torsdag 23. juni 2022

Lillehammer Kunstmuseum "Stepping Out", 2022 
Xiang Jing, viser her hva hun mener om et-barns politikken som var i Kina fra 1980 - 2016. Alle bare ville ha guttebarn og jenten var lite verdt. Kvinnene og barnet i en sårbar situasjon, mens mannen har makta. 


Dette er en utstilling med 26 kvinnelige samtidskunstnere fra Kina. De viser ca. 100 verk. Det er et vidt spekter fra å vise  tradisjon, ideologi og oppbrudd på. Gjennom å sette tradisjonelle gjenstander inn i ny kontekst og utforske de samfunnsmessige utfordringene dagens kvinner viser, en blottleggelse av en ny tid i Kina, med store endringer både samfunnsmessig og økonomisk. Likestillingen er ikke kommet så langt der og de ønsker å bryte tabuer og ønsker å belyse aktuelle temaer/ spørsmål rundt samfunn og kjønn. Mye av tematikken kan vi naturligvis også finne her til lands også.


Xiang Jing

 
Peng Wei, fine tegninger Nærbilde av skulpturen, alle ansiktene var ulike, av Xiang Jing

Tao Aimin, en fantastisk fin installasjon som hun forteller om. Slik alle kvinnene presentere seg og forteller om hvorfor og hvordan de jobber, hva de ønsker å få frem osv. Se teksten over 


Yin Xiuzen, jobber med tekstiler. Her er det store håndteiner og hun stiller seg spørsmålet mellom det tradisjonelle og modernitet. De tre bildene under er hennes.


LiuXi, har fremstilt det kvinnelige kjønnsorganet i porselen. 52 arbeider av den kvinnelige vulva. Her   bryter hun Kinas normer for hva man kan vise, for kropp uten klær vises ikke fram i Kina.
Hun vil med sine kunst vise respekt og likestilling, ikke minst for kvinnelige kunstnere. Etter at objektene er brent er de malt med tusj. Hvert enkelt verk er fantastisk vakre objekter.

Dette var en liten smakebit av utstillingen av de 26 ulike kunstnerne.
Utstillingen står til 16 oktober. 
Anbefales å se og oppleve. 8 kommentarer:

 1. Wow! Hva Lillehammer har å vise! Håper innbyggere og tilreisende i Lillehammer skjønner at dette er stort! Jeg vet ikke enda om vi kommer innom Lillehammer i sommer, men dette skulle jeg gjerne hatt med meg!
  Var du på utendørsåpningen av Nasjonalmuseet? Jeg måtte gå og sette meg på en kafé og vente til vi hadde billetter kl 16.00. Hadde feber og veldig vondt i magen i flere dager på den tiden, men det var aldri akuelt å holde meg hjemme. Satt på kaféen og halvsov mens Tor spiste og leste aviser. Fulgte ikke så godt med på nettoverføringen, så jeg fikk dessverre ikke med meg deg! Ble heldigvis litt bedre utover dagen, men å stå så lenge turte jeg ikke. Begynte å få problemer etter kort tid mens vi ventet på å slippe inn på plassen. Ville ikke at omtalen av åpningen skulle være "Eldre kvinne besvimte under åpningen. Kjørt vekk i ambulanse!" :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette var en helt spesiell utstilling, håper du får sett den Jorun. :)

   Slett
 2. Vet ikke hvorfor dette ble anonymt ( kommentaren over), men det er altså jeg, Jorun med bloggen Kvinner&Kultur som har skrevet den! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette har jeg også opplevd når jeg svarer med i-paden min, men skjønte det var deg. :)

   Slett
 3. Det virker som du bor midt i kunstens sentrum, med alt som foregår rundt deg. Veldig kjekt å se bilder fra denne utstillingen, skjønner godt at du lot deg engasjere og imponere :)

  SvarSlett
  Svar
  1. En svært engasjerende og fin utstilling. Ja, her i Innlandet skjer det mye bra:)

   Slett
 4. Veldig interessant. Og den høye skulpturen var fantastisk! Hilsen Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dere burde ta et stopp på Lillehammer Kunstmuseem neste gang dere drar på hytta, det er et stort museum med mye gamle malerier også. :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!