tirsdag 2. mai 2017

Hill Nathan "Nøkken"


En fortelling om det amerikanske samfunn og endringene i det på godt og vondt!

Samuel Andresen-Anderson var 11 år da han ble forlatt av sin mor, Faye. En morgen for tjue år siden kommer hun inn på rommet hans og sier farvel til han og forsvinner fra hjemmet deres i Chicago.
Navnet Andresen kommer fra bestefaren som er Norsk fra Nord-Norge.Faye vokste opp med en far som til tider var veldig fjern, en litt merkelig skrue som ikke var så flink til å omgås andre mennesker og ble aldri helt integrert. Dette får vi en løsning på i slutten av boka. Et fint møte i Hammerfest som endrer Faye sin innstilling til faren, og hun ser annerledes på livet.

Utrolig morsomt at faren, Frank eller Fritjof som han het på norsk er med i historie og vi hører han fortelle om nisser, troll og mye annet typisk norsk.
Nøkken er et slikt vesen som du elsker, men plutselig en dag er den vekk, sporløst forsvunnet. Men, man glemmer aldri det som skjedde, noe som gjenspeiler innholdet i boka.
Dette er jo litt av en norgesreklame, det merkelige eksotiske landet Norge. Boka ble kåret til en av de mest leseverdige bøkene i 2016 i USA.


Boka starter litt forvirrende om en eldre kvinne som kaster småstein på en kontroversiell politiker, når han tilfeldigvis passerer henne i en park. Det er et filmteam som får fanget disse bildene og bildene går som en farsott på tv, internett og ellers i media. 
Samuel har ikke fått med seg dette for han har vært opptatt med å sitte å spille på nettet i timevis, noe han faktisk brukte mesteparten av fritiden sin til.Advokaten til Faye ringer Samuel og vil at han skal skrive et brev om hvor god og pliktoppfyllende mor hun var ovenfor han. Men hvordan kan han det, han har ikke sett henne på tjuve år?
Media sier at hun er en radikal hippie, og har drevet med pornografi og har vært politisk aktivist. For Samuel var hun bare en helt vanlig mor.
Hvem var hun egentlig? Hun har forferdelige anklager mot seg, og det skrives mye rart om henne på alle medier? Hvem står bak og styrer dette? Kan han hjelpe henne?

Samuel er professor og underviser studentene på College i blant annet engelsk litteratur l. Han har utgitt en liten novelle og fått forhåndspenger for å skrive en roman, for lenge siden.
På universitetet sliter han med spesielt en umulig elev, Laura som omtales som håpløs urten hemninger og oppførsel på en fantastisk måte. De har havnet i en krangel om  Hamlet, for den har ikke Laura skrevet selv, mener Samuel.  
Hvordan hun lurer, bedrar og jukser til seg både diagnoser og fiendskap. (Dette er fantastisk bra beskrevet, de elevene finnes og det kan jeg skrive under på).
Han har fornærmet Laura og hun klager på han, noen han har sagt kan misforstås og kanskje mister han jobben på grunn av dette?

Forleggeren ringer og sier han må se og få levert manus, men han har ikke det ferdig. Samuel blir truet med å betale tilbake pengene pluss renter. Dette synes han er helt urimelig, men går med på at han kan skrive en bok om moren sin Faye. Han oppsøker henne og møter advokaten, men hun vil ikke si noe.

Dette blir som å lete etter ei nål i en høystakk, men han setter en spillevenn på saken og etter et besøk hos farfaren på gamlehjemmet sitter han etterhvert med mange opplysninger. Dette tar oss tilbake til ungdomsopprøret i Chicago,1968 og vi blir kjent med blant annet Alice og Sebastian, for hvem er de?..... Mer kan jeg ikke si om den saken.  


En spennende og fengende bok! 
Som lydbok varte den i nesten 24 timer, og det har vært vanskelig å legge den fra seg.  
Man blir oppslukt av denne fortellingen som har masse ironi, humor, mors-savn, tabu-temaer, kjærlighet og drømmer. Hvordan man sett på og blir integrering i det amerikanske samfunn, spillegalskap, ernæring, lykkeforventninger, penger, venner, ekteskap, politikk. Gamle hendelser som aldri blir glemt og stadig se det du elsker forsvinner.
For ikke å forglemme medienes makt over oss, hvem som styrer og bestemmer hva og hvordan ting formidles. Hvorfor det formidles og den emosjonelle følelsene av tilretteleggingen av dette, hvordan den påvirker oss og makten den formidler.
Alt dette sier noe om det amerikanske samfunn sin endring og påvirkning, er vi i Norge annerledes?

Litt lange utredninger noen ganger, men det var egentlig greit for da fikk man en bedre forståelse av hva og hvorfor det var slik. Eksempler er hvor spilleavhengighet er og hva det handler om, en verden jeg ikke skjønner eller har brydd meg å få vite noe om.
Jeg har lært mye om amerikansk historie, hvordan folk i Amerika oppfører seg, klasseskille og statusen som teller i ulike sosiale samfunn fra 60 tallet og frem til i dag. Endringene i media og jobbsituasjonen Chicago og samfunnet generelt.

I en så lang bok kommer forfatteren inn på mye som sier noe om dagens samfunn og de raske endringene, om misbruk av barn, overvåkning, nettet som klagemur og til å henge ut folk, spionasje, politimakt, hvordan dommere har makt og kan gjøre hva de vil og reglene som trådde i kraft etter 11 juni katastrofen osv.….
Boka er veldig sammensatt og et par dager med tenking måtte til for å skrive dette innlegget!

Anbefales, les denne!

Kim Haugen leser bra som alltid!

Produsert av: LBF            LYDBOKFORLAGET  Lytteeksemplar
Først utgitt: 24.04.2017
Originaltittel: The Nix
Spilletid: 23:48:55
ISBN Lydfil: 9788242164841
Målform: Bokmål
Oversetter: Vibeke Saugestad

Gyldendal har utgitt denne boka i papirformat. 688s.

Kåret som årets bok i USA, 2016 av The New York Times, Washington Post, The Guardian og mange flere. Dette er forfatterens debutroman, han har sikkert fått ny kontrakt!.

9 kommentarer:

 1. Hei Ingun!
  Denne boka høres bra ut, og kanskje man får et mer reelt bilde av Usa skjønner jeg!
  Hilsen Kari

  SvarSlett
 2. Ja, en litt usminket versjon av overvåking og historiske hendelser, frem til dagens samfunn1
  Ha en flott helg!

  SvarSlett
 3. Hvordan skal man få lest alle de gode bøkene du anbefaler?! God helg ønskes av Tove

  SvarSlett
  Svar
  1. Lydbok på øret samtidig som man kjører bil, lager mat, maler er gjør annet. Da går alt så mye lettere og samtidig får man lyttet til en fin fortelling.

   Slett
 4. Tack för smakbiten. Det låter som en bok jag kunde tänka mig att läsa.

  SvarSlett
 5. Dette er absolutt en spennende bok!

  SvarSlett
 6. Tack för smakbiten. Den boken känner jag inte till. Ha en fin kväll.

  SvarSlett
 7. Det låter som en bok som jag ska kolla upp.

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!