fredag 24. mars 2017

Gardam Jane "En ulastelig mann"

   

En rikmanns sønn forteller sin historie om svik, ensomhet, forlatthet og lykke

Dette er første bok i en trilogi om Edward Feathers, en respektert advokat og dommer. Han var gift med Betty og de levd sitt liv i Hong Kong. De er et barnløst par som 70 år gamle flytter tilbake til England. Til et lite sted utenfor byene i sør England. Det britiske imperiets glansdager var på hell og de ble behandlet dårlig som engelskmenn i Hong Kong, synes de. Betty var en overklassedame fra Wales.
Boka fortelles både i nåtid når Edward er blitt over 80 år og med retrospektiv tilbakeblikk som formidles i små tilbakeblikk. De går over et langt tidsspennet, et langt liv og mange historier rulles opp. Fra det britiske imperiets glansdager til dagens samfunn i 2013, da boka avsluttes.

Vi får et kjennskap til hvordan Edward hadde det som liten. Foreldrene bodde utenlands i Malaysia, da moren skal føde Edward. Da var hun helt frisk, men dør tre dager etter i barsel-feber.
Tanta May og ammen kommer og hjelper til, men det ender med at Edward flytter til ammen Ayda og hennes familie, der snakker de bare malayisk så det blir hans språk.
Faren bryr seg ikke om han, men har betaler for han. Da Edward er fire og et halvt år sendes sønnen vekk slik at han kan få lært engelsk og oppførsel.

Edward og kusinene Claire og Babs blir sendt til samme fosterfamilie i Wales. Der hadde de det helt forferdelig og ble mishandlet. Edward ble senge-veter og de slet psykisk av hvordan de ble behandlet av fostermoren. Noe uventet skjer og de blir spredd for alle vinder.
Det er først når Edward blir 14år at han får begynne på kostskole og får vennen Pat Ingelby som venn og er med han hjem hver sommer. Familien hans har et flott og åpent naturlig familie forhold. Edward ser litt annerledes på livet og lærer mye av vennskapet og verden rundt seg. Der treffer han personer som er med og preger han og denne fortellingen.

Edward har blitt 17år, det er krig i Europa og tantene forteller at nå er de snart ferdige med jobben med å ta ansvar for han, litt av et ansvar! Han skal sendes til sin far i Singapore. En lang ferd sammen med gutten, Albert Roos på den lange turen. Det skal vise seg at han blir en viktig brikke i hans liv.

Edward, utdanner seg som advokat og flytter til Hong Kong der han treffer sin kone og store kjærlighet Betty, egentlig fra Skottland. Hun er en rikmanns datter og elsker alt det vakre.

Advokat Filth var en kjent advokat som gikk under kallenavnet: Farled In London Try Hong Kong, noe som ikke stemte for han var skarp og intellektuell.
Terence Veneering er en av hans fiender og store rival i advokatbransjen og det skjønner man etterhvert hvorfor....

Ekteparet Filth flytter fra Hong Kong da ekteparet er 70år og bosetter seg i en småby i sør England, Dorseth. Terence Veneering blir deres nabo og etterhvert hans gode venn.

Betty dør og Edward oppsøker  Claire og Babs, kusinene som han bodde i fosterhjem med. Claire  har en sønn Oliver og kjæresten Vanessa, som Edward treffer. Venessa er advokat og de sitter og diskuterer straff før - nå og konsekvensene etter "Natten innan de hengde  Ruth Ellis"(boka) og hennes skjebne. 
 Edward Filth er en legende sier Vanessa og er sjokkert over at han ikke presentere seg da de traff hverandre. Oliver og Venessa gifter seg og får barnet Edward, oppkalt etter han.
Hvorfor Edward ikke har barn? 
For ingen ville ha det godt hos oss for å vokser opp og ha en slik barndom misunner jeg ingen, sa han.(Han tenker på sin barndom)
Clear, kusinen vil ikke ha kokebøkene og smykkene han legger igjen hos henne....


Dette er en historie om å vokse opp uten foreldre, føle seg forlatt, ensom og sviktet. Han hadde en far som betalte for han, men så han siste gang som åtteåring. Tantene skulle stå for kjærlighet og oppfølging av han, men de var ikke tilstede og levde sine luksus liv for pengene de fikk av Edward sin far for å passe på han.
Dette er konsekvensene av hvordan man blir preget. Noen er løvetannbarn og kommer seg opp og videre, mens andre sliter psykisk etter det de har opplevd. 

Uff, det hørtes veldig tradisjonelt og kjedelig ut, en bok man tror man har lest før, men nei! 
Det var en fin vinkling og jeg likte boka og rammen fortellingen var satt inn i. Boka er spennende, om det tradisjonelle England i stil og form. Men konsekvensene av det kan være noe annet ... 
En bok om vennskap, lidenskap, kjærlighet, lojalitet, uvennskap, sviktet, mishandlet ….

Jeg gleder meg til neste bok i serien og dette var en spennende og flott fortelling.

Lest av Anders Ribu, fantastisk bra som alltid!


Produsert av: LBF LYDBOKFORLAGET Lese-eksemplar
Først utgitt: 13.03.2017
Originaltittel: Old Filth
Spilletid: 10:24:57
ISBN Lydfil: 9788242164858
Målform: Bokmål
Oversetter: Ragnhild Eikli
Sjanger: Roman

8 kommentarer:

 1. En omtale som var slik at jeg levde meg inn i skjebnene det handler om. Dette var ikke kjedelig, og det frister å lytte til/lese bøkene. Ha en fin helg, Ingunn!

  SvarSlett
  Svar
  1. Omslaget var litt kjedelig i forhold til innholdet i boka, for jeg synes boka var fin

   Slett
 2. Dette høres ut som en spennende roman Ingun. Men enig med deg at coveret ikke er så veldig godt, det minner litt for mye om ukebladlitteratur!
  Ha en flott helg, kanskje vi møtes på boligmessa som er i Hamar i helgen, jeg skal dit på søndag?

  Hilsen fra Kari

  SvarSlett
 3. Denne boken er nok verd å lese!
  Er spent på om du har vært på boligmessa. Jeg har skrevet et innlegg på bloggen min om Forum Farge, som jeg tror vil være av interesse for deg.
  En god søndagskveld ønskes av Tove

  SvarSlett
 4. Hm... det hørtes litt rotete ut. Hvordan var den å lytte til, skjønner du lett hvilken tid vi befinner oss i og hvem som er jeg-personen? Vurderer denne til ferielektyre, og det må bli rett skjønner du :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tine, denne egner seg utmerket som ferielektyre. Det er klassisk engelsk stil på boka, men går litt lenger ned i det psykiske enn de enkle historiene. Jeg likte den som en god fortelling etter å ha lest mye tungt i det siste. Det er en triologi, så jeg gleder meg til de to neste.
   Tror du vil like den.

   Slett
 5. Så moro at du har skrevet om denne boka, Ingun! Jeg har nettopp blogget om den selv, og vi er nok veldig enige om den! Jeg håper flere leser den etter hvert!

  SvarSlett
  Svar
  1. ja, underlig at ikke flere har lest denne. Særlig når den finnes både i papir og lyd.Spennende serie!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!