søndag 25. november 2018

Diktlesersirkelen: En klassiker: Inger HagerupDiktlesersirkelen: en klassiker var tematikken denne gangen.
Jeg var lenge i tvil på om jeg skulle velge Inger Hagerup eller Gunvor Hofmo.
Jeg holdt egentlig en knapp på Hofmo, fordi jeg driver å leser boka "Prosa" som Jan Erik Vold har redigert, utgitt i 2018.

Men, så fikk sønnen til Inger Hagerup, Klaus Hagerup BRAGES HEDERSPRIS! 
Gratulerer Klaus!
Boka han skrev om sin mor  "Alt er så nær meg av " er veldig bra!


INGER HAGERUP Født 1905- 1985
Inger Johanne Halsør født i Bergen 1905, ble gift med Anders Hagerup i 1931 og tok hans navn. Hun er mor til forfatterne Klaus og Helge Hagerup,(barnebarn skriver også.)

Inger Hagerup er først og fremst kjærlighetens store lyriker for meg, selv om hun også spiller på mange andre strenger. Kjærlighetsdiktene hennes omhandler veldig ofte kvinne-mann forholdet, og (om de) erotiske bindingene i alle kjærlighetens faser. Hun hadde et problematisk ekteskap med Anders. Han var svært stille, som en skygge av Inger, og gikk inn i dype depresjoner. Inger ville leve moderne, som kvinne var hun opptatt av mulighetene for å leve et fullt liv, både kunstnerisk og erotisk - på tvers av de rådene konvensjoner for et kvinneliv.

Jeg tok for mange, mange år siden Norsk GF og da valgte jeg meg Inger Hagerup som fordypningsoppgave. I barndomshjemmet mitt fant jeg en vakker liten bok som het "Sånn vil du ha meg". Det var en førsteutgave fra 1949 som jeg falt pladask for og skrev oppgave om. Siden den gang har hun betydd ekstra mye for meg.

Inger Hagerup skrev ikke bare kjærlighetsdikt. Under krigen bodde familien Hagerup i eksil, i Sverige og da skrev hun det kjente diktet "Aust-Vågøy" som kom på forsiden i Stockholms avisen og ble utrolig populært. Det ble det store gjennombruddet for henne.
Hun var svært aktiv politisk, jobbet mange år som journalist, teateranmelder og kritiker. Barnebøkene er kanskje de hun er mest kjent for. De har både jeg vokst opp med og de ble hyppig lest til mine barn. De går ikke av moten og mange har blitt tonesatt.


Inger Hagerup skrev tre erindrings romaner fra sin barndom. Jeg har lest alle før, men kom over denne som lyd bok, som hun selv leser inn og jeg måtte bare minnes henne litt.
  
Denne første boka handler om hennes tidligste år fra Bergen. Hun mistet faren sin som småpike akkurat når han skulle bli kompanjong og de kjøpte eget hus. Moren var overlykkelig og hadde store planer, men hun falt helt sammen når mannen døde. Hun gikk inn i en depresjon som like plutselig opphørte den dagen lillebroren var utsatt for en nesten ulykke, da våknet moren og husket på at hun hadde to barn.

Moren, Inger og broren var blitt kasteballer og bodde hos ulike slektninger, en kort stund av gangen hos hver av dem. Inger synes moren var svært tafatt, hjelpeløs, tiltaksløs og en håpløs mor som ikke klarte noen ingen ting, hun hadde heller ingen praktisk sans.
Inger derimot kunne ikke tie stille og ble kalt "Blå musa" hun skulle ha rede på alt. 
Hun var nok en oppvakt ung pike.
Sjarmerende fortelling lest av Inger Hagerup selv.Når man tenker at denne diktsamlingen kom ut i - 49 var det ganske modig og lite borgerlig å skrive dikt som var såpass kraftfulle.Diktet "Lykke" er et veldig kjent og mye brukt dikt ved mange festligheter, jeg liker det godt for det er så mye håp og forventninger i det.
"Ventetid" er et dikt som ikke er så kjent, men har en voldsom kraft i seg av lengsel og åpenhet. Dette er også ganske så rett på sak dikt fra boka "Sånn vil du ha meg"-49.

Dette diktet fra 1945, sier jo mye om hvordan Inger sitt ekteskap ofte var.
Dette diktet har jeg faktisk fremført på en scene en gang, men en taus medspiller.
Det var gøy!

Barneboka "Så rart" kom ut 1950. Det er en leken og morsom bok skrevet er stilmessig i nonsens, slik hun og Andre Bjerke arbeidet med i samme periode. 
Det er en fantastisk bok med mange flotte illustrasjoner, utført av Paul Rene Gaucvin, Utgitt 1989.

Inger Hagerup sitt forfatterskap er spennende og uventet, rett fra hjertet.  Hun skriver for både barn og voksne, eller barn i alle aldre kan man si.  Hun har en leken måte i sin formidling som treffer en, og er både til å le og gruble over.
Et smykke som jeg har er laget til Inger Hagerup, som takk for alle de flotte diktene hun har gitt meg.
Det ble  solgt, så nå må få laget et nytt og helt annerledes heders smykke til Inger Hagerup. 

11 kommentarer:

 1. Vakre dikt, og et vakkert smykke. Jeg elsker den turkise fargen.
  En god søndags ettermiddag og kveld ønskes av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Den turkise fargen liker jeg også veldig bra, den betyr visdom og sannhet har jeg lært en gang. Det passer utmerket til henne synes jeg. Naturstein i front, med et natyrbilde som viser den gråhårete Inger.
   God søndag til deg også!

   Slett
 2. Inger Hagerup er en kjær dikter, veldig kjekt å bli bedre kjent med henne. For et nydelig smykke du har laget med henne i tankene :)

  SvarSlett
 3. Kjempefint innlegg om en allsidig og banebrytende dame. Jeg leste Alt er så nær meg av Klaus ifb med Biografilesesirkelen for none måneder siden, og fikk et utvidet bilde av henne der, og kjenner igjen en del av det du skriver om henne og Anders.
  Diktene hennes er kjente og kjære, i alle fall en del av dem, men hun var nok mer allsidig enn folk flest vet.
  Nydelig smykke forresten:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har linket innlegget ditt inn her: https://artemisiasverden.blogspot.com/p/diktlesesirkel.html

   Slett
  2. Hun var nok en veldig energisk dame, som likte å leve livet. Den oppfatningen har jeg av Inger Hagerup.
   Jeg fryder meg hver gang jeg hører hennes dikt har blitt tonesatt enten de er for barn eller voksne.

   Slett
 4. For et fint innlegg! Jeg har aldri lest noe av Hagerup men det må jeg få gjort noe med skjønner jeg, dette var veldig fine dikt og det var veldig kjekt å bli litt bedre kjent med henne.Jeg er selvfølgelig helt enig med de over her, et nydelig smykke du laget! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da må du finne ei barnebok av henne. Eks:"Så rart". Hun skriver så enkle og fine dikt. Hennes biografi finnes jo også som lydbok. Jeg liker biografier, da får jeg andre bilder i hodet av spesielt dikt.

   Slett
 5. Du har fått fram det beste ved Inger og jeg vet at hvis hun levde enda så ville hun ha blitt kjempe glad for at du har gjort dette. fortsett med dette du ligger kjempe godt an :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, hun er med på min utstilling Hommage til 40 kvinner på Kunstbanken i Hamar fram til 11. August 2020

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!