onsdag 29. januar 2014

Oksanen Sofi "Utrenskning"
En brutal og sjokkerende historiefortelling fra Estland

Boka starter med at den eldre kvinnen Aliide ser ut av vinduet sitt i Vest-Estland i 1992 og ser en bylt som ligger i hagen. Bylten er den forkommne jenta Zara som sier hun har rømt fra mannen. Det er ikke sant og den løgnen knekker Aliide med en gang. Med hun får medlidenhet med jenta og tar henne inn. Der får vi vite at Zara kommer fra det østlige Russland, men hvordan har hun kommet til Estland?

Vi får høre historien om Zara og bestemoren som har et fint forhold til hverandre der de tre bor sammen med den tause moren, langt øst i Russland i Vladivodstok. Så en dag dukker venninnen opp med silkestrømper, konfekt og gin, hun  skryter av vestens herligheter.....
I 1991 reiser Zara som også ville søkt lykken i vest -Europa eller rettere sakt Tyskland. Hun havner hos en hallik og blir holdt i et stramt tak av han. Forferdelig mye vold, pinsler og grusomme opplevelser blir hun utsatt for. Hun er som et gissel og utnyttes på det groveste som hore, må være med å lage pornofilmer og gjør hun ikke som de sier skal hennes  familien virkelig få gjengjelde så det svir.

Zara lovet bestemoren sin og dra til Estland for finne slektens bondegården da hun dro av gårde, men til hva og hvordan viste hun ikke. Dette blir en spennende storry, litt trilleraktig og man klarer ikke å forlate historien, dette er spennende. Hun klarer å finne slektsgården.
Gradvis skjønner vi hvilken slektsbånd som forener de to kvinnene. Zara sin bestemor er Aliide sin søster. De to mistet kontakten med hverandre  når et samfunn blir splittet og fikk nye makthavere og de tar ulike standpunkt til dette under russertiden.

Det startet lenge for lenge siden da Ingel og Aliide var unge at foreldrene ble tatt og de to søstrene ble igjen på gården. De kommer godt overens lenge, men det begynner å skjære seg da Aliide forelsker seg i Hans. Men Hans ser bare søstra Ingel og Aliide blir skikkelig sjalu og sint på søstra som tok Hans, som hun elsket så høyt i 1938. Aliide forble sjalu på søsteren Ingel og Hans, der de var bodde i samme hus og var så forelsket og fikk datteren Linda etterhvert. De prøver å finne en man til Aliide, men det skjer mye............noe må man lese selv.

Aliida gifter seg med Martin som er i kommunist partimann og støtter russerne. Her ligger konflikten til at Ingel forsvant.... dette er spennende og litt uvirkelig for oss nå, men skjønner godt at slik var det den gang. En sterk historie om slekter som går i oppløsning, og som angir hverandre. Aliide som skriver under på at Ingel må vekk og går med redselen i seg for at de en dag skal komme tilbake. Man kan ikke stole på noen, og hatet til motparten er der hele tiden. Tross dette skuler Aliide svogeren Hans i huset, hvor hun bor sammen med mannen sin.

Boka svinger mellom å fortelle fra krigens dager og den sovjetisk okkupasjonen av Estland på 40-tallet. Og dels på 90-tallet da et nytt Europa tok form etter murens fall i Berlin.
Men, tenk folk i Estland fikk ikke vite om Tjenobyl-ulykken, sjokkerende at de ikke fikk opplysninger om dette over radio og tv. Bare folkesnakk om alle skadene som rammet de unge guttene som ble sendt dit for å rydde opp og det ble reine skremselspropagandaen, hysteri.

Fantastisk morsomt å høre alt de spiser og alt det merkelig som Aliida lager på kjøkkenet sitt. Hun hermetiserer, koker og styrer som en vanlig husmor i bakgrunn i teksten hele tiden. Det skjer noe på mange plan. De små hemmelighetene i hjemmet, historiske hendelser og politiske oppgjør som skjer fra førttallet og hvordan folk blir misbrukt i trafficing i dag(nittitallet). paralellene. En bok det skjer så mye i at det krysser mange sjanger grenser. Mye bygger nok på ganske så opplevde hendelser fra mange fra Estland. Man må følge med og være på hugget hele tiden, det skjer så mye i den boka.

En uhyrlig godt komponert bok, med alle faktorer ang spenning og fakta flettet inn i hverandre. Imponerende!
En skikkelig bra bok

Boka er tildelt en rekke priser: Runebergprisen, Finlandiaprisen, Nordisk råd Litteraturpris for 2010 og Prix Femina Etranger i Frankrike.

Lest av Gisken Arman, spilletid 9.23 min
Utgitt på lydbokforlaget i 2010, oversatt av Turid Farbregd i 2010.
Utkom på finsk i 2008.

Boka: Da duene forsvant, utkom 2012, den handler også om to perioder i Estlands historie 1940-45 og sekstitallet, en knall fin bok.

Fikk lyst til å lese mer om hennes land etter at jeg var i Latvia i Januar i år og så  flere historiske utstillinger og leste litt om landet. Jeg var i Estland for mange år siden, slutten av 90-tallet og skjønte ikke da at de var så uopplyste om hva som skjedde ute i den store verden. Så nær historie som vi vet så lite om!

3 kommentarer:

 1. Dette høres veldig spennende og interessant ut! Vi har mye å lære om kvinners kår rundt om i verden. Noen av de ulykkelige kvinnene utnyttes også i vårt land!

  SvarSlett
 2. Du burde hatt ekstrajobb som bokanmelder! Men forresten - døgnet har bare 24 timer, så det går ikke.
  Trist denne boka også, men virker spennende.
  Men Torun, du må se de vakre blomstene på min blogg. Kanskje de kan inspirere deg til et smykke?
  Men kanskje har du sett disse blomstene før?
  En god helg ønskes av Tove

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!