torsdag 10. mai 2018

Koritzinsky Roskva, "Her inne et sted"



En novellesamling om følelser, av ikke å strekke til! 

Lydboka består av mange korte og noen litt lengre noveller. Dette er Roskva sin aller første bok som kom ut i 2013.  Jeg ble så imponert over hennes novellesamling Jeg har enda ikke sett verden  som kom ut i 2017.
Det er flott å høre forfatteren selv lese, men det er nesten ikke opphold mellom de ulike novellene. Så jeg får nesten aldri med meg tittelen på neste novelle, for det går i ett. Det var det negative, ellers er dette en fantastisk flott diktsamling. Jeg ble skikkelig rørt av den.

Innsikt hun har når hun skriver de 12 ulike novellene med så ulike ståsted, både i alder, fra de helt unge til godt voksne mennesker, til kvinner og menn. Den er fantastisk!

Jeg liker måten hun går rett inn i fortellingen uten at vi hvem det er mann eller kvinner som er hovedpersonen, men etterhvert slipper hun ut et og et signal på hvem de er. Det er så raffinert gjennomført gjennom hele samlingen. 
Her er det følelser, følelser, følelser....og det underliggende spørsmål om:
Hvem er vi? Hvorfor oppfører vi oss slik og reagerer på den måten og hvem skal avgjøre om hva som er rett og galt?
Kroppen er et viktig talerør, hvordan kroppsspråket tolkes.  Mye observasjon av andre mennesker. Hennes bruk av taushet og stillhet er også vesentlig for ikke å snakke om kroppen og beskrivelsene av den er for alt for tynn, spiser ikke, kaster opp, kvalme og alt behovet for selvkontroll. 


Det er 12 noveller i boka, her noen korte strofer: 
-Hun våkner hun har hatt en vond drøm og opplevd skrekk, og samtidig er det så mange ungdommer som har forsvunnet, denne sommeren. Hun er mor og tar med seg sønnen for å bade, men går fra han når han sovner?
-Den dagen læreren Gustav opplever at elevene ikke møter til timen, hva skjedde.
-Angsten over å bli forlatt, du er syk og vet du skal dø, men livet fortsetter.
-Flyturen hun hadde pyntet og stelt seg til for å møte kjæresten, men hun føler seg stygg og har sår over alt.
-Faren som betrakter moren som flytter ut.
-To menn er de brødre eller kjærester, hvilken forbindelse har de bortsett fra moren han?

Veldig tankevekkende og flott novellesamling  som jeg garantert kommer til å ta frem igjen.

Denne boka ble nominert til Tarjei Vesaas` debutantpris. 

Noveller utgitt på Achehaug 2013
Spilletid ca. 3t 14 min
Lytte eksemplar fra lydbokforlaget


5 kommentarer:

 1. Jeg likte "Jeg har enda ikke sett verden" selv om den var noe ujevn,eller jeg ble ikke berørt av absolutt alle novellene. Denne fikk jeg lyst til å lese så tusen takk for tips, alltid greit å ha en novellesamling på lur.

  SvarSlett
 2. Kjempefin omtale, denne har jeg også på planen. Vurderer å lese boken i stedet.... Rart at novellene er så tette, siden det er forfatteren som leser, kanskje hun har en mening med det?

  SvarSlett
 3. Høres ikke hyggelig ut! Hilsen Tove

  SvarSlett
 4. Boka er fin, jeg likte den. Jeg har vært i Amsterdam, bilder kommer etterhvert

  SvarSlett
 5. HEIA :-)))
  Gratulere med dagen. Jeg ser på PC nrk ... musikkorps, barnetog, kongenfamilie, bunader, masse glede - Hilsen til Norge - Hilsen til deg. Ha en strålende dag. Viola

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!