lørdag 10. januar 2015

Hoffeng Sissel "Coco Chanel"


 Fattig jenta som forandret motehistorien og ble et moteikon!

Hun er regnet som en av århundrets mest berømte og viktige kvinner. Hun var Lady Gaga før Lady Gaga og Madonna før Madonna, som det står i boka!

Hvorfor? 
Jo, hun brøt alle regler, hun kastet korsettet. Coco gikk ut i sola og fikk fregner på nesa og brukte bukser som en mann, til og med herre vest til. Klippet håret helt gutte kort og ville at alt skulle være enkelt. Hattene skulle dengang være som store bløtekake på hodet, hun laget små pille eskehatter med enkel pynt. Coco var hip og gav blanke i hva folk mente om henne, hun var dyktig til å i scene sette seg selv og fikk beundrende blikk fra begge kjønn for sitt frisinnethet. Hun hadde mange elskere og skulte aldri dette, men sin egen bakgrunn skulte hun godt!

Hun prøvde hele sitt liv å holde sin fattige barndom skult og diktet opp at faren var emigrert til Amerika. Det er aldri noen i slekten som har uttalt seg om hennes bakgrunn. Hun løy og fortalte fantastiske historier om at hun var en ektefødt borgerlig bohem og kunstner.

Bakgrunnen hennes:
Gabrielle  Bonheur Chanel ble født 19. aug 1883 på fattighuset i Saumur i Nord Frankrike. Foreldrene var  omreisende fattige mennesker og da Gabrielle var bare seks år, døde moren. Faren kjørte henne og de to andre søstrene til et katolsk barnehjem og leverte de der, han kunne ikke dra rundt i vogna på alle barna. De tre brødrene kunne jobbe for seg, så de ble plassert rundt om til bønder. Gabrielle sin far sa at han skulle komme å besøke dem, men hun så han aldri mer.

Hun lærte og sy i klosteret og lærte nøyaktighet.  Det enkle formspråket og enkelhet i dekoren i klosteret som besto av enkel geometriske utsmykninger ble hennes stil. Coco brukte dette enkle formspråket videre i sine kolleksjoner, også kontrastene svart- hvitt. 

Da Gabrielle var 18 år kom hun på kostskole og traff igjen halvsøsteren Adrienne. Hun fikk Coco til å bli med til tanten som elsket hatter og der omarbeidet de hattene hennes.  De to halvsøstrene ville så gjerne bli kabaretsangere og opptrådde på pub i byen med selvsydde kostymer, men det ble ingen suksess.

Det var der Coco fikk navet Coco ettter sangen "Hvem har sett Coco", sang om en hund. Der traff hun  den rike Etinne Balsan, som hun flyttet inn hos. Der boltret hun seg i hans garderobe og redesignet hans klær og brukte de selv.
Det var der hun kom i kontakt med mange rikfolk som hun sydde hatter til. Hun traff også sitt livs store drømmemann/kjæreste og hjelper på jaktslottet til Balsan. Det var Boy Capel som hjalp henne i gang økonomisk med hattebutikken som hun startet i 1912, Paris . Coco elsket Boy over alt på jord og når han døde i en bilulykke 1919 syns hun livet ikke var til å leve.

Coco var en levekvinne og fant stadig nye rike elskere. Hun designet, sydde kostymer og enkle klær for rikfolk. En dag fant hun ut at "De som handler hos meg, kjøper ikke bare et plagg, men en livsstil". Alle hadde ikke råd til å kjøpe henne kreasjoner så derfor fant hun ut at en Parfyme kunne være fint å satse på.

Chanel nr 5 ble lansert 1921 og ble den ledende parfymen i hele verden.  Vi kjenner jo alle utsagnet til Marylin Monroe: "Jeg har på meg bare Chanel nr 5 når jeg går til sengs".

Coco sine foreninger gikk strålende helt til hun rotet seg bort i en nazist under krigen, det likte ikke folk og sluttet å handle hennes klær. Hun bosatte seg i Sveits, men i 1954 åpnet hun igjen med en stor motevisning i Paris. Det ble en fiasko, "New look"  fra Dior var det hett da. Men, Coco dro til USA med kolleksjonen og den ble godt mottatt der. Den rosa drakten Jaquline Kennedy hadde på nå Kennedy ble skutt var en Coco-drakt.

Først på 60 tallet ble den enkle Coco stilen igjen populær i Paris, da var Coco over 70 år. Hun var sliten og hadde giktsmerter, men arbeidet helt til sin siste dag. Den 10 januar 1971 tok hun en morfinsprøyte og døde.

Chanel-drakten kommer stadig på mote igjen og igjen. Karl Lagerfeldt overtok som sjefsdesigner hos Chanel i 1983 og var der til 2013 (tror jeg). Chanel er fremdeles et ledende motehus, med den Lille Sorte, det enkle snittet og Chanel-drakten.


Sissel Hoffengh, forfatteren:
Skriver om norsk klesdesign for Oslo Fashion Week Magasin og fikk heder med "beste motejournalist pris 2009". Ellers jobber hun i Dagsavisen som trend, portrett journalist.
Boka er utgitt på Gyldendal, serien Ikon, 103s,utgitt 2011
Boka har jeg kjøpt selv
To av de tre filmene som ble laget om Coco for noen år siden, de er fine filmer!
Den siste heter Coco og Igor Stravinskij.


Noen av produktene vi aldri glemmer, som Coco står bak!

Jeg har naturligvis laget et smykke til CC, Klikk på lenka så kommer du til min  kunsthåndverker hjemmeside  dedikert til Coco Chanel.

2 kommentarer:

  1. Å, så spennende Ingun. Du har trivlig nå!
    Klem fra Kari

    SvarSlett
  2. Dette var veldig hyggelig å lese Ingun! Takk for flott omtale og ikke minst interesse for Coco Chanel.

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!