onsdag 8. mars 2017

Vahr Ellen "Gaven"


Romanen om den kjent helbredersken og signekonen, Anne Brannfjell sin historie.

Boka handler om Anne fra Vardal, et sogn som nå ligger under Gjøvik.
Vi følger hennes liv fra fattige husmanns kår til å bli den kjente Anne Brannfjell (1815-1905). Hun regnes som en av våre mest kjente kloke koner, signekjerringer, helbrederske og folkemedisiner. Denne boka er skrevet av hennes tipp tipp oldemor Ellen Vahr og forteller om Annes liv som ung kvinne og frem til den hun ble. Livet fra fattigdom og om krenkelser, sult, svik, barnefødsler, alenemor, kjærligheten og til at hun forstod og begynte å bruke sin gave.

Boka starter meg at Anne som er født 1815, har blitt 15 år og bor på en husmannsplass Sevald under Gården Mustad. Hun har blitt spurt av fru Mustad om hun kan stå til tjeneste hos dem i et juleselskap. Det er isende kaldt og langt å gå i kulden. Vi blir kjent med familien hennes og høre om fattigdommen. Flott skildret av hvordan livet på begynnelsen av 1800 tallet, med skremmende sannheter om den fattigslige maten de spiste, arbeidet, plikter og hvor dårlig klær de hadde. Anne vet at hun er annerledes, men skjemmes over det og skjuler det for all.

Anne opplevde en gang og falle og slå seg da hun var på veg hjem med vasken til Fru Mustad. Hun mistet vasken på marka og blødde. Plutselig hadde Elsby, den kloke kona fra Biri stått foran henne. Hun var og plukket sine urter og blomster for helbredelse. Elsby renset såret med groblader og skylte tøyet for unge Anne. Denne historien glemte Anne aldri og minnes dette og vill få Elsby til å komme og se på naboens fot som var skadet, han lå i senga og svevde mellom liv og død. Tidligere hadde hun bedt fru Mustad om hjelp, men å be Elsby var som å tilkalle fanden selv. Dersom hun gjorde det skulle hun lage problemer for Anne, men Anne trosset fru Mustad og dro til Biri og Elsby ble med og helet Jons far sitt bein og søsteren Kirstine på 2år som også var syk. Dette ble inngangen til at Anne skjønte hun hadde gaven med å helbrede og se sykdom.

Midtsommeraften 1840 skal den 25år gamle Anne på dans, men møter Elsby. De plukker urter og røtter og Anne blir med og sanker. De treffes flere ganger for og sanker sammen og Alle lærer. Elsby sier det direkte til Anne at hun kan se, "du har gaven som kan helbrede". Anne lærer mye av henne. Høsten 1840 ble en flott varm høst slik sommeren hadde vært. Alle fikk inn i hus det som trengtes av korn, bær, røtter osv. 

Jon svermet for Anne, men ville ha en husmannsplass med jord før han fridde. Anne får nesten sjokk da Fru Mustad kommer med et brev om at Anne kan få jobb i Christiania, hos Andrea og Herman Øyset. Det er Andrea som har truffet Anne på Mustad og vil gjerne ha henne som tjenestejente. Dette blir et vanskelig valg for Anne, skal hun velge Christiania eller lære mer an Elsby.....

Det var et sjokk for Anne å komme til Christiania i feb 1841, skitten snø, vond lukt og mange folk. Hun liker Andrea og blir godt tatt i mot i den storslagne leiligheten. I Christiania er det enda større forskjell på fattige og rike, når de til og med må ha hver sin trapp, tenker hun.
   .
Andrea ble etterhvert svært syk og mannen Herman som var gullsmed var mest opptatt av å lage arvefyrstekronen og arbeidet sitt.

