fredag 1. juni 2018

Oppsummering av leste bøker, mai

Mai har vært fantastisk flott! 


Hamsun sin siste bok. På Gjenngrodde stier.
Han har blitt en gammel mann og forteller om rettsoppgjøret etter krigen og hvordan han opplevde dette. Spettet med historier fra han lange liv og reiser- kom ut i 1949.

"Her inne et sted" er en novellesamling som utkom i 2013.

Nominert til Tarjei Vesaas sin debutantpris og fikk flere priser for denne boka.
Utgitt på Lydbokforlaget Dette er en ungdomsbok som forteller om Betzy Hun var jøde og måtte gjemme seg inn i et smalt lite kott i nesten tre år, når det var folk i nærheten. Hun overlevde krigen ved hjelp av vennen Arne, som ble hennes mann. Hun savnet alle hun hadde mistet og kom aldri over det. Hun døde ensom i Trondheim i 2004. En fin bok med mange svar på hva som skjedde og en fin måte å forstå krigen på.
Utgitt på Cappelen Damm.
Boken bygger på en sann historie som er godt dokumentert.


"Madonna i Pels"
En fantastisk god kjærlighetsroman skrevet i 1943, utgitt på nytt.
En god klassiker som man fordyper seg helt i, med mange spørsmål som er like aktuelle i dag som den gangen den ble utgitt.
Jeg storkoste meg med denne!
Utgitt på Lydbokforlaget

Dødevaskeren er en viktig, godt fortalt, voldsom bok om kvinneforakt innen muslimske kretser, Hvordan kvinnesyn de har og hvordan kvinner blir behandlet. Om vold, æresdrap og slekta sitt ansvar.
Ikke bli skremt, les den!
Utgitt på AschehougHans Børli, "Jeg vil male med oker, sot og blod" dikt i samling. En prisbelønnet dikter var temaet denne gangen i dikt-sirkelen. Det er 100års markering for han i år og naturlig for meg å hedre som bor i Hedmark.


Den siste vikingkongen "Djevelens rytter", bok nr 2. Av Jan Ove Ekeberg. Dette var en fantastisk flott oppfølger, spennende og godt skrevet om Harald sin ferd til Konstantinopel. Alle slagene, volden, kjærligheten, folkeslagene, livet som kriger, folkelivet osv.. For de som liker historiske romaner med  ispedd av fantasi er denne bare helt topp. Lydbokforlaget/Gyldendal.
Den var fantastisk bra!Denne boka er om et fosterbarn på Sardinia på 50 tallet. "Når tiden er inne" handler om livet, oppvekst,skolegang, kjærlighet, død og aktiv dødshjelp.
Absolutt en fin bok!
Utgitt på Pax
5. Romaner, Hamsun, Dødevaskeren, Madonna Pels, vikingeroman, fra Sadinia
1. novellesamling
1. diktsamling
1. ungdomsbok, biografisk om  krig og jøder
= 8 bøker

Ellers har dette vært en travel måned, med montering av kunsthåndverkerutstillingen "Anno2018" på Domkirkeodden, hus, drivhus, hage og hyggetur til Amsterdam.

,

                                      
Anno 2018 utstillingen! Utstillingen jeg har vært med å organisere/kuratere med 20 norske Kunsthåndverkere i Tre, Metall og Tekstil  på Domkirkeodden, Hamar 9. mai- 16. septAmsterdam 11-14 mai; ikke så lang utflukt, men veldig hyggelig

 
Insektene surrer og kastanjen blomstrer

Flommen er over

varme dager i hagen, kombinert med skraping og maling av vinduer.8 kommentarer:

 1. Deilige sommer, godt du nyter den du også. En fin bunke med bøker du har vært gjennom, jeg har lest to av dem, og gleder meg til Den siste vikingkongen om en ukes tid. Nydelig bilde av eh... blomsterranke :) (Som du skjønner, ikke peiling på blomster)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den siste vikingkongen» djevelens rytter var kjempebra. Gled deg!

   Slett
 2. Når du leser då mange bøker på kort tid kan du vel ikke "nyte" dem etterpå? Jeg tenker ofte over boken i ettertid hvis den er god.
  For meg ble det for varmt, jeg rømte til fjells. Helt perfekt! Du er en travel dame! Har du vært i Stockholm? Se blogg.
  Nyt dagene! Hilsen Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skrev på det ene Stockholms innlegget ditt. Du har kanskje ikke oppdaget at det ikke kommer på mailen, men gå på kommentarer, så kan du godkjenne de.
   Jeg ser omtrent ikke tv, dagsrevyen sammen med mannen og så er det ingenting å se på så da får man gjort mye

   Slett
 3. Mye bra lest. Og jammen har mai vært varm og god. PÅ vei hjem fra Lillehammer nå til lavere temperaturer. Merker det allerede på toget, passert Dovre og Kongsvoll..
  Tror jeg må skaffe meg På gjengrodde stier. Kanskje mulig biosirkelbok i juni- kanskje det ja, istedet for Obsfelderbio som er så tykk.

  SvarSlett
  Svar
  1. I dag har det vært utrolig varmt, men nå er det bare noen dager til. Det var litt av et regnvær vi fikk på Lillehammer, men ikke en dråpe på Hamar. Jeg skal skrive om Litteraturfestivalen i morgen, helga har bare forsvunnet i hyggelige stunder.

   Slett
 4. For noen fine bilder, ser ut til at du bor på en fin plass! :-) Har lest tre av "dine". Jeg har velsig lyst til å lese Hamsun men kanskje jeg skal starte og gjøre ferdig prosjektet om Virginia Woolf aller først,selv om det ikke fristet så veldig nå i sommervarmen.

  SvarSlett
 5. Hamsun er spesiell, men jeg har blitt litt fiksert på både han og Maria, kona.
  Takk for at du synes jeg bor på en fin plass. Det er en verna husmannsplass, nesten midt i Hamar så vi liker oss godt her. Vi total-restaurerte den i 2000, men nå må trengs det nytt vedlikehold. Med ei lydbok på øret går det!

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!