onsdag 25. mai 2011

Alnæs, Karsten "Ikke dø, Sofie"


En fritt fortalt historisk roman fra  Karstne Alnæs.Handlingen i boka breier seg om kun et døgn. Den 28. juni 1914 som  er serbernes nasjonaldag.  Det er tanker, gjerninger og hatet mot erkehertugen Franz Ferdinand og hertugdømme tjekkia og østerrike som belyses. Åsakskilden til at det ble 1. verdenskrig!

Historisk sett er dette en veldig god bok for å skjønne noe av konfliktene mellom folkeraser, som har vært og som vi sliter med også i dag med tilhørighet og anderkjendelse av hverandre? hvem man er!

Folket så negativt på Erkehertugen som ikke var serber og hans kone Sofie som var fra Bømen og ikke geistelig. Hun ble aldri akseptert.  Vi møter en rekke unge selvmordskandidater som vil dø for å drepe disse to og hører om atentatet mot dem. Sett fra ulike synsvinkler.

Vi hører hvordan de misliker de tyrkiske landeierne som er herskere over det slaviake folk. 
Vi møter f.eks: Gabrillo fra skogene i Hercokovina. En bosnisk sliterfamilie, hvor mor har født 9 barn og 6 søsken er døde  allerede.Storebror som sliter og betaler utdanning for han. Tankene til Gabrillo over hvor stolt han er for å dø for fedrelandet på serbernes nasjonaldag. Slik som sagnet om "Milos" er, leve opp til det. Skremmende tanker synes jeg

 Boka handler om fanatisk nasjonalisme om livsgleden og den flyktige lykken ved å begå selvmord.
Flere av disse unge meneskene var skoletapere og hadde tæring, de var forhåndsdømt. Men menneskesynet deres er spennede komponert og godt fortalt i denne historien

En tankevekker av en bok, som har en handling fra 1914, men er like så aktuell i dag ang selvmordsbombere.
Jeg forteller ikke mere om innholdet det kan du lese selv og ta stilling til.

Lest av Ståle Bjørnhaug, veldig godt tolket.
Tid 6t og 8min

2 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett
  2. Karsten Alnæs er en spennende forfatter. Har ikke lest denne, men serbernes historie er det jo blitt ekstra aktuelt å sette seg inn i i dag!

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!