 


Arvefyrstekronen (tronarvingens krone) er den eneste av regaliene som er laget i Norge. Den ble laget i 1846, tiltenkt Kronprins Carl (senere Kong Carl IV) i forbindelse med den planlagte kroningen av hans foreldre, Kong Oscar I og Dronning Josefine. Under kroningen av Kong Carl Johan, hadde man lånt den svenske arvefyrstekronen til kronprinsen. Nå skulle Norge få sin egen arvefyrstekrone. Jeg måtte ha med denne, fordi jeg har jobbet så mye med kroner selv, noen ser du her: https://ingunkleppan.blogspot.no/p/hodesmykker.htmlHerman og Anne falt for hverandre og en dag oppdaget hun graviditeten, det tok sin tid før hun fortalt det til Herman. Han taklet det ikke slik hun forventet, Herman fikk henne flyttet til en fru Engerland og Anne måtte forlate jobben som tjenestejente. Hun hadde likt seg godt hos Andrea og liket ikke måten Herman taklet situasjonen på. Anne hadde fått et godt forhold til noen av de andre tjenestejentene og krevde at Hanne skulle ha jobben etter henne, eller hun ville bli hos Andrea.

Anne føder sønnen Christian og hun står plutselig på bar bakke. En jente med et barn på armen har ikke så mange muligheter i Christiania, men så finner hun ut at hun kan......sier ikke mer om det.
Hun jobber hos Beret, trollkjerringa på Kampen og lærere mye. Lykken kommer og lykken går. Jon som hun hadde lovet å møte i oktober  forkludres.... mye skjer. Noe er dikting og annet sant. Det står bak i etterordet hva som er diktet opp.

Sommeren 1848 treffer Anne en ung mann med navn Kristen Evensen og gifter seg med han. Hans eiendom lå under Brannfjell, Ekeberg og Krister eide husmann plassen Ekerberglien der hun og guttene finner seg godt til rette. Familien vokste og Anne sitt ry som helbreder like så. Anne ble 90 år gammel og døde i 1905.
Anne var som Snåsamannen en dame som ikke tok seg betalt.

Jeg likte boka veldig godt, lettlest og spennende fortalt. 
Omslaget synes jeg ikke stemte helt med historien, litt for glansbildeartig i henhold til historien. Det viste lite om tematikken i boka, det var først etter og lest andre blogger at den boka fanget min interesse. Det angrer jeg ikke på for dette er virkelig en fin bok.

Spennende og høre om Anne sin kunnskap om de ulike sykdommer og hva som lindret og hvorfor. 
Hun ble Norges mest kjente kloke kone og fikk tilnavnet "Signekonenes dronning".

En bok jeg absolutt anbefaler!
 
Ønsker du å se et lite innlegg fra Østlandssendingen med intervju av Dag Jarøy, ang skulpturen som skulle avdukes av Anne Brannfjell på Ekeberg Skole.  
Les mer om skulpturen som Kirsten Kokkin laget og det som sto i Nordstrand blad i den forbindelsen.
Andre som har lest denne er:  Tine, Artemisias verden, Åshild med bok,,,


Utkom på  Aschehoug,
høsten 2016
Sider 393 ink etterord.
Leseeksemplar

11 kommentarer:

 1. Ja, det her var en fin, sterk historie, som satt i meg en stund..
  Takk for link!

  SvarSlett
  Svar
  1. Passer utmerked med denne omtalen i dag!
   Gratulere med Kvinnedagen!
   Enig, historien var bra, spennende og hjerteskjærend

   Slett
  2. Jepp. Takk i lige så.:)

   Slett
 2. Dette er en bok jeg bør få med meg. Har aldri hørt om den før. Takk for tips :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den var faktisk nominert til Bokhandlerprisen 2016, veldig bra!

   Slett
 3. Gratulerer med dagen!
  Så gøy å lese din omtale, og se den flotte skulpturen! Du fant deg sannelig en sterk foregangskvinne på kvinnedagen du også :) Takk for link!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette var en skikkelig kvinneskikkelse

   Slett
 4. Denne her jeg kjempelyst til å lese, men så var det dette med tid og ikke minst prioriteringer, da... Vi får se hva det blir til. Takk uansett for fin omtale og påminnelse om ei bok jeg nesten hadde glemt allerede ;o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er en flott bok jeg likte kjempegodt om kvinneskikkelser, det er spennnende

   Slett
 5. Dette er noe for meg. Synes dette temaet er spennende. Denne boken må jeg lese.
  En god helg ønskes av Tove

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne tror jeg nok du vil like. Den handler om både det medmenneskelige, fattigdom, klasseskille, urter og blomster og mye mer. Jeg klarte nesten ikke legge den fra meg. Lykke til!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!