søndag 6. mai 2018

Hamsun Knut « På gjengrodde stier»

 

 Knut Hamsun, sin siste bok!

Mange kaller denne boka for et forsvarsskrift, men det er jeg egentlig ikke enig i, for han har blitt 90 år gammel og er lei og trett av dage og aksepterer livet slik det ble. Dette er mer hans enetale og litt triste kommentarer over hvordan livet ble. Noen korte glimt av livet slik han opplevde det. Han erindrer ulike episoder og hvordan han oppfattet det. 
Han har blitt døv og er halvblind, imponerende at han klarte å skrive en bok, synes jeg.
Gjengrodde stier har mye selvironi i seg, noe som går igjen i alle hans bøker. Det er jeg, han selv som har blitt betrakteren og betrakter alt på avstand. Har dette virkelig skjedd meg?

Boka starter med at han blir satt i husarrest hjemme på Nørholm når krigen sluttet i mai dagene. Etter en stund ble han fraktet til sykehuset i Grimstad. De sier at han er ført dit fordi han er så syk. Jeg er ikke syk - men døv hevder han. Han hadde ikke fått aviser, så han viste ikke hva som hadde stått i dem og hva som sto om han. 
Den 2. september blir han flyttet til Landvik gamlehjem hvor han blir boende ganske lange, også uten tilgang til aviser og nyheter om hva som skjedde i Norge. 
Der går han lange turer og vi får flotte betraktninger av ensomhet der han står og betrakter hesten som sikkert er tørst. Han studerer omverden for ingen av sykepleierne vil snakke med han. Han føler en ensomhet, passer ikke inn på gamlehjemmet, synes ham.

Hamsun er i forhør, men han har ikke drept noen og han føler at han har ingenting å si.  De ironiserer han når de får vite hvor lite penger han har. Uten at han får vite hvor han skulle ble han 15. oktober fraktet til Oslo på en 12 timers lang togtur. Ankommer Vinderen psykiatriske som blir hans hjem i fire måneder. Ved ankomsten måtte han lever fra seg absolutt alt. Der opplever han er helvete som preger han resten av livet. Han bygget opp et voldsomt hat til professor Langfeldt og hans undersøkelser og skadene etter dette oppholdet ble helt ødelagt i forhold til Marie, i mange år.

Krenket som menneske og person føler han seg når han kommer tilbake til Landvik gamlehjem. Han hadde fått diagnosen "varige svekkede sjelsevner". Etter tre år kom han hjem til Nørholm. Det tok enda to år før han ville snakke med Marie. Hun er forøvrig nesten ikke nevn med et ord i boka, han klarte ikke å akseptere at hun hadde snakket med Langfeldt og teamet.

Alle de fine betraktningene innimellom er utrolig flotte, hvor vi hører om hans fantastiske liv rundt om i verden. Han opplevde veldig mye og litt av en utvikling som skjedde i hans levetid. Det er rene historietimen. Det er vondt å skjønne at de behandlet han så hard. Han hadde helt ødelagte sko og satt og stoppet både de og klærne sine, og hvor krenket, ensom og forlatt den gamle mannen føler seg.
Samtidig er det en grunnstemning over livet han har levd, et dikterverk om alderdommen.

Boka avsluttes med "St. Hans 1948. I dag har Høiesteret dømt, jeg ender min skriving". 
Dette gjorde den snart 90 år gamle mannen, alt var oppgjort. Boka kom ut i 1949, han døde 19 februar 1952.  

Jeg hørte denne som lydbok, lest utrolig sakte slik en mann på 90 år forteller sin historie. Jeg synes det passet utmerket. Arne Tomas Olsen leste fantastisk bra! 

Jeg synes denne boka var rørende vakker. Kanskje det er fordi jeg har fått så mye medfølelse med hva han har opplevd og gjennomgikk, etter å ha lest biografiene om han og Marie. Jeg er bare en betrakter til den tiden og kan ikke leve meg inn i krigen og skjønne alt som foregikk, den gang!

Veldig bra!

Jeg må nok kanskje lese hans siste sjanger som er boka: Ringen sluttet, utkom i 1936 som er den boka han gav ut etter August- triologien fra 1927- 33. Denne triologien er sammen med Rosa og Benoni herlige vandrer skikkelser med mye folkelivsskildringer fra Nord- Norge. De er det ofte folk forbinder med Hamsun P.g.a. at Rosa og Benoni serien gikk på tv.  
Hans nest siste roman: Ringen sluttet skal være en mer moderne roman, men på en annen måte. Jeg får se?

