onsdag 23. februar 2022

"Om mus og menn" av John Steinbeck, 1937


Historien om to venner, gårdsarbeidere i California, fra 1937

To menn, gårdsarbeidere i California er på veg til nytt sted for å få nytt arbeid. De to er Lennie, en stor sterk mann, men som er en litt naiv skjel. Han elsker alt som er mykt og spesielt med mye pels som mus, hundevalper og kaniner har. Georg er hans kammerat og litt klokere venn som tar seg av Lennie og står ved hans side. Georg blir sint på Lennie når han finner ut at Lennie enda en gang går med en dø mus i lomma, Georg kaster musa og de slår leir for natta.  

Georg er den intellektuelle og driller Lennie på ikke å si noe. De kommer til den nye gården og der er det Slim som er brakke-sjef. Han skjønner kjapt at det er et spesielt forhold mellom de karene, og vil gjerne høre på Georg sin historie og drømmene de to har med å kjøpe seg et småbruk. Der de kan leve og dyrke sin egen mat, ikke gå som gårdsarbeidere. Komme seg bort fra mye slit og suspekte personer som utnyttet dem, med dårlig mat og husrom. 

Lennie skal få en av valpene til Slim og er vilt begeistret over det, han er som et lite barn. Men, valpene er nyfødte så de må være hos moren sin en stund, Lennie har litt vanskelig for å skjønne det. Den gamle stinkende hunden til Candy blir skutt, for han skal også få en av valpene. Candy har mistet en arm og vil gjerne være med på prosjektet til Georg og Lennie, han har penger og snart er han for gammel til å jobbe fullt.

Lennie har ikke kontroll over kreftene sine, så har ikke bare et, men to uhell. Det går skikkelig dårlig for han, og han skjønner selv at nå har det gått for langt, men hva skal han gjøre? 

Uff, det ble en trist slutt på boka, men hva skulle egentlig Georg har gjort annerledes? Noen ganger må man kanskje redde seg selv......

Tross det var det en opplevelse å høre denne boka opplest, veldig bra av Ståle Bjørnhaug.

En bok som har utrolig mange sider ved seg, vennskap, fortellingene om det gode liv, alle drømmene, å beskytte en svak venn og få han til å leve livet slik det var, han var fysisk sterk, livet som gårdsarbeider, slitet, løgnene og de nydelige naturskildringer. Skjønner godt at denne kom på 1001 bøker lista som du må lese før du dør!

Lydbok, 3timer 41 minutter, Klassiker fra 1937, Lånt på Biblioteket.

Bok i 1001 bøker, Tema i April: forfatter fra Amerika,

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!