tirsdag 16. oktober 2012

Davis Anna "Skodronningen"

Vi er i Paris på 20 tallet. 
Det er den rike Violet de Fremont som inviterte til kostymeball i sitt hjem, der alle forfattere, malere og viktige bohemer er tilstede. Alle er utkledde i fanastiske kostymer og temaet for ballet var: "Avfall!".
Hovedpersonen i boka Genevieve er utkledd  med broderte utdrag på sine sko og ditto kostyme. Der får hun se et par sko som Paolo Zachari har laget og en besettelse om å få sko fra han blir handlingen.

Ernest Hemingway er der også, sammen med mange kjente navn så derfor vil jeg anbefale deg å se filmen "Midnight in Paris" før du leser boka, handlingen er knyttet opp til dette miljøet. Boka er en faksjon over den kjente skomakeren Pietro Yanturni, som reklamerte med verdens dyreste sko. NB: boka er skrevet i 2007 og filmen er fra 2011


I filmen skjer det utrolig mye, den går tilbake til 1920 tallet på nettene og da møter vi Hemingway og andre fra samtiden. Han refererer til bøkene sine, det er virkelig knall......
Massevis av kunstnere og forfattere dukker opp og det er rene repetisjonen av kunsthistorien fra Paris sitt ville  liv fra 1920 tallet. Det skjer mye uventet og flotte kostymer, senebilder, lyd, lys og møter.
Vi  møter i filmen "den fortapte genrasjon" med navn som Gertrud Stein, James Joyce, Salvador Dali osv.Til boka:
Genevieve Shelby Kings har i sin leilighet på rue Lota avsatt et helt rom til sine sko. Hun er engelsk og gift med den rike amerikaneren Robert. De lever i et merkelig ekteskap.
Ganske så tilfeldig så har Robert samme historie som Ernest Hemingway(hmmmm?) Han kom til Europa i 1918 som ambulansesjåfør ved den italienske fronten under Østerrike. Han forelske seg i en sykepleierske som har mistet sin forlovede ( parallelt med hendelsen  Hemingway Ernest farvel til vapnene ) litt merkelig!

Boka har som hovedmotiv et begjær etter sko, men det er mye mer Genevieve lengter etter. Derfor er det også en  kjærlighetsroman om forbudt kjærlighet. Alt dette løftes opp til en morsom roman når hun forteller fra "Dadaistiske teater oppsetning", livet i Paris med kunstnerne som jeg har nevnt over. Det ville liv og jakten etter å leve det ville og grenseløse liv som fri og bare være seg selv. Dette liker jeg! 
Genevieve har en fortid som vi hører om, det kunne det vært gjort mer med. Det ble litt halt og merkelig i boka.

Boka referere til mange kjente personer og magasinet The Quarter. Dette er dokumenter og beskrevet bak i boka. Lulu som er Genevieve sin venninne baseres på Kiki, den legendariske kabarekunstneren og kunstmodell sitt levde liv.
Jeg storkoste meg med å lese den og synes at den var en  morsom!
En lettlest og fin ferieroman.

Men så må jeg innrømme at jeg er opptatt av sko og har noen par, ja, ja!
Har alt for mange sko mener min mann!
Men jeg elsker sko, og kjøper sko som jeg syr kjoler til osv.  litt besatt! 
Denne boka fikk jeg da også av en venninne som er ganske så sko gal!

Boka har 346 sider og utkom på norsk i 2008, N. W. Damm &søn as.

3 kommentarer:

 1. Ja, hva er det med sko og damer?
  Sko er fascinerende! Sånn er det bare :)

  Tror denne dronningboken er mer underholdene enn den jeg holder på med nå.

  SvarSlett
 2. Dette må være boka for meg. Jeg er ganske skogal, kanskje fordi jeg ikke finner så mange fine klær til min ikke helt standard kropp. Men sko derimot. Favoritten er merket chie mihara.

  SvarSlett
  Svar
  1. ja, de har fantastisk mange flotte sko og støvletter.
   Elsker den stilen jeg også!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!