torsdag 5. mai 2022

"Døtre av en ny tid " av Carmen KornEn tysk roman om fire venninner og livet deres i Hamburg fra 1919 til 1948.  

Boka starter i 1919, Hamburg. De først to vi blir kjent med de to barndomsvenninnene Käthe og Henny på 19 år. De skal begge starte på jordmorskolen i Hamburg.  Første verdenskrig er slutt og vi får høre litt om hva de har opplevd i 1. verdenskrig.  De to, Käthe, Henny, lengter etter å leve og å finne kjærligheten. Etter hvert blir vi kjent Ida og Lina som er lærerinne. Fire ulike jenter som blir venninner som vi følger gjennom kjærlighet, drømmer, livet i krigen og deres familier i medgang og motgang i Hamburg fra 1919, nazismen og gjennom 2. verdenskrig. Dette er trilogi, hvor to av bøken har kommet ut på norsk. 

Henny vil endelig leve sitt eget liv, bort fra moren Else som fortviler over at mannen hennes døde fra henne i 1. verdenskrig. Moren hennes er litt snobbete og liker ikke at hun er så mye sammen med Käthe. Henny vil bli jordmor og hjelpe nytt liv inn i verden.  Hun er litt avstandsforelsket i legen Theo Unger, men det ble det ingen ting ut av.

Käthe treffer Rudi, en sjarmerende ung mørkhåret mann som elsker poesi. Han vet ikke hvem faren er og synes det er litt vanskelig. De støtter kommunistene og er politisk aktive.

Henny treffer som 21 åring Lud og det tar ikke lang tid før jordmor Henny, innser at hun er gravid. Foreldrene til Lud og Lina ofret seg helt for barna sine og en det ble en tragisk fortelling.

Lina er lærerinne og blir en av jentene i gjengen etter hvert. Hun og legen Landmann blir venner, de har en felles interesse i kunst og moderne interiør, særlig i den nye Bauhaus stilen. Lina og Landmann er bare venner for hun innser at det er ikke menn hun er opptatt av.   

Ida har vokst opp i en velstående familie, er ei jente som nærmest blir tvunget av faren til å gifte seg med en mye eldre mann. Bankmannen Campmann, slik at faren som er ved å gå konkurs får støtte fra han. Ida derimot er forelsket i kineseren Tian.  

Disse fire unge jentene følger vi gjennom kjærligheten, barnefødsler, festing, utroskap, død og politikk. Nazismen begynner å ulme og Hitler er på frammarsj. Han blir sett opp til av noen og avskydd av andre. Hvem kan man egentlig stole på?

Boka handler om hva og hvordan de overlevde krigen, med bombing, flukt, matmangel, nazistisk styre på fødeklinikken, fangenskap, tortur. Rudi lever vist nok i en fangeleir i Russland og Käthe, hvor er hun blitt av? Henny tror det er Käthe som hun ser på trikken som kjærer forbi nyttårsaften i 1948, er det mulig?

En fengende roman om disse moderne kvinnens liv, som var så langt fra mødrenes liv. De ønsket frihet, likhet og rette til å velge selv sitt liv, men kunne man stole på hvilken ideologi mannen man var gift med hadde? Flere ganger blir vennskapet deres satt på harde prøver, og noen av personen får virkelig lide.

Jeg gleder meg til neste bok som ligger klar.... "Oppbruddstid" som bringer oss videre til 60 tallet. 

Utgitt på Cappelen Damm 2020, 431 sider, kom ut 2016 i Tyskland. Heldigvis fantes den som lydbok i Storytel 13 t 50 min. Originaltittel Töchter einen Zeit. Oversatt av Ute Neumann.

Carmen Korn er en tysk journalist og forfatter. Trilogien ble en bestselger i Tyskland.


18 kommentarer:

 1. Jeg las denne for et par år siden, hadde helt glemt at det er en trilogi, så jeg må nok skaffe meg den neste. Jeg likte historien om jentene svært godt , og det blir fint å følge de videre. Vet du om Oppbruddstid er kommet ut?

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig, den er fengende og Oppbruddstid kom ut i år og jeg har lånt den på biblioteket :)

   Slett
 2. Fin omtale! Denne trilogien fikk jeg lyst til å lese :)

  SvarSlett
 3. Mente ikke å være anonym, hadde rett og slett ikke logget meg på :D

  SvarSlett
  Svar
  1. En roman som bygger på mye historiske elementer trengte jeg nå. Jeg synes denne er godt skrevet, med bredt spekter på det meste av problemer og løsninger. Det er litt mange personer, så å sette opp systematisk (stamtavler) av hovedpersonene, det funket bra for meg. Den tredje boka har ikke blitt oversatt enda, men kommer nok snart. Lykke til!

   Slett
 4. Her virker det som det skjer mye i livet til hovedpersonene og i verden omkring dem. Det kan være lærerikt og interessant å lese om. Og så merker jeg meg at damene på omslaget har bøttethatter. Stilig! Tenker du var flott der du gikk med det på -70-tallet! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, en fin roman. Det er morsomt å lese bøker som er skrevet om krigen av en tysker og hva som skjedde der. He, he, ja jeg liker bøtte-hatter enda.

   Slett
 5. For en fin bok du fant deg, da du ville lese fra 2.verdenskrig. Jeg er lei av krim på øret nå, så neste lydbok ut blir denne!
  Ha en fortsatt fin helg Ingun :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så morsomt at du vil lytte til den også. Mye tysk historie fra krigen, men også om kjærlighet, homoseksulitet, barnløshet, venneskap osv. Mange navn, men det går seg til, særlig om man setter oppe t kart . Skal bli gøy å høre hva du synes. :)

   Slett
 6. Det låter intressant, finns bara på tyska och så bra är jag inte på tyska.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den kommer sikker på svensk etter hvert :)

   Slett
 7. Låter som en intressant bok. Känner inte igen den, så är osäker på om den finns på svenska

  SvarSlett
 8. Såna här böcker brukar jag gilla! Tack för tipset!

  SvarSlett
 9. Ja, litt underholdnings roman som bygger på historiske historier og hendelser.

  SvarSlett
 10. Låter som en intressant serie. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 11. nej, den här boken finns inte på svenska. känner inte igen författarnamnet heller. men den verkar intressant. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 12. I Tyskland har den ligget 156 uker på Spiegels bestselgerliste, så det er merkelig at den ikke er oversatt. :)

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!