onsdag 24. oktober 2012

Irving John "I en og samme person"
En sterk bok om hvordan det er å vokse opp med en anderledes seksualiteten, en oppvekstroman.
Egentlig en politisk roman om et ømtålig evne. Hva er normalt? Hvorfor blir man biseksuell er det arv eller miljø?

Vi følger den unge gutten Bill, Billy eller William som han egentlig heter gjennom hans oppvåkning og erkjennelse av at han som 13 åring blir interessert i Miss. Frost som jobber på byens bibliotek. Hun hadde så vakre bryster.Det viser seg at hun er den tidligere bryteren All og har blitt kvinne, men med kjønnsorganene intakt.

Biseksualitet og søken etter hvem man er hovedvekten i romanen, men også  om vennskap og kjærlighet. Han prøver å leve både med kvinner og menn. Ja, takk til begge deler, sier Bill!
Han vokser opp sammen med moren og etterhvert en stefar som er i mellom genrasjonen mellom han og moren. De bor på skoleinternatet hvor stefaren er lærer, på en gutteskole.

Romanen er lagt til en småby rundt et amatørteater, der en norsk teaterinstruktør er frontfiguren. Som han harselerer mye rundt, interessant  tolking av nordmannen. De spiller Ibsen og Shakespeare og annen europeisk litteratur. Bestefaren, Harry er bi- seksuell/transvestitt og elsker å spille kvinneroller, etter at kona hans døde går han rundt i hennes klær. Moren er suffløren og ellers  kommer vi tett inn på miljøet og deres liv. Burleske historier fortelles fra småbyen.

Han flytter rundt omkring og lever i ulike land og delstater som den berømte forfatter en som skriver spesielle bøker. Perioden på 80tallet da aids kommer inn i bildet og svært mange av Bill og Elines venner dør av den. Dette er sterkt og flott skildret. Ganske så flotte beskrivelse men, dette var nok tøft for dem det rammet. Hvorfor ble ikke jeg rammet, eller du, hvorfor hun eller han?

Bill har også en far som er homoseksuell eller bi seksuell. Han forsvant når Bill var liten og et sterkt møte i Madrid mellom far og sønn kommer i slutten av boka, da er han en eldre mann. Jeg synes med en gang dette var litt kort, men har tenkt over det, og kanskje det er det som var så kult at det bare pirret nysgjerrigheten og så var det ikke mer??

At Bill gikk inn som lærer som 64åring var sjarmerende og vakkert. Han tok sin rolle seriøst som voksenperson og ansvarlig for sin legning, rørende...og mye, mye  mer..........

Dette er ikke en bok for de som er følsomme for grov ordbruk, her er det mye kjønns snakk!
Jeg likte boka og synes den var opplysende om emne, morsom og annerledes.
Veldig direkte i språket, og ble aldri kjedelig.

En flott roman, nydelig!

Lest av Ole Christian Gullvåg som jeg synes sluker ordene veldig noen ganger, slik at det er vanskelig å få med seg hva han sier. Ellers var han drivende flink til å lese.
Boka tar 16t 15min

2 kommentarer:

 1. Et utfordrende tema dette! Vi trenger sånne fortellinger skrevet av en utrolig dyktig forfatter.

  SvarSlett
 2. Denne boken bør sikkert flere lese.
  Du leser tydeligvis mye, jeg får alt for liten tid.
  Har nettopp startet på "Skyggeferden" av Sara Azmeh Rasmussen.
  Det er hun som brente hijaben sin i Oslo, og som har stått frem som lesbisk.
  Boken handler om hennes oppvekst i Syria, og vil videre i boken også handle om hennes historie som innvandrer.
  Det lille jeg har lest har gjort sterkt inntrykk!

  Forøvrig bør du, og andre som leser dette, ta en titt på de vakre strikkeplaggene fra Dale på min blogg - http://fargeneforteller.blogspot.com. Vi må støtte opp om norske bedrifter!
  Hilsen fra Tove

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!