torsdag 16. juni 2022

" Orlando" av Virginia Woolf, "1001bøker"


En vanvittig, fantastisk, særegen og spesiell bok, med mange morsomme påfunn og historier

 En bok jeg har startet på flere ganger, og gitt opp. Når jeg fikk vite at det er en fabel, drømme-fiksjon eller kall det fantasy bok, falt ting mer på plass for meg og startet. 

Den omhandler Orlando, han er en mann på 1500tallet og boka slutter i 1928, da Orlando har blitt kvinne. Ganske ekstremt, men som det står bak på boka: Virginia Woolf skal ha påbegynt Orlando som en spøk og som en hilsen til Vita Sackville-West, som hun hadde et kjærlighetsforhold til. Men under den sprudlende overflaten ligger Woolfs store temaer om kvinnens stilling, kjønnets betydning, tidens gang, øyeblikket og evigheten.   

Litt om boka: 

Vi er i Elisabeth 1 av England, sin tid (1533- 1603) "Jomfrudronningens tid"! En tid som var helt annerledes enn tiden vi lever i nå. Orlando er en ung mann, en aristokrat. Han innleder en kjærlighets affære med dronningen, hun er mye eldre og han bestemmer seg for aldri å eldes. 

Kort tid etter på vinteren, det er iskaldt og alt fryser til is. Der møter han isdronningen som danser på skøyter, hvem er hun? Hun ter seg helt annerledes, skuler hun noe? Hun, Sasja skinner ikke som de engelske jentene og hvorfor er hun her sammen med onkelen sin. Er hun like høyt på stå som han? Sasja er en ung russisk kvinne, og han blir besatt av henne og drar til Russland. 

 Etter noen måneder drar han tilbake til England, ensom og ligger som død i syv dager etter hjemkomsten. Lord Orlando lever et ensomt liv på det store godset, snur døgnet på hodet. Han var en stilig ung mann, synes alle, men han ter seg merkelig. Han gjør mye rart og blir opptatt av å lese bøker, - han vil skrive en bok. Han følte at han ikke tilhørte de adelige, men de åndelige. Han drar til og med til Norge for å få en elghund. Hunden og boka skulle bli hans venner, bestemte han seg for.

 Orlando blir utnevnt som ambassadør i/til Konstantinopel, en slitsom jobb i et annerledes land. Mye spennende opplevelser. Tidene skifter og mye skjer.

Orlando, har blitt 30 år, våkner en morgen og han har blitt en kvinne. Hun stikker fra Konstantinopel og slår seg sammen med noen Sigøynere. Mange morsomme episoder. Det tar ikke lang tid før sigøynerne går lei av henne og hun drar videre. 

Hun kjøper seg en komplett kvinne-garderobe, med perlene sine og tar båten tilbake til England. Her er det mange fine og morsomme episoder som omhandler hvordan det er å være kvinne, gå i kvinneklær og oppføre seg som en kvinne. Hvilken makt hun hadde som mann og hvor lite en kvinne kan gjøre og hvor sårbare de er. osv. Alt sett fra et kvinneperspektiv. Romanen avsluttes i 1928, da har Orlando blitt mor og kjører rundt i bil. 

Dette var en komplisert bok fordi så utrolig mye skjedde, men en ting er sikkert: Nå vet jeg mye mer og skjønner fortellingen på en måte. Den skal leses om igjen en dag, eller aller mest kunne jeg tenkt meg å høre den som lydbok, men har ikke funnet den. Det er en fantastisk beretning om verdensbildet og utvikling fra 1500 tallet og fram til boka ble skrevet ferdig i 1928, der den også slutter. 

 Jeg vil nok kalle dette en "Fantasy" roman. Etter å ha vært på foredrag om fantasy på Middelalder-festivalen, på Hamar sist helg. Der foreleseren startet med å fortelle om fantasy og eventyr helt tilbake til historiske funn. F.eks av sumeriske skrifter, Aleksander den stores fortellinger osv. og frem til Tolkien og Harry Potter, som alle kjenner i dag.

 Skrevet i 1928, 220 sider, min utgitt på Pax 2021, 

Lest i lesesirkelen "1001 bøker" Juni boka: Forfatter fra Europa 

 


11 kommentarer:

 1. Fantasy er nok sikkert rette betegnelsen for jeg ser at filmatiseringen av boken også blir kalt det. Jeg har planer om å lese denne men tenkte jeg skulle se filmen "Vita & Virginia" først siden forholdet deres inspirerte Woolf til å skrive denne. Så tusen takk for påminnelsen.
  Middelalderfestival høres utrolig spennende og interessant ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Middelalder-festival er morsomt, skal se om jeg legger ut noen bilder etter hvert.. Takk for tips ang. film. Den skal jeg sjekke ut :)

   Slett
 2. Synes dette høres ut som en interessant roman. Virginia var forut sin tid, ang kjønnsinkongruens eller hva det nå kalles innen LBQetc. Det synes jeg å lese ut fra det du skriver. Lek med kjønn i fantasyform, noe annet kunne hun vel ikke gjøre på den tiden. Har lest om Orlando før og vet at det er av hennes kjente romaner, sammen med Til fyret og Mrs Dalloway, men ikke bitt meg merke i handlingen slik du beskriver den her. De to sistnevnte har jeg lest, og nå ble jeg fristet til å lese Orlando:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hun var virkelig forut for sin tid ang. kjønnsdebatten vi har i dag også. Kan absolutt leses, men ha i bakhodet at det er fantasy, som hun naturligvis måtte drei den mot for nesten 100 år siden. Jeg har kost meg med den, enda jeg har vært litt negativ til den sjangeren før. Men denne likte jeg.

   Slett
  2. Har lest en del fantasy, så det går nok helt fint. :)

   Slett
 3. Denne har eg begynt på fleire gonger, men nå fekk eg ny giv. God anmeldelse, Ingun!

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne vet ikke jeg hvor mange ganger jeg har startet på, men med en gang jeg skjønte at det var fantasy, så løste alt seg for meg. Lykke til med lesing av denne boka. :)

   Slett
 4. Det er lenge siden jeg har lest den.
  Boken ble filmatisert av Sally Potter i 1992, noe som absolutt ikke var lett.
  Jeg burde lese den igjen :-)))
  Mange hilser til deg, Ingun.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skal se filmen. Ha en fin sommmer :)

   Slett
 5. Jeg har ikke lest denne, men sett filmen! Ja, det var mange påfunn og fantasi :) Vanskelig å vite hvor nær opp til boka filmen lå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skal skal filmen etter hvert og lurer på det samme.:)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!