lørdag 9. juni 2018

Bull-Hansen, Bjørn Andreas "Jomsviking"

En veldig god historie fra årene rundt tusenårsskiftet, vikingtiden!

Torstein Tormodson er fortelleren av denne historien, han har blitt en gammel mann og ser tilbake og minnes opplevelser fra da han var ung.
Boka starter veldig grotesk med at det kommer en gruppe voldelige vikinger, under lederen Ros. De dreper faren hans på en bestialsk måte og brenner ned huset deres øst i Viken. Torstein, er bare 12 år gammel blir ført vekk, han får en trellering smidd fast rund halsen og satt til å ro. Slik begynner Torstein sin tid som trell. Det er år 993 i Norge og det er mye ufred i landet.

Torstein og de andre trellene ror i mange dager og kommer til en Kaupang, der Ros drikker seg full og de andre trellene blir solgt til noen Islendinger, de trengte roere og trengte ikke unggutten Torstein, han blir solgt til en gammel mann med navn Halvdan Knarresmed i Kaupangen. Han er båtbygger og av han lærer Torstein å lage buer for salg, og kunsten med å bygge båter og å smi. Halvdan er en snill mann og Torstein blir kjent med en hund, den har bare tre bein, han kaller hunden Fendre.
Torstein, tenker mye på den fem år eldre broren Bjørn som har reist ut i verden og han ser han for seg. Tenk om han kunne reise ut å treffe han slik at de kunne finne og hevne farens drapsmann. Det er »et blot" hos storbonden Harald Røde, dere ofrer de en hest til de norrøne gudene og drikker seg fulle. Det er første gang for Torstein at han drikker og det er en ganske skremmende opplevelse for unggutten.

Halvdan Knarresmed blir syk utpå vinteren og sengeliggende, Torstein bygger på byrdingen hele vinteren alene, det et vanskelig og hard arbeid. 
Halvdan dør og et vikingskip kommer inn til Kaupangen, den dagen isen går. De er vikinger som er ute på tokt og det er voldsomme scener som utspiller seg i slaget.

Torstein kommer seg unna og tar med seg den trebente hunden Fenre og ror av garde, han er 13år gammel. Det blir en lang eventyrlig reise til Orknøyene, hvor han blir en hel sommer. Han reparerer en båt og bor på Grimsgård, de er kristne ikke han. 
Han drar ut i sin lille båt igjen og ferden går videre til, Ile of Man, Jorvik, (nå York) og tilbake til Orknøyene.  Sigrid var en så vakker jente, han likte henne. Da han kom tilbake var Sigrid sin far død og han var uønsket som hedning på Grimsgård. Han flytter inn i Hutten - smedens hus. Dette utdyper jeg ikke mer her, det er fine fortellinger fra reisen, landskapet og folk han møter på de ulike stedene. Jeg kjenner meg igjen i Jorvik av beskrivelsene.

Torstein blir en av Olav Tryggvasons menn, da Olav med fire langskip ankommet Orknøyene med en båt som var skadet, den ordnet Torstein som regnes seg som båtbygger, 14 år gammel. En femte båt kommer inn og et uventet møte og stor glede skjer Torstein, undere skjer....

Olav er en karismatisk mann, han var selv trell til han var ti år, forteller han Torstein, hos en bonde i Estland. side 189:
Det var Sigurd, Olavs onkel som kjøpte han fri. Sigurd gjorde tjeneste som kriger for fyrst Vladimir i Gardarike, og det fikk Olav også, de gjorde kriger av han. Vikingene som tjente hos han ble kalt væringer, og som jomsvikingene var de omspunnet med myter og sagn.

Da de dro vider til Norge for å ta Håkon Jarl og samle Norge til et rike, ble Torstein med. Det ble en opplevelsesrik tur, men mye rabalder oppe på Lade, Trøndelag. Der dukker også Ros opp og Torstein får se helt andre sider av Olav Tryggvason så her skjer det mye og det blir store endringer i statusen for guttene.

