lørdag 26. november 2011

Dahl, Niels Fredrik "På veg til en venn"


Det er en bok om en ensom liten gutt som heter Vilgot.(navnet er så perfekt)
Han vil ikke være hjemme og er alltid på veg til noen, men det er ikke alltid det passer så han har sine faste plasser hvor han oppholder seg i timene han er hjemmefra, det kan være i sykkelkjelleren eller på lekeplassen.
Han er 11år og vi ser, høre, opplever hva og hvordan han tolker dette gjennom barnets øyner.
Vi er på 60tallet i Skøyen- Hoff - Ekely området, og tolkningene av tidsånden og endringer i tiden er fantastiske.

Boka er gripende, men med sine burleske sider. Den handler om det umulige og det mulige vennskapet. Alle de ulike ensomme personene som sliter med sine bedrøvelse, svik,  kjærlighet og lengsler. Om samfunnsholdninger, politikk, familie liv, familieforhold og mye annet.

Vilgot blir misbrukt en dag og denne dagen preger han resten av livet. Selv om han lever videre er det minnene fra den dagen han aldri kommer over. Det skjer mye underlig i boka med sirkus osv, så den er ikke deppresivt, men lavmælt.
Vilgot møter vi 30år seinere og det møtet er egentlig ikke koselig, bare trist. Han har blitt  den nye Greven av Hoff og som han sitter han der og ser på Karin!!!! sier ikke mer om det - dette må leses.

Komposisjonen av boka er flott - genial. Hvor den starter med at Vilgot sin elefant, den han fôrer har blitt sluppet fri. Det er 15 juni 2001 og fullstendig kaos på vegen inn til Oslo pga at en utmattet elefant har segner om i trafikken. En morsom pangstart! Man under seg, hva er nå dette???

Den syltynne balansen med å fortelle noe i  nåtid og noe i  fortid. Om det å ikke fortelle alt, slik at vi skjønner utfra konteksten hva som skjedde. Alle  parallellene i de ulike rollefigurene og alt som skjer.

Nydelig! Nydelig! Nydelig!
Boka fikk  Brageprisen i 2002.

Anders Ribu leser kjempebra
6t og 17min fra Fono forlag


Dette er en bok jeg har hørt en ganger før som lydbok, har lest boka på nytt og nå et gjenhør på lydbok. Dette er en bok man aldri glemmer og den er så flott skrevet og nå så aktuell da det er november og vi har en voldsom fokus på alle voldtektene som skjer, det er viktig at dette kommer frem. Ekstra viktig skjønner man dette etter at man har lest denne boka. Det er ikke bare jenter som blir rammet og skadet for livet.

1 kommentar:

  1. Høres ut som en sterk og engasjerende bok.. Legger den på ønskelista over bøker som skal skaffes, må bare lese det som jeg har først før jeg kjøper nye..

    Ha en flott første advent!

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!