tirsdag 13. juni 2017

Jan Ove Ekeberg "Den siste vikingkongen: Krigens læregutt ".
En historisk roman om unggutten Harald som ble Kong Harald 111, Hardråde

Harald Sigurdsson og Ragnar hadde vært gode venner som barn og fram til tidlig ungdom. Harald kommer fra Stein på Ringerike, som ble styrt av hans myndige mor Åsta. Som smågutter hadde disse vokst opp, men når Ragnar gav et kors til Ingrid (Harald sin søster) før han dro ut i viking regner Ragnar med at han skal få Ingrid og Gården Stein på Ringerike, når han kommer hjem. 

Harald hører at dette er et triks for å legge under seg Gården Stein og få makt. Harald som på dette tidspunkt er 13 år blir fly forbanna på sin to år eldre kamerat Ragnar, de sloss på liv og død.


Ute i den store verden er det også ulike kamper og Harald sin halvbror Kong Olav har flyktet landet, men kommer tilbake. Olav har blitt kristen og mange med han. Den gamle navngjetne viking Rane Kongsfostre , vil ikke omvendes. Dette handler om innføringen av kristendommen og kampen mot den norrøne tro.

Rane var en stor kjent kriger som tok med seg Olav ut i verden som skosvenn, men som nå har blitt en eldre mann på over 70 vintre. Harald synes det er en olding og en liten stakkar til mann som ligger på sleden, der han kommer til Stein og har mister hånden sin i kamp. Rane var med Kong Olav og de var på flukt til Sverige.Harald synes han ser ut som et kvinnfolk der han ligger og jamrer seg.

Harald sin halvbror kong Olav, gir småsøsknene-guttene små gaver som de blir fornærmet over, der og da. Det var våpen av ypperste klasse, men det skjønte de ikke...
Moren Åsta forbinder og pleier Rane. Harald lærer etterhvert Rane bedre å kjenne....han får være med Rane og lærer mye av han, Harald blir Ranes nye skosvenn.

Denne boka er full av gode fortellinger om livet den gang, kjærlighet, omsorg, barna, trygghet for familien, arven, stoltheten og tilhørigheten ....osv. flott skildret.

Slaget på Stiklestad, det ble en blodig kamp mellom Olav og Tore Hund. Flotte og gripende scener bretter seg ut da Harald som 15åring har overlevd slaget og drar for å hente liket av Rane. Han graver han ned under eika ute på neset ved Digernes, som han hadde lovet Rane.
Harald var så takknemlig for alt han hadde lært av han, selv om han ikke skjønte det da han ble ført ut av tunet på Stein som om han var en trell....

En fin spenningsroman, særlig når vi vet at han bruker reelle personer i fortellingen. Men om det skjedde på denne måten vet vi jo ikke. Her får vi både blodige slag og familiefeider rett i ansiktet på en ganske så troverdig og fin måte. Var de virkelig så brutale mot hverandre?

Vi vet jo ut fra historien at Harald ble Harald Hardråde på et seinere tidspunkt og at han falt på Stamford Bridge i 1066. Da var vikingetiden over, da han tapte forsøket på å erobre England.

Harald dro avgårde østover, slik slutter boken.
Etter brorens fall, Olav på Stiklestad rømte han østover, bare 15 år gammel. 
Vi som kjenner historien vet at Harald Hardråde kom til Kiev og der så han den yngste av døtrene til fyrst Yaroslavna 1. og likte dette barnet, den vakre jenta. Han dro til Bysants (Istanbul), kom tilbake etter mange, mange år som en høyt hedret mann og giftet seg med Ellisiv.
I den store kirken Hagia Sofia i Istanbul finner vi den dag i dag inskripsjonen som Harald Hårdråde risset inn. Harald Hardråde var leder for den keiserlige livgarden i Bysants. Det er rart å tenke på og kikke på den slitte inskripsjonen han risset inn i gelenderet, når man står og kikker ned. Du ser bildet av taggingen hans over, i runeskrift (det ligger en plate i glass over som gir gjenskinn av lampa).

Henne segentlige navn var prinsesse Elisaveta Yaroslavna av Kiev (1025 - ca. 1067). Ellisiv ble gift med Harald i 1043 eller 1044, da ble hun Norsk dronning, gift med Harald Hardråde som er: Kong Harald III av Norge fra 1044- 1066.  De fikk to barn Maria og Ingegerd. Da nevøen Magnus døde i 1047 ble Harald enekonge over Norge og Danmark.

Ellisv er en av kvinneskikkelsene jeg har hedret:

Hun har jeg hedret i mine smykker Prinsesse Ellisiv og du kan lese og se hvordan det ble ved å klikke på den blå lenka.Produsert av                LYDBOKFORLAGET           lytter-eksemplar
Utgitt: 23.05 2017
Spilletid :8.21
ISBN Lydfil 9788242164971
Roman
Boka kom ut 2016 på Gyldendal, 355sider


Siden jeg akkurat har vært i Numedal der Harald gikk igjennom hjem etter slaget på Stiklestad tar jeg med noen bilder derfra.

Vakre små vann og elver
Fantastisk flotte små tømmerhus, var det slikt vakkert sted Rane ble begravet på, under eika?
 
Langt oppi lia i Nummedal hvor Harald gikk alene på vegen hjem lå det kanskje en slik gård!

 

Boka kom ut 2016 på Gyldendal, 355sider, lese-eksemplar

Jeg startet på denne boka i fjor sommer, men hadde litt andre tanker i hodet og fikk aldri helt tak i boka. Så den har ligget halvlest, men så kom den ut som lydbok. Det fikk fart i historien og jeg klarte og konsentrer meg bedre om innholdet, samtidig som jeg jobbet på verkstedet mot utstilling. Så nå har jeg både vært i Stavkirke og reist igjennom norsk landskap med mye middelalder.
Pluss Middelalder festivalen på Hamar 10-11 juni i år. Jeg var der på lørdag bilder kommer..

Andre som har blogget om boka: Husker nå i skrivende stund bare Tine

2 kommentarer:

  1. Så mye spennende du lærer meg her! Og for et vakkert land vi har. Nydelige bilder fra spennende steder.
    Jeg var inne og så på smykket - veldig vakkert. Og dette var nok en spennende dame! Måtte være spesielt for henne å flytte til Norge. Hilsen fra Tove/fargeneforteller

    SvarSlett
  2. Ja, historie er epennende. Tenk at de fartet så mye rundr omkring på den tiden og da var det hest, beina og båt som var frenkomstmiddel. Litt av noen avstander.

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!