fredag 7. mai 2021

"Datteren" av Lena Andersson

 

En fin bok om barnets vilje til eget liv.

Dette er oppfølger av familien til Ragnar, der første bok het Sveas sønn. Som handlet om Ragnar, fra folkehjems-generasjonen som vil leve det moderne livet. Han er faren til Elsa som har andre mål i livet enn faren. Disse to bøkene tar opp spennende endringer og syn på verden gjennom disse to menneskene. Vi er alle individer som vil styre våre egne liv.  

Elsa var skoleflink og en snill jente som alltid gjorde det Ragnar, pappaen fortalte. Hun syklet til barnehagen, men hjelm på hodet etter faren til barnehagen. Og når hun blir eldre ser faren at hun er dyktig og sterk i skisporet, da blir det harde treninger og skiløp hver helg. Elsa ble nesten topp skiløper, men mistet gnisten. Hun begynner å legge på seg i 17årsalderen og da legen sier at hun burde ta av seg fem kilo, for da blir du den beste, sier legen. 

Elsa fikk skikkelige problemer med vekta og som 19 åring er hun blitt for tykk til konkurranse idrett. Faren Ragnar og Elsa får et taust forhold, de som hadde ski-mesterskapene, trening og helgetur med konkurranser rundt om i Sverige hver helg og til og med Norge. Etter turen til Norge gir hun opp og bare leser, har to jobber for å slippe å være sammen med foreldrene som hun har sveket. 

Hun jobber på hotellet og på T-banen, treffer folk med nye tanker og verdier. Elsa vil studere, men kommer ikke inn, på lingvistikk. Hun vil lære seg noe nytt, leser og vil noe. Drar til USA, vil vekk fra faren. Hun får en jobb som au pair i Chicago. Barn er hun ikke opptatt av, men å lære språk, både amerikansk og spansk. Elsa kommer på kant med familien hun bor hos, Hun har helt andre synspunkt på tilværelsen enn familien hun steller for, på alt: i huset, i politikken, mat, osv. Elsa synes amerikanerne er gammeldagse og strebere, men får en ny familie å bo hos.

I USA, kom hun også på kanten med studie venninner. Elsa hadde egenrådige meninger og skjønte ikke alltid konsekvensene av hva hun sa og gjorde. Det var bedre og friere forhold i Sverige, USA hadde alt for mange regler og tabuer som ikke skulle snakkes om. Det var interessant, men det må du lese om selv....

Broren Erik fikk seg jobb i en bank og tjener mer enn foreldrene. Han satser en del penger, noe foreldrene mener han bør kjøpe seg eiendom for, ikke bruke pengene sine på sportsbil. Noe Eric synes er gammeldags og flytter til Brussel, får seg fin bankjobb der og blir der. 

Jeg synes denne boka tok opp mange viktige ting og var hakket bedre enn Sveas sønn, mer aktuell. Elsa er en radikal jente som vil gjøre som hun selv vill, og som ikke alltid passer seg. Hvordan mat og ekstra kilo er noe hun måtte slite med i årevis. Tematikken om hvorfor hun slet med dette er veldig aktuelt og skremmende eksempel fra toppidrettsverden og sport generelt. Ikke bare i sportsverden, men synet på hvordan man skal se ut. Hvor store konflikter det kan bli i en familie, hvor foreldrene er for oppfordrende og styrende over barns liv, er godt skildret.

En bok alle foreldre som tror de kan forme barna sine som dem vil, bør lese denne. Da vil de skjønne at barn har egen vilje og drivkraft! 

utgitt 2021, Storytel 7 timer. 26 min.

17 kommentarer:

 1. Lena Andersson er god til å skrive MENNESKER. Karakterene kjennes. Når jeg er ferdig med prosjektet mitt skal jeg lese mer av henne. Blant annet denne serien. Fristende omtale :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, jeg synes hun skriver bra! Ha en strålende solskinnsdag:)

   Slett
 2. Lena Andersson fra Stockholm ... hun var en skiløper konkurrent i ung alder
  og senere en sportsjournalist.
  Jeg håper vi kan reise igjen snart, og jeg kan kjøpe bøker i Norge.
  Toi, toi, toi til utstillingen din i dag ... Jeg vil gjerne være der :-)))
  Hilsen til deg.
  Mye glede.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha for hyggelig kommentar😊

   Slett
 3. Jag har läst Sveas son och tyckte mycket om den, men Dottern ligger fortfarande och väntar. Tack för att du påminner om den :)

  SvarSlett
 4. Tack för smakbiten! Har varken läst Sveas son eller denna.

  SvarSlett
 5. Jag har bara läst Egenmäktigt förfarande av författaren och den tyckte jag var okej men inte mer. Kanske provar jag en bok till, så tack för smakbit

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne er hakket bedre enn Bok 1. Sveas sønn, men totalt så forteller de tilsammmen om Sveriges utvikling som absolutt er bra, bør kanskje lese Sveas Son først. :)

   Slett
 6. Jeg får det ikke helt til med Lena Andersson. Jeg vet ikke hva det er, men bøkene passer ikke helt til meg.
  Ha en riktig fin søndagskveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. slik er det noen ganger, med meg også.

   Slett
 7. Har någon bok av författaren men har inte läst den. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 8. har läst båda. och tycker nog att Dottern är bäst, men visst bör en läsa båda. tack för smakebit och påminnelse

  SvarSlett
 9. Den här står i min hylla, men jag är osäker på om jag kommer att läsa den. Självklart har barn en egen vilja. Tack och lov...

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!