søndag 15. april 2018

Hamsun Knut "Konene ved vannposten"



Hvordan småbylivet og utviklingen endres på begynnelsen av 1900 tallet! 

 Dette er en av bøkene som bør løftes frem mener mange Hamsun kjennere, noe som kanskje har med tittelen å gjøre. Tittelen på denne boka stemmer ikke helt overens med innholdet i boka, eller den er litt misvisende på en måte. Man tror at det skal handle om de kvinnene som samles rundt vannposten, men slik er det ikke. 

Dette er en bok om en liten småby ved kysten der sladderen rundt vannposten får vind i seilene om griskhet og sladder. Det er en bok som ikke fikk nok noe særlig oppmerksomhet når den kom ut, og heller ikke etterpå, det under jeg meg egentlig også over. Denne romanen ble utgitt i 1920. Den er en samfunnskritisk roman, sannheter beskrevet med mye ironi, rundt teknologiutvikling og nyere forskning som blir beskrevet i typisk Hamsun stil. Her tar han ikke bare opp typiske norske problemer, men europeiske problemer fra samtiden.

Det hele utspilles over en 20 årsperiode i en sørnorsk kystby, der vi følger først og fremst Oliver og de som omgir han. Oliver er sjømannen som ble utsatt for en ulykke og mistet det ene beinet og har fått et trebein. Han hadde seilt på mange hav og ligget lenge på sykehus i Italia. Oliver er en typisk Hamsun person som liker å leve på sine små livsløgner om alt han har opplevd der ute i den store verden. Selv om han kommer hjem invalid, er det ingen penger å innkassere som «forsikring» etter skadet på jobben. Han må klare seg som best han kan.

Oliver var ringforlovet med Petra, men hun kommer og leverer tilbake ringen da hun ser hvordan forfatning Oliver er i. Han har måtte amputere et bein og fått seg trebein. Han selv forteller i lystig tone om sine 7.mnd på hospital i Italia, med alle de vakre sykepleierne, han briljerer og legger ut med voldsomme illusjoner om mulighetene han hadde og ble tilbudt. 

Vi skjønner at livet ikke blir enkelt når han kommer hjem og han og moren sliter med å overleve. Han er storsinnet og gir vekk ting, for å vinne tillit hos venner, selger det han har av kostbarheter. Han ser det som en nødvendighet og hevde seg, mens han egentlig går til grunne. Men en dag er det ikke mer å selge og moren presser han til å gjøre noe og han drar ut på fiske og eventyr. Det er fattigdommen som regjerer og det er mange problemer å håndtere for dem, ikke bare moren krav om at han skal være mann og tjene penger.
Han har enda sin overkropp og styrke og drar på fiske med vennen Jørgen. Han overdriver, men får fisk og tjener penger, så moren slipper å gå på fattigkassa. Han får skryt og blir overmodig og drar på lange turer.  En dag kommer han hjem med en dansk båt, som han har berget, denne  får bergelønn for og livet skinner.

Petra vil ha han og livet går sin gang, de får to sønner Frank og Abel som Oliver forguder. Disse to barna gjør to helt ulike valg i livet noe og sier mye om utviklingen i samfunnet. Frank, den skoleflinke blir sendt på skole, han blir underholdt av konsulen. Kommer hjem som skolebestyrere og vil ikke kjennes med sitt opphav. Abel kommer i lære hos smeden og tar i bruk moderne hjelpemidler og ser tydelige utviklingsmuligheter i byen og samfunnet. 

Petra og Oliver får etterhvert fem barn, noen har brune øyne og andre har blå? Et vesentlig tema som ikke må oversees av leseren, her er han inne på moderne forskning, den godeste Hamsun.
Det er ikke bare Petra som får brunøyde barn, det skjer også med fru Henriksen og doktoren involveres. Doktorfruen er barnløs, mens den gamle husholdersken til Mattis får også barn, men hvem er faren til disse?
Et moderne livssyn, eller er det noen kvinner har bedrevet til alle tider?

Ved vannposten møtes konene og sladderen går og historier utspilles, de følger med i alt som skjer i småbyen. Sladderen går også om industrialiseringen som inntar byen, alt diskuteres. Det er et skikkelig delt samfunn, med borgerskapet, konsulen, doktor, postmester og arbeiderne. Dette skaper en konkurranse og jaget etter å ha materielle og sosiale goder og å bli sett. Dette blir et tegn på forfall og godhet i småbyen.

