mandag 12. januar 2015

Guillou Jan "Mellom rødt og svart"
3. bok i  serien om Lauritzenbrødrene, en historisk romanserie.

Dette er tredje boka om Lauritzen brødrene. De tre brødrene møttes i 1919 i Berlin, der sluttet bok nr to. Den første var om oppvekst på Osterøy og Bergen, hvordan de utdanner seg og ble brobyggere og utøver faget på ulike steder i verden. Denne boka fikk navnet Brobyggerne, den var fantastisk flott.
Den andre boka legges handlingen til London og Sverres liv i kunstnermiljøet der. Den fikk navnet Dandy og den handler om kunstnerlivet og hans vennskapskrets i London. Denne boka var ikke så spennened, men den hadde visse kvaliteter ved at det var oversiktlig og godt fortalte historisk beretning over kunst og kulturhistorisk stiler, trekk, syn og liv fra den gang på begynnelsen 1900.

I denne tredjeboka har vi kommet til 1923, Lauritz og Ingeborg flykter fra Bergen med med sine fire barn til Saltsjøbaden utenfor Stockholm, under første verdenskrig. Lauritz er direktør, Ingeborg er hans tyske kone og legen. Harald eldstegutten hadde vært utsatt for voldsom mobbing pga moren og tyskerhatet, og de så seg nødt til å flytte og valget falt på Sverige.

Oscar hadde stor rikdom og er gift med tyske Christa, de har tre barn og bor herskapelig i Berlin. Der er det stor valutakrise og pengene er ingenting verd, så vanlige folk må selge kunst og det de har for å kjøpe mat. Harald 14år flytter inn hos onkelen, sønnen til Lauritz. Onkelen får noe å bryne seg på når han blir oppsøkt av en politimann og han blir klar over at Harald har blir med i en høyre ekstrem gruppe.

Sverre bor også i Berlin og jobber i reklamebransjen, noe som virkelig har blitt populært og han tjener også mye penger. Han kommer ikke over at kjæresten Albert ble drept og Sverre måtte dra fra alt i England. En dag forteller han svigerinnen Christa om sitt liv som kunstner og bohem i England, da ser hun mer positivt på han. Sverre  fortsetter på kveldene med sitt kunstnerliv og Berthold Brecht setter opp Tolvskillingsoperaen i Sverres teatersalong.

Alle tre brødrene møtes og er med på regattaen, Saltsjøbaden - Kiel. De drikker seg fulle etter å ha vunnet to pokaler. Der møter Harald tyskeren Herman Gøring, som invitere Harald til en flytur, men kommer Harald til flyvåpenet, nei det måtte bli marinen for han......

Det går noen år og krigen nærmer seg med stormskritt. Harald har blitt SSmann og Gøring har blitt til "onkel Hermann". Historien videre om han kan bli spennende å følge i neste bok....

Laurits sin datter Johanna, får en nazist som sensor til studenteksamen i Sverige og vi skjønner at det begynner å stramme seg til. Hitler er på veg....
Nazistene herjer og Sverre må i en vanskelig sak bruke nevøen Harald som jobber hos Gøring som referanse på hvem han er på en grensekontroll.Vi nærmer oss 2. verdenskrig med raske skritt og konfliktene står i kø, hvilken side man står på. Sverre som er homoseksuelle hører skrekkelige historier, så det drar seg til.

Lauritz og Christa rømmer landet, da de får vite noe av svigerfaren at de hadde jøder i slekta. Christa vil ikke tro dette og nekter å fortelle dette til barna. Hun går inn i en depresjon

Boka avslutter ved at 2. verdenskrig bryter ut....

Boka er ikke så spennende og informativ som de to første syns jeg, de var hadde noe mer å gi. Eller er det meg som har hørt/lest for mye krigshistorie for tiden?
Nå sitter jeg egentlig bare å kjeder meg innimellom, det blir litt mye beskrivelse av dagliglivet. Siste del av lydboka reddet boka.
Guillou er flink til å infiltrere kjente personer med navn i historien så derfor er det lett å kjenne igjen begivenheter. Beskriver av motebildet, trender og stiler er flott. Det skal han ha!

Skal dette bli en serie som går opp mot vår tid, må han legge mer spennende nytt eller historisk stoff i det. Eller hopper jeg av serien.....


Lest av Halvard Djupvik
tid ca 12timer
lastet ned fra Storytel.no

1 kommentar:

  1. Høres veldig spennende ut. Jeg leser den lettleste sorten for tiden. Ikke noe tungtfordøyelig her.
    Ha en fin, fin uke.

    Varm hilsen i fra nord.

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!