søndag 5. mars 2023

"Eirik Raude" av Øystein Morten

 En bok jeg startet og lest i januar og har kost meg i februar. Det er så mye å forholde seg til, både av navn, steder og nytenking. Øystein Morten går nøye til verks om hva som antagelig skjedde, utrolig spennende.

Øystein Morten har et spesielt grep i sine historiske verk, han drar avsted og oppsøker stedene, det synes jeg er veldig spennende og høre om, man får mer innsikt i landskap og hans entusiasme for å finne ut av hva som er rett, kjenne klimaet og se for han er det viktig å se alt med sine egne øyner. Dette setter dem på mang en prøvelse, særlig når koronaen kom mens han og sønnen var på Island. .

Denne boka starter med at Øystein tar med seg sin sønn Sigurd på 11år, og drar til Island med båt. Med båt fra Bergen, via Færøyene /Torshavn og videre til Island. Han vil utforske historien om Eirik Raude. Morsomt å høre at Bergsveinn Birgisson låner dem hytta si, så de kan fine Drangar, stedet der Torvald og Eirik etablerte seg på Island, like under polarsirkelen.  Mannen som fikk navnet sitt pga. det røde håret og rødt skjegg.

  

Bildene er fra boka

Vi får historien om Eirik Raude og faren hans Torvald (far og sønn) som måtte rømme fra Norge antagelig vis på grunn av et drap. Man vet ikke når Eirik ble født, men forfatteren tror han kan ha vært ca. 15 år, da de forlot Jæren i 960 og dro til Strandir på Nord-Island. Han giftet seg i 975 med Tjordhild. 

 På Island ble Eirik Raude ikke lenge for der drepte han en mann, og ble lyst fredløs i 980 (i 3år). Han hadde hørt at det fantes land lenger vest i havet. Han ville finne det landet, Grønland. Sagaen om Eirik Raude er ikke lang, bedre kjente er kanskje at sønnen Leiv oppdaget Vinland.


 Eirik finner land og markedsfører det som Grønland, men var mye grønt der? Nei, det var det ikke, men en annen form for rikdom fantes, elfenben fra hvalrosser, det hvite gull. De var ikke redde for folk så lette å drepe, 6 mann klarte å drepe over 500 hvalross på en dag, spekket ble til tjære og var også en viktig vare. Han ble på vekk i tre år og dro tilbake til Island. Hans liv levde der og utforsket vestkysten av Grønland, han var ikke interessert i å drive jordbruk i Auster bygder. Han gav navn på alt han så og skrev det ned.

 Han fikk med seg ca. 800 mennesker for å skape en norrøn nybyggerkoloni på Grønland i 984. Det ble uvær og 11 båter forsvant av de 25, et voldsomt hav, nærmest som et vulkanutbrudd? Ca. 450 klarte seg. De kristne trodde det var angrep fra djevelen, mens hedningene mente det var krefter fra gudene i Åsgard. Eirik ble som en hærfører for de folkene fra de 14 skipene som kom fram. Folk tok navn etter seg selv i ulike fjorder. Eks; Ketils fjord osv. 

Tjodhild var blir kristen, men Eirik ville holde på den norrøne tradisjonen. Det ble det mye uvennskap av, om religionen som splitter folket.

 På grunn av koronaen så gikk ikke ting helt som han hadde planlagt. Han bruker en million kroner på å kjøpe noe svært avansert Virtual- reality utstyr som han kan koble til all verdens databaser, det høres helt vilt ut, men ganske så spennende der han suser med "Fly" over hav og inn i fjorder. Han starter på Island og flyr mot Grønland, han kan være høyt oppe i lufta og få oversikt eller gå tett ned på steder, inn i bukter osv.  Dette blir en helt ny måte å forske på. Stemmer boka/bøkene, eller de historiske skriftlige kildene fra middelalderen med hva han ser og opplever, slik finner han ut mye. 

Stemmer fjellene, landskapet, strendene, buktene med beskrivelsene fra skriftene. Han er nok litt nørd ang. og gå skikkelig dypt i gamle skrifte. Da han og sønnen var der, måtte de kjøre bil for han måtte ha med en 30-40 bøker. Ulik litteratur om historie om folket, kart og historiske fortellinger osv. Han vil sikre seg på alle bauer og kanter, en som virkelig har interesse og kunnskap om hvordan verden var før i tiden

En spennende bok, hvor Øystein drar meg med inn i sine eventyr, der han treffer folk på landjorda på Grønland (mange fine bilder i boka) Han oppsøker og snakker med folk om hva de vet, hva de tror osv.

Det er mange historier om Leiv Eiriksson som dro i 997 og utforsket Vinland. Barna til Eirik, Torvald og Frøydis reiser i 1003 til Vinland og kommer tilbake i 1006.

 Er man interessert i norsk middelalderhistorie og vikingetidens helter er denne boka "et must". Jeg har lest mange bøker om dette temaet. Eks Romanserien Jomsviking og biografiene om: Anne Stine og Helge Ingstad, og utgravningene.

Jeg har av hans historiske bøker bare lest Olav Tryggvason. Så nå ble jeg enda mer gira på å lese de to andre historiske bøkene Øystein Morten, også har skrevet.

Men først skal jeg med Kim Leine sin bok til Grønland, og oppdagelsesferdene der. Og jeg er ikke helt sikker på om forklaringene om hvorfor eskimoene og det norrøne folket forsvant, hvor ble de av?

Utgitt på Vigmostad & Bjørke 2022, 308 sider + kilder. kjøpt bok. 

8 kommentarer:

 1. Det finnes en god del bøker om arven fra vikingtiden. Jeg har lest noen, og liker dette universet, men det er vanskelig å holde fast i de lange historiske linjene.
  Jeg har kommet 1/3 i samlesingsboken vår, skal sette meg ned å skru opp hastigheten litt, for denne gangen synes jeg det går tregt.
  Ha en fin søndag Ingun!

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne kan absolutt anbefales, morsomt at han tar i bruk dataverden på en ny måte. Øystein Morten jobber og skriver helt spesielt i sine bøker.
   Jeg har hørt ca 7. timer av Kim Leine, men har ikke fått hørt noe i går eller i dag. Jeg fortsetter nok på mandag. Litt tregt, nå da han er i KBH, men morsomt å følge han i gatene, siden jeg er så godt kjent der. Bodde jo i KBH i noen år og tok master (som det heter nå) der.
   God søndag til deg også :)

   Slett
 2. Erik Röde och Leif Eriksson är intressanta historiska gestalter. De måste ha varit orädda eller dumdristiga :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan man si, og eventyr lystige. Kan anbefales, veldig fin bok :)

   Slett
 3. har läst Tunu av Kim Leine och den tycke jag var alldeles utomordentligt bra.

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!