mandag 26. juni 2017

Nordengen Kaja "Hjernen er stjernen"

En skikkelig lærebok om hjernen, skrevet på en humoristisk måte om hvordan den fungerer.

En morsom og spennende bok, hvor hun starter med å fortelle om Egypterne som balsamerte de døde, men tok ut hjernen og kastet den. Det gjorde dem til zombier, men den kunnskapen hadde de ikke!
Jeg prøvde først å høre bare lydboka, men uten papirutgaven som jeg måtte skaffe meg klarte jeg ikke å komme i gang og skrive omtalen av boka.  Jeg ville følge med på hva Kaja Nordengen omtalte, så det ble to lyttersekvenser for meg. En med og en uten papir bok.
Forfatterens søster, Guro har laget enkle skisser som forklarer underveis, det er bra.

Jeg har i åre vis stått og pratet om høyre hjernen og venstre hjernen og lira ut av meg hva som styrer hva. Så interessen har vært der, for hjernen er komplisert. Men, alt dette som skrives om i denne boka, viste jeg ikke Det er det eneste organ vi har som kan forske på seg selv, sier forfattere!
Her får man vite hvilke funksjoner hjernen har, se noen av tegningen under. Dette er spennende, så mine stikkord sier litt- egentlig svært lite om hva boka handler om, les den selv!

Hun begynner med å fortelle hvorfor barn er født med en uferdig hjerne og hvorfor vi har en annen intelligens enn dyr, det er velkjent, Men godt forklart på en enkel og humoristisk måte.....

(Alle tre bildene har jeg fra papirutgaven til boka,)
Personligheten , hvem er det? Hva gjør deg til deg? sier hun. Ja det er kombinasjonen av hvordan og hva du oppfatter og hvordan andre oppfatter deg. Du er ikke bare det du tenker og føler, men hva du gjør og sier, hevder hun.
Hun legger også stor vekt på oppvekstmiljøet, men det betyr ikke alt. At barn får kjærlighet i oppveksten gjør at de utvikler en bedre hjerne, ikke bare intelligensen, men også det sosiale og empatien. De barna som ikke har opplevd kjærlighet i sine første år har ikke fått utviklet den nok i den empatiske delen.

Konglekjernen er for eksempel viktig for hormonet som styrer døgnrytmen og .......
Hun kommer med gode eksempler på personer som har opplevd ulykker og hvordan man dermed kan vite hvordan endringene skjer. Eks: Phineas Gages som fikk en jernstang gjennom hodet og hvordan personligheten hans endret seg. Det er hjernen som gjør deg til den du er.

Om lagring av minet, det sorteres i hippocampus som kan ta alt fra noen minutter til flere år. Minner lagres spredt i hjernebarken. Pannelappen er sjø hestens beste venn og all informasjon går inn om disse stasjonene før de blir lagret. De ulike funksjonen vi har som syn, hørsel i  forskjellige deler i hjernebarken og emosjonelle opplevelser lagres alle i amygdala. Amygdala er den delen som sier ifra, om man blir redd slår seg osv.
Læring er hvordan vi tilegner oss kunnskap, mens hukommelse er å lagre den. Da er det ikke alltid så smart å gjøre mange ting samtidig. Hjernen trenger konsentrasjon. OK, jeg er egentlig en dårlig sjåfør når jeg alltid hører på lydbok og kjører bil samtidig.


Under kapitel om dophue sier hun mye som får meg til å le. Kaffe er et sentralstimulerende middel som kanskje ikke hadde blitt lovlig i dag. Ja, jeg lå i går kveld og ikke fikk sove og tenkte på dette og hvor idiotisk jeg var som drakk to store kopper kaffe.
Dopamin er et lykkesenter eller belønning-senter som jeg ikke har tenkt så mye på, men så morsomt å lære noe om.

Jeg har storkost meg med denne boka og den har fått meg til å forstå mye. At folk som putter Botox i ansiktet mister mimikken er bare en liten del av hva de mister i kommunikasjonen. Den minsker aktiviteten av amygdala, det er rett og slett gift for nervecellene. Eller er det viktig for deg å få vekk sinna rynken rundt øynene og se mer avslappet ut?

Denne boka skal frem igjen om ikke så lenge det er sikkert. Jeg startet faktisk å høre denne som lydbok i påsken, mens jeg malte taket i et rom. Da klarte jeg ikke konsentrer meg om å skrive om boka. Nå har jeg hørt den på ny og oppfattet så mye mer, med hjelp av papirutgaven med flotte tegninger som viste hjernen og hva vi oppfatter er bra og ha. Hjernen min er litt sliten i dag, så det ble ikke så langt innlegg....

Knall bra bok!
Kaja Nordengen f .1987 er både utdannet lege og tok doktorgraden i nevrologi i 2014.
Hun leste selv lydboka.


Produsert av:                          LYDBOKFORLAGET    lytter- eksemplar
Først utgitt: i bok 2016 og som lydbok 3.04.2017
Spilletid: 05:17:15
ISBN Lydfil: 9788242164797
Målform: Bokmål


Boka kom ut på Kagge Forlag, 2016. Den har 189 s. + mye kilder og godt register bak, det ble 208 sider

Andre som har blogget om boka er Rose- Marie

Fra baksiden av boka:
Kan du spise «hjernemat» for å huske bedre? Kan hjernen trenes opp? Kan du aktivisere deler av hjernen du ikke bruker? Kan du smile deg glad? «Hjernen er stjernen» innvier deg i alle hemmelighetene om ditt mest utrolige organ.
Den lærer, den forelsker seg og den tolker kompliserte mønstre. Men hjernen lokker deg også til å ta dårlige valg og den belønner avhengighet. Hvorfor gjør hjernen som den gjør? Det ligger store muligheter i å vite hvordan hjernen virker, og her gir lege og hjerneforsker Kaja Nordengen deg innsikten du trenger.

7 kommentarer:

 1. Denne har jeg sett og hørt om flere ganger, og jeg tror sågar jeg har hørt forfatterne snakke om boken. Takk for fin omtale, du fikk meg litt nærmere å lese den :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er spennende, jeg har vært litt travel i det siste og ikke klart å holde helt fokus,men boka er knallgod.
   For meg er det litt morsomt siden jeg har et tantebarn som er hjerneforsker, ikke ofte jeg ser henne. Men skulle så skje vet jeg jo litt om hjenen...

   Slett
 2. Sier det samme som Tine, nå tror jeg at jeg går inn på biblioteket og bestiller den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det absolutt en morsom bok. Anbefaler egentlig både lyd og papirutgaven.

   Slett
 3. Den har jeg bestemt meg for å lese. Hadde jeg vært ung i dag, ville hjerneforsker stått øverst på min liste over hva jeg ønsket å bli. Veldig spennende!
  Jeg har vært på fjellet, derfor sen kommentar fra meg. Hilsen Tove

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne boka kan anbefales på det sterkeste. Men ta å les den i små porsjoner, for det er mye å tenke over

   Slett
 4. Denne boka høyrest spennande ut.
  Takk for flott omtale.
  Eg har lært litt om hjerna under vidareutdanning i Humanbiologi,
  men det er nokre år sidan og forskning på hjerna pågår stadig.

  God sommar !

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!