lørdag 17. januar 2015

Ildefonso Falcones "Fatimas hånd"


En bok om  historie, religion og med et topp aktuelt tema sett  i dagens religion situasjon!


Vi er i Andalusia i Spania år 1568. Dette er en roman om kampen mellom det mauriske folk, muslimene som hadde vært i Andalusia i 800 år og de kristne. Det utspant seg mange relgionskriger og det ender med at maurerne utvises fra Spania  på beg av 1600tallet. Boka handler også om kjærlighet, svik, løgn og familie, en vakker men veldig lang lydbok.

Hovedpersonen er Hernando, den blåøyde  Nassarren. Han ble unnfanget da kristne presten voldtok Aisja som ungpike. Dette var skandale og hun hadde få sjanser til å finne en mann. Faren hennes byttet henne bort mot to muldyr til Braim som ektet henne, men han har aldri likt eller akseptert Hernando, Nassarinnen og ser på han med et onde øyne og driver han hardt. Braim har ikke rent mel i posen og truer Hernando med å holde hemmelig alle hans forettnings hemmeligheter. Hans fire søsken får bo og spise inne, men ikke Hernando  han må leve med muldyrene. Moren elsker sin sønn og stikker til han kjærlige blikk og mat når hun tørr, Braim er ikke god han gir henne juling om han ser det.

Et av muldyrene i flokken heter Gamla og hun er meget intelligent og det skal vise seg at hun blir Hernando sin redning flere ganger.  Han har også en god venn i den muslimske Hamid som lærer han å be, om renselsen og bønnene.
De kristne er lederne og tyner muslimene i Andalusia området. De blir utsatte for voldsomme prøvelser om de forsøker å ikke komme til kirken, da er det rene torturmetoder som brukes mot maurerne. De ny rreligiøse som muslimene blir kaldt blir registrert hver gang.  Muslimene må gi avkall på sin religiøse tro.

De muslimske maurerne vil ha Granada og områdene i Andalusia skal bli muslimske igjen og de planlegger et kupp av byen. I desember 1568 slår de uventet til.  Alle muslimene kommer med  hodeplagg, pludderbukser og tildekket hår osv i tradisjonell maurisk stil. Mumfier mot kristne!
Hernando jobber i kirken, men han kan de muslimske bønnene og får gå fri. Han blir muldyrfører for muslimene.
Det utspiller seg voldsomme scener der nedslakting av muslimer gjøres foran kirka.Uff. her er det mye råskap med avkappinger av lemmer og det som verre er før de dør! Grusomt!
Historien om de 40 mennen alle over 10 år som måtte kle seg nakne og gå i kulden 1. juledag.......uff


Relgion, tenk hvor mye uhygge og drap den har forårsaket....
Det er så mye voldsomme scener i denne boka så man blir helt satt ut i perioder. Steker mennesker som griser på spidd på torget, ja da la jeg boka litt til side en stund, det var i høst og trengte noe annet mer lystig litteratur. Men, nå etter alt som har skjedd gikk jeg og  lånte digi boka på nytt og fortsatte.

Braim, stefaren som slår moren og seiner gifter seg med den 14år gamle jenta og sperrer henne inne og misbruker henne på det verste. Stefaren står bak alt det onde som skjer med Hernando, for han har kommet opp og fram.
Hernando blir tvunnet av kongen til å selge Isabel for 300 dukater for å få mat til kongens hester og hans muldyr og etterhvert havner hans selv som slave med fotlenker og er bevoktet døgnet rundt av Kapteinen.  Da den skadede ridderen blir fraktet til leieren må  Hernando ta seg av han. Da er saken klar "Dør ridderen, dør du" sier skipperen som ydmyker han på den verst tenkelige måte hele tiden. De to, Hernando og ridderen klarer å rømme....

Kristne som brutalt ydmyker de muslimske og de blir mishandlet til døde om de ikke angir andre som driver å holder den muslimske troen i hevd, eller skjuler muslimske dokumenter. Krigen mellom muslimer og kristne fortsetter. Der ei tykk bok så dette bare bruddstykker....noen fler...

Braim som fattig og for kommen holder på å dø i Marokko, med en avkappet arm. Men klarer å komme seg opp i verden og er tilbake i Spania for finne igjen Fatima og stesønnen for å hevne seg.........det gjør han.
Moren til  Hernando er fortvilet, alle er borte for henne, enten døde, solgt som slaver eller at hun ikke vil ha noe mer med dem å gjøre som tilfeldet er med Hernando. Han har blitt kristen og hun forbanner han og nekter å ha noe med han å gjøre.

