onsdag 12. januar 2011

Per Olov Enquist " Et annet liv"


En glimrende selvbiografi!!
 Starten av boka satte meg helt ut, Jeg sitter jo å hører lydbok til og fra jobben i bil. Men, jeg måtte kjøre tilside og bare lytte når han forteller om forholdet til faren. Han som døde da han var 6mnd, men som var hans følgesvenn. En fantastisk start!
Boka blir også lest av Trond Brænne som er en av mine favoritter som oppleser, han har så nydelig røst.

En selvbiografi som starter med barndommen hans og livet frem til i dag. Hans helvet med drikking og hvordan han tror han har kontroll, interessant. Fra han drar fra hjemstedet og blir forfatter. Alt går veldig bra for han i livet hans veldig lenge, helt til det går veldig dårlig. Dette er en lang prosses mot "kong alkohol" ,eller spritjævelen som moren sa. Denne kampen vinner han til slutt, i 1990.

Mange spennede vinklinger i boka. Den mannen har opplevd mye, men den starter med oppveksten.
Det er et spesielt syn han har på sin døde far og hva moren prentet inn i han, slik at han tvinnges til å finne på noe syndig. Hva har ikke relgion gjort med folk til alle tider? 
Han opplevde sin døde far som følgesvenn, en han måtte fortelle/oppdatere om alt som endret.
Og han har en bror "daugutten" som er litt eldre enn han og het det samme.

Enquist var idrettsmann og trodde han fikset alt. Ble kjent forfatter og trodde livet var enkelt. Han var relgiøs forvirret.
Han gjorde mange flotte teaterstykker og skrev mange bøker, men alkoholen overtok livet hans.
Gripende beretninger om da han bodde i Paris og skriver om og sammen med katten. Det var trist og rørende om hverandre.
Og tilslutt hvordan han blir innlagt for 3, gang og blir fri fra drikkingen.

Jeg vil ikke skrive noe resume, lydboka varte i 15.45min og den kunne vært lenger. 
Det skal bli mere Enquist for meg, dette gav mersmak!
Den er så nydelig bygd opp i komposisjonen, hvor den hårfint går fra det gode til det onde. Fra gamledager og minner videre til kronologiske hendelser, flotte overganger.

Unn deg selv en god bok, dette er garantert bra!

Jeg har tatt for meg mye selvbiografisk stoff nå, Knausgård, Harriet Backer (som jeg leser alt om, siden jeg jobber med et prosjekt om henne) også Enquist!...og .Arnolds dagbøker for ikke å glemme, de har mye av det naive og oppramsing og bekrefting som Enquist gjorde i ung tid!

1 kommentar:

  1. Biografier er spennende. Levd liv er spennende. Morsomt at du trekker inn Arnolds dagbøker i denne sammenhengen. Det fortjener de!

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!