fredag 17. mars 2023

"Begynnelsen, den hvite haren" av Cyntia Harrod - Eagles,

 Året er 1434. del 1. "Den hvite haren" En slekts-serie om makt og begjær.

Vi drar i morgen sier  Edvard Moland til sin sønn Robert. Robert, er Edvard sin eneste sønn etter at moren og broren hans  døde, de bor ved York, i Yorkshire. Hvor skal vi?  Spør den unge tynne gutten Robert om? Vi skal sørover for å skaffe deg en kone, sier faren som synes Robert oppfører seg, og ter seg barnslig, som ei jente. Faren, selv er som en vill-mann og spiser som en gris, han er en mann som ikke eier manerer. 
 
De rir i mange dager fra Yorkshire, sørover i England. Der skal Robert få treffe Eleanora Beauford, som skal bli hans kone. Hun er et godt gifte for deg, sier faren. Hun er 18 år og har en adelig tittel, men familien hennes er død så hun har vokst opp hos familien til Lord Edmone. Den familien har beskyttet henne, og hun vil bli et perfekt kone evne for deg Robert, fordi hun ikke har familie, men en adelig tittel. Denne jenta vil gi deg familie og du vil blir en gentleman, sier faren til Robert.
 
Eleanora har mange like interesser som deg, hun  liker å skrive og lese, så da har dere i alle fall en felles ting. De drar av gårde på den lange reisen, 5 menn med 6 hester. 
Robert sin hund "Lady Break" hadde nylig fått et valpekull, så han tar med seg den fineste valpen, til sin vordene brud som en gave. Den vil han personlig overrekke henne.  

Eleanora fikk et sjokk da Lorden kom å fortalte at en brudgom og hans far skulle komme å hente henne. Hun var blitt 18år og klar for å stifte familie. Da Eleanora får vite hvem hun skulle gifte seg med, tenker hun. Ufff... den sauebonden fra Scottland. Og så langt vekk!
Selv hadde hun egne drømmer om en mann, han var 23 år og hun hadde danset med han. Richard hadde gitt henne et kyss, men han var Hertug, så det var uoppnåelige drømmer. 

Følget fra nord kommer og hun gruer seg for den lange reisen. Det ble et mareritt med mange dager på hesteryggen på sølete veger. Og når de kommer fram får hun et nytt sjokk. Huset er ekstremt møkkete og nedslitt, det er kaotisk og det flyter med skitt og søppel over alt, som et sauefjøs. Der trengs en kvinnehånd til å ordne opp. Både tjener og herskap må skjerpe seg med vask både av seg selv og huset.

Edmond familien har mye jord ved York, men de har ikke den rette familiebakgrunnen. Derfor er giftemålet med Eleanora så viktig for faren, for hun har en adelstittel, men ingen formue og familie. Det er et godt giftemål sier faren Edvard.

Eleanora er en kvinne med bein i nesa og setter høye krav. Hun ble skikkelig fornærmet på svigerfaren da de tre første barn hun fødte, bare var jenter barn. Hun skulle føde gutter. Heldigvis, barn nr. 4 kom, det en sønn og svigerfaren rakk akkurat å få se sin sønnesønn før han  døde. Det kommer barn i hopetall, når hun var 42 år, hadde hun født 13 barn, så noe latmannsliv ble det ikke for henne selv om hun hadde mange tjenere.

Hun fikk mye makt og inflytelse etter hvert og de bygde opp et flott gods. Robert elsket sin kone  Eleanora, men hun var mer reservert for sine følelser ovenfor han. Hun kunne aldri slippe Hertug Richard av York, ut av tankene. Det er først når Robert ligger for døden hun skjønner hvor god en mann han var, så hun sørger voldsomt over hans død.  

Kriger og uvennskap skildre og flere av sønnene drar ut for å kjempe, og noen av dem kom aldri hjem. Sterke og gode menn, dør. Den er en del historiske fakta, som boka er bygd opp rund, for eksempel med kongene om hva og hvem de sloss mot og med. Richard den 3 døde i kamp 1485. 
Huset Tudor overtar makten og Henrik den 7 tar over makten i bok nr 2 i serien, regner jeg med. Jeg liker bøker som bygger på historie, så hadde det ikke vært for alle navnene jeg ikke klarte å holde orden på var den ok.
  
Jeg liker Eleanoras sitt pågangs mot av og å se muligheter, hele tiden. Hvordan hun klarer å komme i gang med en  bedrift, hvor alt skjer på ett sted. De har ulla, spinner og vever stoffene og har lager ved elva Ous, og får stoff rullene raskt i  båt og sendes av gårde. Men, hun er for hard mot barna sine, synes jeg.

Vi følger Eleanora, som fikk 13 barn. Hun bestemte og styrte mye over dem. Hvem barna skal få gifte seg med, og de som ble lovet bort som små barn. Men, ingen ble gift før de var 14 år, der gikk grensen. Barna hadde ingen mulighet til å bestemme selv hvem de ville ha. Å gifte seg under sin rang, var utenkelig, det var derfor de formuende familiene giftet seg med hverandre. Hennes barn ville ikke helt godta dette og valgte sine egne kjære.  

Dette er en roman som jeg vil si går litt under fanen "en feel -good roman", selv om det er mye tragedier av ulike art, barnefødsler, krig og bygger på historiske hendelser. Forfatteren er dyktig til å skildre natur, klær og tidsånd og konfliktene mellom de kongelige. Det ble veldig mange navn etter hvert, fordi de samme navnene dukker opp i hver nye generasjon. Mye barnefødsler, sykdom, krig og uroligheter. 
Men, jeg likte den såpass at bok  nr. to blir nok lest eller hørt som lydbok. Liker å drømme meg litt vekk og se for meg tiden og tidsånden. 


Boka utgitt på Aschehoug  2023, 549 sider, leseeksemplar.


Bokserie: Morlander dynastiet, de neste er:
Bok nr: 2 "Den mørke rosen" 
Bok nr 3 "Den unge prinsen"
 
Var det en slik vevnad Eleanora fikk på sin 70-årsdag?4 kommentarer:

 1. Leser gjerne historiske romaner, og ser gjerne på serier som omhandler gamle dynastier og lignende familiehistorier. Akkurat nå leser jeg stort sett lettleste, gjerne kortere bøker. En tid for alt. Interessant vevnad du har plukket ut som aktuell gave til Eleanora. Artig å fantasere slik.

  SvarSlett
 2. Vevnaden tok jeg et bilde av i slottet. Sterling i Skottland . Det ligner på beskrivelsen om vevnaden som Elenora fikk på 70 årsdagen sin. Jeg liker også bøker med et historisk bakteppe. Hilsen Ingun

  SvarSlett
 3. Å, nei, det var nok ikke lett å være kvinne den gang. Hun var mannens eiendom og måtte føde barn etter barn etter barn. Men mange kvinner var sterke og flotte forbilder, uten at vi har hørt om dem. Fint at noen viser det i litteratur, selv om det er oppdiktet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Absolutt en ok roman å lese. jeg skal i alle fall følge opp neste bok. De historiske hendelsene er reele, og det liker jeg. Selv om romanfigurene er oppdiktet.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!