Hernando treffer igjen Isabel ....... Hun er gift med en kristen dommer, men en dag blir de oppdaget så han forlater palasset deres og drar avgårde igjen.
Morisken Hernando skriver av de hellige skrifter.Han har reddet ridderen som viser seg å være/blir Hertugen i Cordoba der han lever i mange år i hans palass. Da er det kristendommen som rår og Hermanes får jobb med å lese, tolke og skrive hellige skrifter. Hernando skriver også av de muslimske bøkene.....
Alle muslimske gutter og menn skal kastreres, sier biskopen....

Hva kom først? De muslimske eller de kristne. Det plasserer  ut falske relikvier i en muslimsk moské som skal rives, for å vise at muslimsk tro er eldre enn kristendommen....
Hertugen forsvinner i et sjøslag ved Irland og Hertuginnen forlanger et sørgeopptog, der gjør moren Aisja voldsomt kaos når hun ser sin sønn  Hernando i toget. Hun er muslim og kastes i fengsel.

Hernando sitt store mål er å forene de to religioner, dette arbeidet jobber han intenst med. Han gifter seg med  en kristen jente, Rafuela i 1595, da er han 41 år og vi skjønner hvor sterkt de står på hver sin tro. De får fire barn, så skal alle muslimer ut av Andalusia. hvorfor, når de har vært der i 800år?
Alle voksne og barn over 6år  blir hentet på døra og fraktet vekk slik det gikk med over 20 tusen muslimer..... Rafuela drar etter, hun har ingenting å leve av............

Fatima som han var sikker på var død, dukker opp i Sevillia. Hun har en lang historie....og penger så han kan følge henne til Konstantinopel og bli fri. Da begge kvinnen/konene hans dukker opp må han velg.... og han gjør et fornuftig valg syns jeg.

Hernando viktige mål i livet er siden han blir mistrodd både av de kristne og morisker/ maurere/muslimer:
"De to religioner skal føyes isammen.  Det skal bare være en gud, men de kristne må vedkjenne seg de arabiske bøkene, vi tror på den samme gud hvor sloss vi...."

Denne lydboka varer i 35 timer, så her er det mye som skjer som ikke er nevt med et ord. En så litt for lang lydbok burde vært delt i to bøker, det blir for mye..og ikke minst å skal si noe om den, umulig!
Les den selv, for den er fantastisk i skildringene av alt, folk,historie, religion,  kostymer, skikker,landbruk, redskap, kalligrafi, trosretninger osv....

Jeg fikk en slik sympati for Hernando etterhvert, han var så god og for et familieliv fult av løgner og dritt han opplevde. En roman full av overflod, lidenskap, revansje , kamp for livet, kjærligheten, Barna, overlevelse, troen ja alt som tenkes kan........... det gikk bra tilslutt!Lest utrolig nydelig av Anders Ribu, en fryd å høre på.
Lydboka tok 34 timer og 55minutter å høre eller som bok er den på 932 sider
Utkom på Lydbokforlaget .no i 2010

Noen bilder fra Andalucia slenger jeg med, fra juleferien i Andalusia 2010
:Ronda er et must når man er i Andalucia, dette er Spanias eldste hovedstad og ligger fantastisk til oppe i fjellene. Det var skumelt nok, utrolig bratt og svingete med bussvrak i elva nedenfor.
Ronda har denne fantastiske steinbroen som stod ferdig i 1793, etter 42 års byggearbeid.

Romerne gjorde denne byen til en festningsby, og gav den navnet Arunda. Men det var araberne/moriskene som tok den som sitt viktigste støttepunkt i Sør-Spania. Herskerslekten Omayidene utpekte den som hovedstad i fjellprovinsen Takurama. 

Med stor sans for skjønnhet og dramatisk utsikt bygde den mauriske sultanen og hans stormenn sine palasser helt på kanten av stupene. De arabiske bygårdene ble seinere overtatt av de spanske aristokratene.

Først på slutten av middelalderen, i 1485 ble Ronda gjenerobret av de kristne, under kongeparet Ferdinand og Isabella. Mye spennende historie og lese om dette i boka, dette var jo et veldig viktig sted.

Granada, Cordoba og Sevilla, der har jeg ikke vært så det får bli et reismål som er notert ned på min ønskeliste over steder jeg vil se.


3 kommentarer:

 1. Herlig omtale, som inspirerte til ytterligere googling. Har lest boken selv, og likte den veldig godt. Hadde en liten lykkemedaljong hengende som jeg hadde fått av noen, og da jeg leste denne boken gikk det opp for meg at det er Fatimas hånd det symboliserer. Er enig med deg at Anders Ribu er en av de bedre innleserne :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var faktisk i boka her at jeg skjønnte hva fatimas hånd var. Selv om begrepet har en dobbeltbetyding i boka, jeg tenker på sluttscenene som Fatima ordnet.

   Slett
 2. Aj, det var mye brutalitet i denne boka også skjønner jeg, selv om den byr på mye annet interessant. Takk for tipset. Skal se hvor lang de er i papir. Så lang lydbok blir alt for mye for meg..

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!