mandag 28. mai 2018

Hans Børli - 100 år , Prisbelønnet dikter


Hans Børli, sine samlede dikt fra 1988

Det er to Hedmarkinger som har jubileumsår-100år i år. Det er Hans Børli og Vidar Sandbeck. En prisbelønnet dikter er temaet i Dikt-lesesirkelen denne mnd.

Helt siden jeg hørte Asbjørn Bakke sin flotte og ærlige biografi om Erik Bye, på lydbok vist at det var Børli jeg vil ta tak i som prisbelønnet dikter.  I boka forteller Erik Bye om det gode vennskapet og den flotte tonen de to hadde sammen, både jobb relatert og som gode venner. Hans Børli ble en kjent norsk lyriker spesielt gjennom radioen og programmer som Søndagsposten og Ønskediktet.

 VI EIER SKOGENE

Jeg har aldri eid et tre. 
Ingen av mitt folk
har noensinne eid et tre- 
skjønt slektens livs-sti slynger seg
over århundrers blå høgder
av skog.

Skog i storm, 
skog i stille -
skog, skog, skog,
alle år

Mitt folk
var alltid et fattig folk
Alltid.
Barn av livets
harde jernnetter.

Fremmede menn eier trærne,
og jorda, 
       steinrøys-jorda
som mine fedre ryddet
i lyset fra månens løkt.

Ingen av mitt folk
har noensinne eid et tre.
Likevel eier vi skogene
med blodets røde rett.

Rike mann,
du med bil og bankbok
og aksjer i Borregaard:
du kan kjøpe tusen mål med skog
og tusen til,
men solefallet kan du ikke kjøpe
og ikke suset av vinden
og ikke gleden ved å gå heimover
når røslyngen blømmer langs stien- 

Nei, vi eier skogene,
slik barnet eier sin mor.


Jeg har alltid vært veldig glad i Børli sine dikt. Dette diktet har jeg jobbet med flere ganger i studietiden, på media-linja hvor jeg visualiserte dette med foto og på dramalinja hvor jeg dramatiserte diktet. Derfor valgte jeg akkurat dette diktet!

Denne diktsamlingen er dikt fra ulike diktsamlinger han har utgitt, men samlet under ulike temaer/ tematisk beslekta dikt:
Skogsarbeiderliv, Jeg er den laveste, Samtid, Ensomme er vi, Fangenskap, For jeg tror på jordens nødtørftige ting, Det stumme språk, En morgen skal skoddene fjernes, Kunsten og livet, Døden, Minner. 
Denne diktsamlingen ble utgitt av Bokklubbens Lyrikkvenner i 1988, den gang Hans Børli ble 70 år.

Veldig mange tenker bare på Børli som skogens dikter, men han har skrevet utrolig mye mer enn det. Han var politisk opptatt (noe diktet over er et viktig dokument om), musikk interessert og han dikt handler veldig mye om alle drømmene han hadde i seg. Reise og se andre land, lytte til andre stemmer og høre annen musikk. Tenk å kunne se noe annet oppleve noe annet enn slitet i skogen...

Skal man kort oppsummere Børli er det hans virkemidler i diktene som ofte fenger oss, det er de sterke motsetninger og kontraster han setter opp mot hverandre. Han var en fattiggutt fra skogfylket og øksa, spaden og felle spettet som ble inntekta hans fra han var en ung gutt, noe diktet over sier mye om, hans solidaritet med de små i samfunnet.
Ironien bruker han også ofte for å vise sin forakt for det statiske og hvor likeglade vi er blitt i samfunnet, hvor opptatte vi er av fjernsynsskjermen og nyheter som vi lytter til, men nesten ikke bryr oss om. Dette skildrer han veldig bra, det moderne mennesket sitt liv og virke i et bildespråk som vekker ettertanke.

Hedmark sin store poet som vi i år minnes med et stort landsomfattende jubileum. Det er100 år siden han ble født. Tømmerhoggeren som hatet vinteren med all snøen og kulden, men ikke skogen. Han hører med til den første etterkrigsgenerasjonen i norsk lyrikk. 

