torsdag 9. juni 2022

Litteraturfestivalen på Lillehammer 3. juni 2022

 

Fredagen starte med utstillingen på Lillehammer Kunstmuseum. Der er en utstilling av kvinnelige Kinesiske kunstnere. Det er den første i sitt slag og den viste en stor bredde og uttrykk fra den ukjente Kinesiske kunstverden. Står til 16. oktober.

Det er 26 kunstnere som viser hva de jobber med og jeg synes utstillingen var tankevekkende og fin. Det kommer et eget innlegg om dette på bloggen., snart! 

Bare å være i Kunstmuseet og se ut på Bård Breivik sin stein-komposisjon, er flott. Han jobbet veldig mye i Kina og med kinesere så her passet den rett i tematikken, Synd han døde alt for tidlig.  

LITTERATUR Festivalen :
 Oppland Kunstsenter, der var det en samtale, med slids: "Avantgardens subjekt"
Både Erling Mostue Bugge og Susanne Christensen har utgitt hver sin bok med denne tittel.
Jeg synes dette var en spennende og fint foredrag om det historiske og hvordan vi ser på kunst som ble laget for bare noen år siden. Hvordan kunsten blir påvirket av globale endringer og hvordan det kommer til syne i kunsten, osv 

Å traske gjennom Lillehammer og minnes gatene jeg gikk alene som barn til barnehagen er skjerpende og morsomt å tenke på.

Søndre Park, fredagslunsj i solskinn, Victoria Kielland stod under en parasoll og det var ikke mulig å ta bilde av henne, der.  Her ser vi henne etter opplesningen i grønn jakke.
 Natasja Brown var det helt umulig å ta bilde av. 

Heidi Sævareid, snakket om boka Svalbard, den og mange av hennes bøker har jeg lest
Alltid morsomt og se og høre forfattere snakke om sine egne bøker.

Rett etter at de var ferdig kom et lite regnskyll på ny og jeg trakk inn til bykjernen igjen. Før jeg etter diverse runder rundt i byen, spiste og i solskinnet tok sjansen på å vandre opp til Bjerkebæk.

Alltid hyggelig å komme opp i høyden og se utover byen.

Bjerkebæk

Jeg var der en time før S. Gran skulle ha et foredrag, men det var utsolgt. 
Så det ble en kopp kaffe før jeg vandret på de smale stier ned til byen igjen.

Fine ord ved inngangen

Om jeg ikke tar helt feil er dette barndomshjemmet til Anne Stine Ingstad (kona til Helge Ingstad). 
Det har stått til forfall lenge, men er nå under restaurering, det er flott!
I biografiene om Anne Stine står det mye om Sigrid Undset. Hennes yngste sønn vokste nærmest opp hos familien Moe og var kammerat med barna i huset. Sigrid lot han gå over alt, men fulle bleier.

Det ble kanskje ikke så mye litterært på meg i år, men det var fult over alt og jeg synes at jeg hadde opplevd nok på en dag , så tok toget hjem. Neste år skal jeg sikre meg billetter til det jeg skal se. Det har aldri vært så mye folk der før, kanskje det var pga. at folk var sugne på å møtes igjen?
Det er alltid flott å komme til Lillehammer, min barndoms by!


9 kommentarer:

 1. Koselig å se dine inntrykk fra en dag på Lillehammer. Er nok lurt å bestille det man virkelig vil ha med seg. Glad jeg gjorde det i alle fall, det samme gjorde jeg i fjor. Men da var det også begrensinger på antall pga pandemien.
  Svalbad har jeg også lest og Kiellands Mine menn.
  Susanne Christensen hørte jeg på et kritikerforedrag på fredag, sammen med noen andre kritikere.
  Ha en fin torsdag:) Her er det fortsatt sol..som det har vært mye av denne uka.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Anita :) her har vi hatt en varm og fin dag, men ikke så mye sol. Det passer meg bra siden jeg er stilas-arbeider om dagen, og løper opp og ned mange hele tiden. Ha en fin helg, Jeg skal på Middelalderfestivalen, her på Hamar hele helgen og ro vikingbåten, Olav Kvite (frivillighetsarbeid) med folk som vil være med en tur. Håper det ikke blir for varm i Vikingskostymet med masse ull.

   Slett
 2. Kunst og litteratur i skjønn forening, det kan jeg like. Veldig kjekt å se hva du opplevde på Lillehammer. Artig å se B. Breiviks steinkunst, her i Bergen hadde vi hans søyler på Torgalmenningen, debatten rundt disse ble heftig, så det var fint å se noe så fredelig som en klukkende bekk på steinene hans.
  Selv har jeg vært på Festspillutstillingen, en flott konglomerat av kunstuttrykk, sterkt og fing gjort, (https://www.kunsthall.no/no/utstillinger/festspillutstillingen-2022/)
  Bjerkebekk er på ønskelisten min, sammen med Kistefoss og mye annet, må få gubben med på å kjøre østover i stedet for nordover snart.
  Ha en fin helg Ingun!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, du må nok få mannen din til å kjøre innom Innladet også. :)

   Slett
 3. Litteratur og kunst, hva mer kan man ønske! Jeg var på Bjerkebæk i fjor, er jo stor fan av Undset så det var en fantastisk opplevelse :)

  SvarSlett
 4. Her opplevde du mye på en dag. Og som du sier, det er veldig hyggelig i Lillehammer.
  Takk for din kommentar hos meg. Ser at det er Middelalderfestival i Hamar denne helgen. Det blir jo også spennende. En flott helg ønskes av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, jeg skal nok kose meg i helgen :)

   Slett
 5. Her har jeg gått glipp av et innlegg om Lillehammer. Fin by! Men den litteraturfestivalen kommer alltid litt for tidlig på meg :) Et år må jeg greie å få det med meg!

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!