Lydbokforlaget 2002
ca 6t 25 min
Biblioteket

En liten liste over Hamsun bøkene jeg har lest nå og blogget om: 
Biografi, del 1 "Svermeren"
Biografi, del 2 "Erobreren" om Knut  Hamsun
Biografi om Marie Hamsun,
Konene ved vannposten, roman
Segelfoss by, Roman
Markens grøde, Roman Nobelprisvinneren utgitt 1917
På gjengrodde stier, 1949

9 kommentarer:

 1. Litt for trist for meg. Som sagt, jeg vil nok lese Markens Grøde om igjen.
  Endelig litt varme også her. Knopper spretter. En fin uke ønskes av Tove/fargeneforteller.

  SvarSlett
  Svar
  1. Les Markens grøde, den er fin. Denne er trist, men fin på en annen måte. Se kommentaren min under

   Slett
 2. Fin omtale Ingun. Det er trist å lese om en gammel mann som er så krenket.. og fratatt sin verdighet. (uten at jeg dermed tar stilling til at han var på nazistenes side under krigen. Man kan godt ha medfølelse med et menneske selv om det har havnet på feil side, for å si det sånn)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå, om han var han egentlig nazist, det vet vi egentlig ikke, det tar heller ikke jeg stilling til.
   Han var aldri medlem av NS slik Marie og sønnene var, de fikk straffen sin. Men Knut hadde stor sympati med den tyske kultur forståelsen. Han var mot Terboven sine handlinger i Norge og fam. hjalp mange jøder og andre under krigen, så ingen vet egentlig. Besøket hos Hitler var kommet i stand via datteren Ellinor som var gift med en tysker langt oppe i det systemet til Hitler. Hans store publikum var i tyskland og han hadde noen ytringer om tyskerne. Han ble forhåndsdømt og det glemmer vi aldri i Norge, det er forfatterskapet hans som er viktigst, ikke personen.
   Den Danske forfatteren Thorkild Hansen skrev i boka si Prosessen mot Hamsun- 1978. Han mener at behandlingen av Hamsun var helt feil og uttaler "Hvist dere vil møte idioter, dra til Norge". med det mente han all hevnelysten og hatet mot tyskerne fikk en syndebukk i etterkrigstiden. Han fikk dommen "Varige svekkede sjelsevner".

   Slett
  2. Men at han sympatiserte med dem, er det vel grunn til å si, selv om han ikke var medlem av partiet. Jeg har vært på Hamsunsenteret på Hamarøy og der var det masse info om akkurat den tiden, fra brev, aviser etc, samt bilder med ham og Hitler.
   Men at det skulle lite til for å bli forhåndsdømt i etterkrigsoppgjøret, ja, det tror jeg nok også. "Varig svekkede sjelsevner" er en fæl dom/diagnose å få. I nyere tid er det jo særdeles "håpløse" mordere og overgripere som har fått det. Grunnlaget for at han fikk den, har jeg ikke satt meg inn i, men jeg har lest om det.
   Btw- så synes jeg bøkene hans er like gode uansett.

   Slett
 3. Jeg leste denne for et par år siden, og ble overrasket over hvor mye ironi det var i teksten. - En helt annen leseopplevelse enn jeg så for meg, i positiv forstand, selv om hans skjebne ble av det triste slaget.

  Hvem er vel vi til å dømme, vi som i etterpåklokskapens ånd VET det de den gang ikke visste.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er så enig med deg, både ang boka og vi som vet hva som skjedde. Han fikk jo ikke viste noe om, fordi han fikk jo ikke lese aviser eller høre nyheter fra maidagene, når han ble satt i husarrest og i flere år etter.

   Slett
 4. Jeg likte også denne veldig godt, leser den gjerne igjen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Etter å ha lest og blitt kjent med Hamsun gjennom biografiene om han og Marie pluss lest en del annet informasjonsmateriell om Hamsun ble dette en flølsom avslutning på hans forfatterskap for meg.
   Jeg satt i går ettermiddag ute i solen og bladde i en bok: Hamsuns liv i bilder. Du og du så mye den mannen opplevde på sine reiser rundt om i verden og så ble han sittende i sin ensomhet og betraktet livet han hadde opplevd. Rørende!
   Jeg skal etterhvert lage et hommage til Marie smykke og leter etter særtrekk ved henne.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!