Det er mange arrangementer i forbindelse med Hans Børli jubileet: 
Her kan du sjekke om det er noe som passer for deg!Det 1.ste var åpningen på kunstbanken, der var jeg på lørdag 26 mai:
GRANSPRÅKET - Hans Børli 100år, utstilling på Kunstbanken, Hamar. Det er seks kunstnere: Tore Hansen, Hanne Borchgrevink, Johannes Borchgrevink Hansen,
Hans Kristian Borchgrevink Hansen, Ellen Henriette Suhrke og Marthe Karen Kampen.
Kunstnerne representerer to generasjoner kunstnere, ut fra sitt eget kunstneriske ståsted går de i dialog med Børli sitt forfatterskap.
Alle bor i Sørfylket i Hedmark, der Hans Børli virket og levde

Les mer om hvem de er på Kunstbanken sin hjemmeside


Noen bilder fra utstillingsåpningen:
 Johannes Borchgrevink Hansen, har en hel vegg med tre og linosnitt
  
Tore Hansen tegner/maler skog i alle varianter

 Hans Kristian Borchgrevink Hansen hadde lokalene i kjelleren.
der var det utrolig mye forskjellig å undre seg over.

Hanne Borchgrevink, hadde en hel vegg med tresnitt
Marthe Karen Kampen, hadde malerier og skulpturer av treverk i lille sal. 
Ellen Henriette Suhrke , hadde foto og en film om sitkagrana, som er i ferd med å få overtaket på naturen mange steder både i Norge og på Island har den blitt en plage. Hun viser en video som dokumenterer at nå er det gjort tiltak for og fjernet den mange steder. 

Anne Marit Jacobsen og Sinika Langeland hadde et flott underholdningsbidrag

 De hadde en konsertforestilling seinere på kvelden og skal ha den flere steder i løpet av året-

Mye skjer så ta en titt på dette programmet, det skal være mange steder:


 

Dette er en skulptur som broren min Svein-Tore Kleppan har laget av Hans Børli. Det øverste bilde er hentet fra Eventlista, og det er slik den står i Eidskog .           
Den jeg viser ved siden av i hvitt er gips er original modellen som var med på utstillingen vi søsknene Kleppan hadde på Sveinhaug, Ringsaker i fjor sommer.Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]Fakta lånt fra Wikipedia 

3 kommentarer:

 1. Så fint et innlegg med bilder og mye info om Børli. Jeg har lest en del av ham før, og han er jo en av våre folkediktere som man ser dikt av stadig vekk. Jeg fikk lyst til å lese mer av ham etter å ha lest innlegget ditt. Har ikke tenkt på at han også var politisk . Har en samlede dikt her fra Aschehoug, og en eldre bok fra Bokklubbens lyrikkvenner i kjelleren. Også Andre Bjerke har jubileum i dag, 100 år siden født.

  Har lagt inn link til innlegget ditt her: https://artemisiasverden.blogspot.no/2018/05/diktlesesirkel-mai-18-utsikt-med-et.html og i fanen med samleinnlegget til diktlesesirklene på bloggen min.

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne boka er fra Bokklubbens lyrikkvenner, jeg var medlem der i mange år.
   Håper vi treffes på Lillehammer på fredag. Det er vanskelig å legge opp ei rute, for plutselig treffer man noen også befinner man seg et annet sted enn det man tenkte. Programmet har jeg studert.Det blir iallefall sol og nydelig vær og i parken blir det iallefall et eller flere lange stopp!

   Slett
  2. Ok. Kanskje et er den jeg har, eller så ga de ut flere. Jeg var også medlem i flere år. Men de bøkene ligger enda i kasser i kjelleren etter flytting i fjor- siden jeg ikke har plass til alle inne i leiligheten. Har prøvd å finne esken diktsamlingene er i, men må nok flytte om på alt for å finne den, så det får vente..
   Hadde vært artig om vi hadde treffes fredag.:) Rop ut hvis du ser meg..:) Blir det finvær blir det i alle fall fullt i parken.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!