Småbyens griske og de forkvaklede sjeler som bare er fiskere og arbeidere, settes opp mot hverandre. Det er det moderne samfunn og naturalsamfunnet, et viktig tema og som det settes fokus på i romanen.
Har de som lever i pakt med naturen samme muligheter nå når det moderne samfunn kommer inn i livene deres som et damptog fremover, til å endre seg, følge med?
De moderne mennesker har de beholdt på gamle verdier eller har de manglet evnen til å leve i pakt med naturen?

Dette er en veldig god roman, man må ta med når den ble skrevet, kunne se tidsbildet. Jeg skjønner at denne boka viser et realistisk bilde på tiden. Hvorfor denne boka ikke har/ikke fikk mer blest undrer jeg meg også over. 
Den har aldri blitt nevnt i skole- studietiden min som noen viktig bok, det undres jeg egentlig over.
Han tar småbylivet så på kornet, slik jeg kan tenke meg det var!

Nils Johnson leser veldig bra!

Spilletid 13,41.36
Utgitt 1920,
Lydbokforlaget 2009
Lånt på biblioteket

19 kommentarer:

  1. Jag gillar egentligen inte böcker som inte speglar titeln, men den verkar intressant och Hamsun borde man ju så klart ha läst.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hamsun er en man absolutt bør lese, på lik linje som deres Selma Lagerløf. han fikk Nobelprisen i Litteratur dette år 1920, når boka kom ut

      Slett
  2. Hr inte läst något av Knut Hamsun men det kanske jag borde göra. Tack för smakbiten!

    SvarSlett
  3. Känner bara till namnet, har inte läst honom. Genren är jag mycket intresserad av! Tack för smakbiten

    SvarSlett
  4. Inte heller läst något av Hamsun men det borde jag kanske göra....tack för smakbiten!

    SvarSlett
  5. Tack för smakbiten. Känner förstås igen Hamsun, men jag har aldrig läst något av honom. Och boken har jag definitivt inte hört talas om.

    SvarSlett
  6. Det er så bra du har kastet deg over Hamsun, jeg følger i fotsporene dine og plukker denne boken ut av hyllen min. Det er bok nummer 11 i de samlede verker jeg har i hyllen, så noen bøker er forbigått, men det gjør ingenting :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så fint Tine, jeg er igang og nyleser noen og nå har jeg startet på Markens grøde, som jeg egentlig kjenner veldig godt. Men regner med at jeg kan se noe nytt i den i og med jeg vet litt mer om han.

      Slett
  7. Har lest mye av Hamsun, men denne har jeg oversett. Det er blitt mye krim i det siste, så nå må jeg bytte kategori! Har en del å velge mellom. Og så er våren he, så hagearbeid prioriteres!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har heller aldri hørt noe om denne boka, men så så satt jeg å så en film om Knut Hamsun som het Om hundre år er allting glemt. Der var det mange literaturfolk som uttalte seg om bøkene hans og flere nevnte denne bok. En fin film, med korte klipp fra noen av alle filmene som har blitt laget. Anbefales!

      Slett
  8. Du vil forstå Norge, du må lese Hamsun...
    Hilsen fra Dresden.
    Takk for anbefaling... god uke. Viola

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er jeg enig i, har du noen gang prøvd norske lydbøker?

      Slett
  9. Kanskje jeg også må lese en Hamsun bok i løpet av sommeren. Hvem skal jeg da begynne med?
    Hilsen Tove

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er jo et spørsmål om hva man liker, men Pan er en vakker bok, Sult og Mysterier er underfundige mens Markens grøde er historisk god roman som han vant Nobelprisen for i 1920. Det er mye å velge mellom triologien om August er morsom og fine Nordlands bilder.
      Lykke til, her er våren kommet for fullt !

      Slett
    2. Takk for svar. Markens grøde leste jeg for mange år siden, og syntes den var veldig god. Kanskje jeg skal prøve Pan. Det blir sommerlesning. Hilsen Tove

      Slett
  10. Så herligat du trekker frem denne romanen, Ingun! Jeg leste den (og skrev om den på bloggen min) i 2011, og tenkte den gangen på romanen som Hamsuns kanskje morsomste roman. Det er ikke så mange som kommer borti denne romanen, fordi de fleste har fokus på de mest kjente av hans romaner.

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!