fredag 24. januar 2014

Jacobsen Roy "Hoggerne"


En varm fortelling fra et kaldt helvete, under krigen i Finland 1939-45

Vi er i Finland i 1939, russerne er på vei mot det karelske nes og byen Suomussalmi hvor Timmo Vatanen bor. Finnene brenner selv ned husene slik at russerne ikke kan bo der, men ved huggeren Timmo nekter å dra. Han vil være der og ta vare på huset til Rosa og Lukas.

Romanen handler om 7 menn som treffer hverandre under vanskelige forhold på mange plan. De er hoggere og hugger ved for russerne, slik at de kan få varmet seg da kulda kryper under 40kuldegrader. Hvordan de tar omsorg for hverandre og hvordan de drar lasset i sammen om vedhugsten, hvordan de klarer å holde varmen og vennskapet som oppstår mellom dem. Flukten.... spennende!
.
Uvissheten som Timmo har når han blir berget og gjensynet med Antonio som er er russisk fange er sterkt!
Hans enorme lykke over å få komme hjem til foreldrenes hus der de etter flukten kan få noe ro, kan bake brød, drikke og få hvile.
De 7 er en underlig sammensatt gruppe mennesker, men de respekterer hverandre og kan si takk, noe Timmo setter pris på. Timmo er en svært enkel sjel og kansje det vi ville kalle litt naiv, dum?

En vakker varm beretning som man blir glad for å høre om fordi: Kan man virkelig se så mye ondskap, men allikavel behandle sine motstandere på en så vakker og omsorgfull måte som Timmo gjør.

Det skjer en endring i Timmo, da de fire første eldre menn vender tilbake og Timmo føler skammen komme da de hentyder at han har bedrevet med tyveriet av klokka.  Dette får han til å begynne å tenke, han føler seg som en sviker. Han har hjulpet russerne eller har han ikke? Har er jo bare idioten - ved hoggeren, hva er sant mange år etter når historien kommer for en dag?

Forferdelig mange russere som falt der i  denne krigen i Finland......ca 5000 mann bare der på neset!

En utrolig vakker liten lydbok på bare 4timer som absolutt er verdt å få med seg. Jacobsen skriver så poetisk vakkert om kulden, vedhogsten og alt det rare de driver med på en enkel, men alikavel beskrivende måte. Man blir bare sittene og tenke på disse menneskene i kulden, men det er gjort så vakkert.  Den tar deg med på en uventet reise inn i et kaldt helvete som heter krig og kulde.
En bok jeg absolutt anbefaler.

Den fikk ungdommens kritikerpris 2006

Boka utkom i 2005, Opplest av Stig Henrik Hoff i 4t og 8min.

6 kommentarer:

 1. Jeg er imponert over at du orker å lese slike triste bøker. Det er historie, men så trist!
  Imidlertid ønsker jeg deg nok en gang en god helg! Hilsen Tove

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er fra krigen, men det er det medmenneskelige og mellommenneskelige den skildrer. Ikke ondskap og drap.

   Slett
 2. Du får meg nysgjerrig på så mange bøker jeg knapt har hørt om! Denne tror jeg jammen jeg må låne på biblioteket :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er kort og i Roy Jacobsen sin gode ånd

   Slett
 3. Du sier ingenting om hva du synes om boken. Er den trist? Godt skrevet?
  Du gjør meg nysgjerrig på boken, men skulle gjerne hørt hva du syns om den :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for fin kommentar, dette har gått litt fort ser jeg og nå har jeg beskrevet dette mer i innlegget mot.
   En bok som grep meg

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!