Bjørn er hard skadet etter holmgang, men de får bygget seg en båt og de kommer seg avgårde etter noen tid. Utrolig hva den 14 årlige gutten allerede har lært seg, av fangst, smiing og båtbyggerkunst. Havet kaller og de opplever litt av et eventyr.
Været er stadig på deres side, det tordner og lyner da de nattestid ror avgårde, men når det begynte å lysne var de midt ute på Trondheimsfjorden og kunne heise seilet. På havet føler de fredløse guttene og Fendre seg tryggere. Fra Trøndelag til sørspissen av Norge tok det dem tolv dager.

Videre drar de til Jomsborg, der de blir godt mottatt fordi Torstein hadde hjulpet Halvor da han ble forfulgt av noen et par år før. Der blir de godt mottatt og får mat, husrom og opplæring til å bli dyktige Jomsvikinger. 
Lykken og roen der varer ikke evig og snart er de på veg videre og ut på havet. Væringene må etter en tre ukers lang vandring kommer de frem og nå tjener de under venderkongen Borislav og hans krigere.
Det blir etterhvert flere slag, kjærlighet, og flukt. En godt komponert bok. Godt fortalt om hendelsene som både er groteske, voldsomme, urealistiske for meg og humoristiske. En god miks av alt dette gjør at den er spennende og god. Han skriver godt, god kunnskap om verktøy, mat, utstyr, religion osv. Men at de ikke frøs i hjel undere meg på. Levende og godt fortalt.

Jeg avslutter der og sier at boka avsluttes med Slaget ved Svolder, det største slag noen sinne. Torstein blir hedret, får seg båt og drar videre på nye eventyr, så jeg skal følge med han videre på ferden.
Likte veldig godt den lille sidehistorien om hvor viktig hunden Fenre var for Torstein, han var selskap, vakt, sengevarmer, skeptiker og lojal venn. Hans omsorg for han var skjønn!

Denne boka er en skikkelig eventyrroman, litt humoristisk og på kanten grotesk. Stilen kan minne litt om serien "Vikingene" som gikk på TV. Den serien så jeg litt på, men synes ikke så mye om, denne boka var mye bedre.


Jeg vil anbefale å høre lydboka, den er veldig bra.
Finn Schau leste, han var nok litt forkjølet i starten, men ellers leser han veldig, veldig bra!
Den er så spennende at man klarer ikke å stoppe, men blir besatt av å høre videre.Lydbokforlaget  2018, 21timer 16 min, lytteeksemplar

Utgitt hos Gyldendal i 2018, 574 sider, leseeksemplar


Bjørn Andreas Bull - Hansen f 1972 har skrevet mange romaner. 
Med denne romanen fikk han sitt internasjonale gjennombrudd.


Gleder meg til å lese neste!
Jeg er med å på vikingbåten Olav Kvite og båten til venstre er  Mjøsen Lange fra Lillehammer.
 Nå reker jeg ikke mer, skal på Middelalderfestivalen på Hamar!

Bilder fra i år og andre år HER

4 kommentarer:

 1. For en flott omtale, skulle tro du hadde fått med det meste men hvis boken er over 21 timer, så skjer det da også mye :) Jeg føler dette er kjent stoff, har lest mye om og fra tiden rundt dette tusenskiftet, og "kjenner meg igjen" i stedene og navnene. Tenker det ikke er noen vei utenom, men jeg har lyst å høre Jan Ove Ekeberg sin siste først. God helg Ingun!

  SvarSlett
 2. Ekeberg si djevelens rytter er mer naturtro, denne er mer på i eventyrverden og hovedpersonene er nærmest udødelige og utsettes for utrolig mye. Samme tematikk, men veldig ulike.
  Var på middelalderfestivalen og hygget meg så i dag får jeg dra og være mannskap på båten vår Olav Kvite hvor vi ror festival folk på Mjøsa. Ha en fin søndag,

  SvarSlett
 3. Da må du ha det hyggelig på Middelalderfestivalen. Vi er i Åsgårdstrand, og her er det Åsgårdstrandsdager med mye forskjellig. Fra konserter, dans og spill, til kunstutstillinger og boder på brygga. I tillegg er det deilig badevann!
  Hilsen fra Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå skjer det mye om dagen! Endelig kom regnet i dag mandag, det var godt!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!