søndag 14. april 2019

Kinnunen Tommi "Skår"


En fantastisk fortelling om tre søsken!


Det er 1949 i Finland, tre søsken og deres liv handler denne boka om. Jussi er den vi blir først kjent med, en sensitiv, litt naiv (tilbakestående) gutt som lever i sin verden og klarer aldri å innpasse seg helt hverken i arbeidslivet eller å oppføre seg som en voksen mann. Han sår blomster i åkeren i stede for poteter eller andre grønnsaker, han er glad i det vakre. Han bor sammen med søstrene Helmi og Raili på Tyynelä-torpet. 

Hjørnesteinsbedriften i bygda er glassverket. Der jobber Helmi og sammen med den franske glassblåseren Reko har de datteren Saara. Helmi sin historie er så trist at den vil jeg ikke si noe mer om. Hennes fortelling er fra 1950.

Raili forteller i 1951. Hun er en ensom kvinne og ønsker ikke å binde seg til noen eller ha noe fast jobb. Hun er sterk, streng og oppleves kald, men det er først i slutten av boka at vi får  høre hennes opplevelser fra Helsinki, før og under krigen. Da skjønner man hennes valg og hvorfor hennes skjebne ble slik.

Moren, døde en dag på veg til glassverket, mens faren sier de til Jussi er i Amerika, men det er nok ikke den hele sannheten skjønner vi etterhvert.

Denne boka portretteres gjennom en fastsatt dag og hvert sitt år, hvor vi får høre om livet før og nå og hva de tenker om søsknene sine. Tre helt ulike menneskesinn, selv om de er tre søsken har de motsetninger og allianser med hverandre. Krigen ligger som et bakteppe i fortellingen og sammen dannes alt dette til en gripende fortelling. 

Jeg vil ikke røpe noe mer fra fortellingen den må leses selv, men tittelen på boka er så bra! 
Den sier så mye om innholdet, både glassverket, glasset som bruks, teknikker og dekor satt opp mot samfunnet og klasseskillet. Den nye tiden som kom i etterkrigstiden med alle som endres, alt håndverket og stoltheten som blir byttet ut med det industri fremstilte glass. En tid hvor mange blir til overs og mange sliter med etterskadene fra krigens grusomme opplevelser.
Det medmenneskelige, med Jussi som sikkert var et skår i foreldrenes ekteskap, Raili sitt liv og opplevelser hun har og Helmi sine drømmer om det gode liv med Reko.

Fantastisk bra! MÅ leses!


Jeg har lest de to andre fantastiske bøker han har skrevet, han skildrer mennesker, samfunn og liv så fantastisk:


utgitt 2019, sider 2...
Leseeksemplar fra forlaget

Andre som har lest boka:Tine         Linket opp til: En smakebit på søndag

11 kommentarer:

 1. Känner till författarnamnet men har inte läst något. Men det låter som att jag borde det ;) Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 2. Tack för smakbiten! Ännu ett okänt författarnamn för mig.

  SvarSlett
 3. Tack för smakbit, jag har läst Där vägarna möts, men inte denna. Trevlig söndag!

  SvarSlett
 4. Er veldig enig med deg, denne er utrolig bra :) Takk for lenke, håper vi har bidratt til at mange finner frem til boken.

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne boken var perfekt i alt, fortellerteknisk, innsikt på mange plan og utrolig spennende.

   Slett
 5. Jag läser alldeles för lite finsk litteratur. Måste bli bättre på det. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 6. har läst ett par titlar av den här författaren och kan tänka mig att läsa flera. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 7. Det høres ut som en fin bok... Takk.
  Hilsen til deg.

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!