onsdag 11. august 2021

Jane Eyre av Charlotte Brontë


En engelsk klassiker om kjærlighet og klasseskille.

 Den foreldreløse jenta Jane vokser opp hos sin rike tante, som er iskald og streng mot henne. En dag ble hun straffet og låst inne i et rom av tanten, fordi sønnen hennes John hadde hisset Jane opp så hun slenger en bok etter han. Hun hadde lært at man måtte være ydmyk ovenfor fru Read, Jane sin velgjører, men hun ble ikke akseptert i familien. Etter episoden med boka blir hun neglisjert og Jane ble sendt til et skolehjem, som var svært religiøst og strengt. Det var et skolehjem for barn som hadde mistet sine foreldre sine eller var familier som var veldig fattige. Der ble hun i åtte år, seks som elev og to som lærer.  

Jane søker seg jobb som guvernanta og kommer til godset Thornfild Hall, i Yorkshire som Mr. Rochester styrer. Han er ikke hjemme, men hun skal undervise lille Adele på seks år.  Mr. Rochester er en mann som er dobbelt så gammel som den 19 år gamle Jane, men hun synes han er en spennende og en merkelig person. 

 Janne må drar tilbake til tanten som ligger for døden og der får hun vite mye, hun ikke visste om familien sin. Etter en mnd. hos henne drar hun tilbake til Thornfield Hall. Jane vil gå det siste stykke av vegen tilbake, hun er så lykkelig over å ha kommet tilbake til stedet hun føler hun hører til. Adele ville nok bli lykkelig over å se henne igjen og kanskje Rochesters. Han lurer på hvor hun hadde vært, og hva hun har utrettet, og hun skjønner at hun er forelsket i han. Jane sier at det vil smerte henne å forlate godset Thornfield Hall, når han skal gifte seg. Hvor skal hun dra da? 

 Men, hvem skal han gifte seg med? Ikke til den hun trodde, for Edward frir til henne. Hun blir sjokkert og vil tenke over saken. Hun prøver ut sine særheter og prøver han på mange måter. Hvilket liv skal hun leve med han, det ville bli så annerledes?

Det skjer mye rart og mystisk på Thornfield, merkelige lyder og branntilløp, hva er alt dette, spøker det i huset?

Det skjer det mye uventet..., men det røper jeg ikke.

Jane drar vekk og opplever mye annet et helt år, men så en dag drar hun tilbake til Thornfield, der er ingen ting som før. Slutten, den må du lese selv.

En bok om klasseforskjeller, kjærlighet, England, kristendom og medmenneskelighet og mye mer  

En skikkelig klassiker og en kjærlighetshistorie som det suser av! Jeg hadde trodd den var mer gammeldags, men der tok jeg feil. Jeg har storkost meg mens på øret i hagearbeid i et par dager. Sett med tidens øyner skjønner jeg at man kaller denne for feministisk, fordi Jane var ganske så egenrådig og selvbevisst. Hun var en fin hovedperson som visste hva hun stod for og sto på kravene sine. Andre som har blogget om boka er Tine, les gjerne hennes omtale
 
Link til Wikipedia: Jane Eyre , boka ble utgitt i 1847 i tre bind, under signaturen Currer Bell. Hun skrev bare tre romaner, denne i 1847, Shirley 1849 og Villette 1851.

Oktober boka, i 1001 bøker med tema: Victober, "Jane Eyre" av Charlotte Brontë , storytel 
Utgitt 1847, klassiker, lest av Marika Enstad i 11t.7min. 


Jeg synes boka var bedre enn forventet og hentet filmen, fra 2006 på biblioteket. Den fikk veldig gode omtale da den kom ut og ble nominert til 9 EMMY. Nå gleder jeg meg til å se filmen!  :)

10 kommentarer:

 1. Oktober-boka di er notert! Jane Eyre er ein av mine absolutte favoritter, og eg er misunnelig kvar gong på dei som leser den for første gong. Mini-serien på biletet er veldig god, eg har sett 4-5 ulike filmatiseringer av romanen, og ingen kan måla seg med den du har lånt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Fint at du notert ned at jeg har lest den, glemte å sende Mail. Jjeg fikk ikke sett filmen i dag, men håper å få sett den i morgen :)

   Slett
 2. Jeg som har styrt unna de romantiske klassikerne. Nå greide du å friste meg. Lydbok høres greit ut. (sjekker Bookbites) Har papirboka, pocket med små skrift, ikke fristende.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg sjekka Book bites der hadde de den bar på engelsk på 18 timer, min var bare på 11 timer fra storytel.

   Slett
  2. Men bokbites er ulikt fra landsdel til landsdel skjønner jeg, egentlig litt merkelig:)

   Slett
  3. Ja, gjorde det samme, men den er utilgjengelig fra mine bibliotek. Forskjellig rundt omkring ja. Tror jeg skal legge inn Bergen også ..Har lånt en MP3 fra det fysiske biblioteket i byen isteden. Dvs reservert , den er på 11 timer. Norsk tale.

   Slett
 3. Coveret på denne boken er veldig gammeldags, så det er ikke rart at selve historien føles moderne i forhold. Gøy at du har hørt den, og takk for lenke, det ser ut som vi har likt den like godt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg var skeptisk, men det ble ikke bare en moraliserende klissete kjærlighetsdrama, noe jeg trodde. Eni* med det coveret, skremmende gammeldags. Ha en fin helg! :)

   Slett
 4. Denne vil jeg låne på biblioteket når jeg kommer hjem.
  Jeg har nettopp lest en fantastisk, men trist bok. Jeg tror den heter "Del det med skyene". Jeg har ikke boken her. Husker ikke forfatteren, men hun er engelsk. Men den må du lese. Hilsen Tove.

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!