.
Det er Bergliot som kontakter broren sin, Bård. De har ikke sett hverandre på mange og tyve år. De avtalte og treffes på Grad Cafe på Karl Johan. Det ble et forsonende og merkelig møte. Bård skrev til henne samme ettermiddag og sa at det var godt de hadde truffet hverandre igjen.

Det er opprett et testament hvor det står tydelig at alt skal deles mellom de fire søsknene, men hyttene skal de yngste søstrene ha.
Bergliot er skilt, med tre voksne barn. Hun har kjæresten Lars og hunden Trofast. Hun liker ikke at barna hennes, Søren og Ebba besøker mormor i Bråteveien, da hun feirer 80 års dagen sin. Hun er urolig og ser for seg møtet hvor de klemme og snakker hyggelig med hverandre. Tale, kar heller ingen kontakt meg besteforeldrene etter noen stygge bemerkninger hun fikk.
Morens elsker Rolf Sandberg er nettopp død, var det derfor moren hennes tok overdose?
Hun ble iallfall reddet og hun fikk den oppmerksomheten hun ønsket fra sine to barn Astrid og Åsa og deres barn.

Faren dør, han faller i trappa. Var han påvirket og frustrert over e-posten som Bård har sende han med beskyldninger som ikke var så veldig hyggelige?
Astrid og Åsa tar seg av alt det praktiske og Bergliot inviteres ikke til sykehuset, for å ta farvel med sin far på slutten. Bergliot føler seg lettet for det, at det ikke ble noe mer styr.
Vi får høre om hennes forhold til faren som femåring, noe hun ikke fortalte noe om før hun ble voksen og ikke trodd, det var da brøt hun med familien.

Moren ønsker å treffe Bergliot før begravelsen og de blir enige om å møtes, det er 15 år siden hun så moren sist. Moren vil forsones, men det er ikke så enkelt for alle. Begravelses dag kommer og alle gruer seg, men møter opp slik det seg hør og bør når foreldre dør.

Begravelsen går ok, men møte hos revisoren der blir det heftig....

Dette er en sterk bok om å bli misbrukt og ikke bli trodd. Hvor sterk må man være?
De som konfronterer slikt med familien sin mister som regel familiestatusen sin, hevdes det og vi ser følgende.
Tematisk er denne veldig spennende hvordan hun som voksen også sliter med egne forhold, siden hun ikke ble trodd og brukt som barn. En stadig leting og søking etter å komme fri.
Flott med diktet som hun å referere til "plutselig 1. desember" av Rolf Jacobsen.

(Men litt underlig at hun kjører til Hamar langsmed Glomma, hun mener nok Mjøsa? Når Bergliot bor i Drammen. Slik er det når man bor i Hamar og er kjent, da undres man over slike detaljer- pirk.)

En bok som tar opp mange viktig temaer, som rammer mange familier.
Minnene vokser man aldri fra!
Kan det bli forsoning slik Emma, barnebarnet til Bergliot vil....

Veldig bra bok!

Boka er nominert som Bokbloggerprisen 2016.

Utgitt på Cappelen Damm
343 sider
Lånt på biblioteket


Vigdis Hjort er en dyktig dame født 1959, hun har skrevet mange bøker. Jeg har lest flere av dem før jeg startet å blogge. De handler alltid om mennesker i en eller annen form av krisetilstand. Enten de er forlatt av sin kjæreste, som her ikke trodd på. Eller sønnen som ikke vil vite noe av moren og hennes valg i "Snakk med meg" . Dette er  kjente problemstillingene hun rett og slett setter fingeren på og aktualiserer.

For Arv og miljø ble Hjort nominert ti Kritikerpris og P2 -lytternes romanpris.
Vant Bokhandlerprisen 2016, Kritikerprisen 2016 og nominert til Nordisk Råds Litteraturpris

Jeg legger ikke ved noen linker, ingen nevnt- ingen glemt. Det er så mange som har blogget om boka, HER

2 kommentarer:

 1. Et veldig vanskelig tema for mange, og noe som kan ødelegge en persons liv. Forferdelig!
  Jeg har lagt ut et innlegg du bør se, som du vil finne interessant!
  En god og fargerik helg ønskes av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
 2. En veldig bra bok.
  Vi kom heldigvis veldig bra ut av arveoppgjøret etter mor og far, selv om vi var fem som skulle rydde og dele.
  Heldigvis ble ikke vi uvenner.
  God helg til deg også!

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!