søndag 4. mars 2018

Shute, Nevil "En by som Alice"
En klassiker av en kjærlighetshistorie og ei gründer kvinne.

Boka handler om den engelske kvinnen Jean Paget. Under andre verdenskrig jobber Jean i Malaysia, men når krigen bryter ut får hun beskjed om å komme seg avgårde til Singapore og hjem til England. 
Jean vil dra, men vil si farvel til familien hun har blitt kjent med, familien Holland. Jean og fru Eline og hennes tre barn ble tatt til fange under den japanske invasjonen. De blir av japaneren drevet sammen med 32 andre Europeere, fra sted til sted på Malakka, ei stor halvøy i Malaysia. De fikk et minimum av mat og medisiner. Jean som kunne språket til folket i Malaysia ble en talskvinne for dem, for ingen av de andre kunne språket.

De er tilsammen 32 kvinner og barn som gikk og gikk. På sin veg møtte de den australske krigsfangen Joe Harmon, som kjørte lastebil. Han så hvordan de led med lite mat og prøvde å hjelpe dem så godt han kunne med mat og medisiner. Han ble tatt og de måtte se på at han ble mishandlet. Jean var overbevist om at han døde.

Etter tre år som fange, de siste årene ble Jean og de 16 andre som fortsatt levde boende og dyrket ris i en landsby. Da freden kom reiser Jean hjem til England og jobbet, hun var en ensom sjel, for mange i familien hadde død under krigen.
En onkel dør og hun arvet noen penger med en klausul, som advokat Noel bestyrte. Hun bestemte seg for at hun vil reise tilbake til landsbyen i Malaysia og bygge en brønn for dem, de hadde vært så snille mot henne. Det gjør hun og der får hun vite at Joe ikke døde, så hun drar videre til Australia, men der er ikke Joe...

Det viser seg at Jean er en kvinne med stor pågangsmot og vilje, starter entreprenørskap og ser muligheter. Joe kommer og kjærligheten...

Spennende å høre en så god og fargerik beskrivelse av landsbygda, tidligere liv og drømmene til Jean. Hvor enorme avstander og hvordan kvegdriften var i Australia. Ekstra spennende ble det da en "Roddy plyndrings-tyv" blir skadet og Jean gjør en flott innsats, langt ute i ødemarken.

En vakker fortelling, en litt gammeldags bok på en sjarmerende måte. Den er spennende, historisk godt fortalt med krigshistorien, menneskesynet, både på japanerne under krigen og urbefolkningen i Australia, avstander, fly, kommunikasjon osv.
Den er godt komponert med kjærlighet, spenningen, det feministiske synet Jean hadde på oppbygningen av byen og utviklingen, det er en bok om en skikkelig gründer.

Denne vil jeg absolutt anbefale, det er en god bok!

Etterord:
Det som gjør et ekstra inntrykk er at første delen av historien bygger på en sann historie fra krigen, og det skjedde på Sumatra. Miss Geisel som Shute hadde møtt bekreftet dette. Hun var nygift da Japanerne sendte de 80 kvinnene og barna ut på en to og et halvt år vandring. De gikk ca. 200 mil, mange døde på vegen.

Neville Shute AWW 1949.jpgDette er egentlig en gammel bok, en klassiker som kom ut i 1950, den er oversatt på nytt til norsk av Ragnhild Eikli.

Nevil Shute 1899-1960 er en britisk forfatter. Han skrev en rekke romaner, men denne er hans mest kjente. Under 2. verdenskrig tjente Shute som frivillig, og romanen er inspirert av virkelige hendelser. Etter krigen bosatte Nevil Shute seg i Australia, hvor han fortsatte å skrive frem til sin død.


Utgitt på Lydbokforlaget 2018, lest av Bjørn Fougner som leser så fint! 
Det passer utmerket til bokas innhold.
Spilletid 14.30.55 boka utkom i 
Jeg ser at i 1981 kom filmen ut: "A Town Like Alice"

Ioo1 bøker i nov 2020


16 kommentarer:

 1. den här filmen har jag absolut sett. troligtvis läst boken också. känner igen hela historien. tack för smakebiten och påminnelsen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo en gammel bok, men oversatt på nytt til norsk, bra bok. Jeg skal se om jeg får tak i filmen. Det hadde vært gøy å se den.

   Slett
 2. Tack för smakbiten. Det här är en av mina favoritböcker, och Nevil Shute en favoritförfattare.

  SvarSlett
 3. Så hyggelig, jeg likte den også veldig bra. Har aldri lest noe av han før.

  SvarSlett
 4. Den här TV-serien såg jag på 80-talet, tyckte så mycket om den att jag var tvungen att läsa allt jag kunde hitta av Nevil Shute. Riktigt bra böcker skrev han. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ser han har skrevet 16 bøker, det var mange.

   Slett
 5. I dag var det veldig mange smakebiter fra bøker som står på min leseliste allerede. Og dette er en av dem. Jeg har nok hatt den på leselisten omtrent siden den ble gitt ut (Vel, ikke fullt så lenge) :-) Men det er så mange bøker som havner på leselisten hvert år at jeg aldri rekker over alt.
  Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Få tak i den på lydbok, så får du den med deg når man lager mat og annet husarbeid eller forflytter seg! Jeg har glemt å link opp til siden din ser jeg, skal fikse det!

   Slett
 6. En veldig kjent tittel som jeg aldri har vurdert å lese, til nå. Takk for supert lesetips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Da burde du høre denne. Han leser litt sakte, men jeg synes det passet på denne gamle boka!

   Slett
 7. Tack för smakbiten! Inte läst något av denna författare.

  SvarSlett
 8. Nevil Shute har jag läst en del av, var länge sen men minns att jag gillade. Tack för smakbiten och påminnelsen!

  SvarSlett
 9. Jag tycker väldigt mycket om Nevil Shutes böcker och läste ganska många av dem under en period för länge sedan. Den här var en av mina favoriter. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 10. Takk for at så mange kom innom.
  Jeg likte den godt og synes den er litt i samme stil som Hemingway, og hans bøker liker jeg også.

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!