mandag 18. oktober 2010

ISTANBUL.... den byen må bare oppleves!

 Larsen og jeg dro avgårde til Istabul i årets høstferie, til europas største by.Hagia Sofia er nok det mest kjente byggverket, det sto ferdig i 537. Da var det kirke, så moske og nå museum.
 Det er en helt enorm opplevelse å komme inn i et slikt byggverk. Det er 56 meter opp til kuppelen og store gallerier i to  etasje, man kan bare tenke seg når dette var helt og dekket med millioner av mosaikkstykker i flotte farger (mye er bevart).
Tenk de gamle vikingene dro dit, til Miklagaard. De bysantiske keiserne i Konstantinopel hadde på 900-1000- tallet en stor livgarde av vikinger, væringer ble de kalt.
Vår Harald Hardråde var leder for den keiselige livgarden i Bysants.Det er rart å tenke på og kikke på de slitte steinene. Dette har jeg snakket om i årevis i kunsthistorie, også er man der......

.         

Dette er taket i den blå moskeen.Det er en flott og imponerende moske, i daglig bruk. Bare fra år 1616 med sine seks minareter. Svært mye er dekket innvendig  med fliser med blomstermotiver i blått, derfor navnet "Den blå moskeen". Fra vår takterasse på hotellet så vi rett bort på disse to kjempebyggverkene.


Akveduktene som var bygd opp i romersk tid og som hovedvegen i dag gikk tvers igjennom.
Den var 20km lang og  vannet randt ned...Akveduktene ledet vannet ned i enorme sisterner under byen . Basilika sisternen er dette, en skog av marmorsøyle under fine avrundede hvelvinger av rød murstein. 65 meter i bredden og 140meter lang er dette den største. Den ble bygd på 500 tallet av 336 søyler. Imponerende å være der, nå er det bare litt vann og karpefisk der.

Det kommer mere...........
2 kommentarer:

  1. ja dette er saker blir bare mer spennende jo større avstand i tid man får til det

    SvarSlett
  2. Jeg elsker sånne sakrale rom som gir meg en følelse av andakt, litenhet og storhet samtidig, uansett hvilken gud det måtte være bygget til.
    Og historien legger en ekstra dimensjon til det hele.

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!