torsdag 7. mars 2024

Maggie O`Farrell "Jeg er, jeg er, jeg er ett hjerteslag fra døden."

 


Hvor tilfeldig er det at vi blir reddet og innser at noe vil skjer med oss?

 Dette er en roman bestående av mange små fortellinger eller hendelser som forfatteren selv har opplevd. Bygger på virkelige hendelser fra Maggie og hennes familie. Maggie er en britisk forfatter som har gitt ut mange bøker, romaner. Men denne er altså selvbiografisk roman. Mange av hennes nær-døden er ganske så utrolige. 

 Maggie opplever og nesten å bli overkjørt av en bil som lita jente, da hun løp ut i veien og det var millimeter unna at hun ikke ble kjørt ned. Når Maggie var 8 år, fikk hun en virussykdom, som utvikler seg til hjernebetennelse. Det gjord at hun ikke kunne gå, og det ble mye sykehus. Dette er en ganske lang fortelling som blir fortalt på en humoristisk og frisk måte, med minner fra den gang på godt og vondt. Hun møte andre som også var skadet. Maggie satt i rullestol og det sammen gjord en unge mann. Han hadde kjørt villmann på motorsykkel, og han advarte henne når hun ble frisk ung kvinne om aldri sette seg på en motorsykkel.  Hun har aldri sittet på en motorsykkel i hele sitt liv etter møte med han. For hun kunne ble frisk, noe han kunne aldri ville bli. 

Hun skriver at det er opplevelsene hun opplevd i sitt liv som har vært bestemmende for retningen på hennes eget liv.

Maggie kom seg på beina og ble en ungdom med stor opprørstrang mot foreldre og alt rundt seg. Hun dro på vågale turer alene og utsatte seg for mye og havnet i mange skremmende situasjoner, som vekket henne.  F.eks: hun jobbet på et pensjonat og gikk turer for seg selv i skogen på fritiden. En dag møtte hun en mann og følte en voldsom følelse av at han var skummel. Han var påtrengende og hun følte at dette var farlig. Hun anmeldte mannen til politiet og fortalte hva som skjedde. Så fikk hun vite kort tid etterpå at han hadde drept ei ung jente, og blitt tatt.

Maggie og kjæreste var på ferie i sør - Afrika, der ble de frastjålet alle pengene sine, med mansjetten mot halsen, hun burde vist at å gå på avsides steder ikke er smart.

Da hun ble gravid krevde hun å få keisersnitt, pga. virussykdommen hun hadde hatt som barn. Legen ville ikke akseptere det, hun ble mistrodd, og legen kalte keisersnitt et moderne og populært påfunn. Det ble naturligvis komplikasjoner, men hun fikk en sønn Det ble flere historier om div spontanaborter, skylden, skammen og osv. som vi kvinner skyver under teppet. Hvorfor? Hun opp flere kvinnetemaer som er aktuelle her i landet også. Maggie får en datter, et kronisk sykt barn. Hun sier mye om hvordan man blir sett på og snakket til med et barn som ikke er som andre barn. En nybakt mor og om barnet hun vil verne, fra alt det farlige hun ikke tåler. Tankevekkende.

Dette var en litt spesiell bok, litt rotete fortellerteknisk siden den bygger på egne historier. Nå har jeg skrevet dette som om det er en lineær fortelling, det er det ikke i boka. Her er det hopp og sprett i de ulike fortellingene som er som små noveller hver for seg. 

Litt morsomt at hun har skrevet på slutten om amming, og problemene rundt det. Jeg satt akkurat da og produserte en ny bestilling på de små smykkene (symbolet) for ammehjelpen, noe jeg har gjort i over 40 år. Veldig mange jordmødre i Norge og i utlandet bærer slike små smykker, som jeg lager. :)


Lydbok fra Storytel, lest av Anne Ryg 6t. 10 min. Utgitt 2021.

6 kommentarer:

  1. Så kjekt å høre om ammesmykkene dine, så ikke med en gang at det ikke bare er hjerter :) Jeg har lest to bøker av Maggie O`Farrel, Hamnet og Portrett av en brud, veldig bra begge to. Denne høres litt for fragmentert ut for min smak, men alt går lettere med lydbok!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for hyggelig kommentar, kanskje jeg leser noen andre bøker siden, av denne forfatteren. Ønsker deg en fin 8 mars :)

      Slett
  2. Å, jeg visste ikke om disse smykkene! Så gøy! Og denne boken har jeg ikke hørt om. Passende å lese om på kvinnedagen. Vi tar en sen vinterferie til Østlandet neste uke. Da skal vi låne hytta til broren min og det er dårlig nett der, så jeg må ta med meg ei bok. Skal se nærmere på alle bøkene du skriver om. Det er nok å velge i. Og så må jeg gratulere med kvinnedagen i dag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Joda, ammehjelpsmykkene finnes over store deler av verden, men mest i Norge naturligvis. Har laget de siden begynnelsen på 1980 tallet. Godt hyttetur, du finner nok noen og lese på :)

      Slett
  3. Da er jeg inne hos deg igjen, og kan svare.
    Jeg må også innrømme at jeg ikke visste om disse smykkene. Så gøy at du har laget dem!
    Jeg skulle hatt et slikt da jeg fikk mine gutter, jeg hadde ekstremt mye melk. Ved siden av å amme min første sønn til han var 7 måneder, leverte jeg 52 liter morsmelk, som ble gitt til syke nyfødte, og kuvøse babyer. Min mann leverte hver annen dag. Artig å tenke på. Skal se litt nærere på denne boken. Og kvinnedagen hadde stort oppmøte i går mange steder. Hilsen Tove/fargeneforteller

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Tove.
      Du hadde fortjent et slik smykke, imponerende hvor mye melk du produserte. Det er jordmødre som har dette som symbol i Norge. Som jeg skrev over har de havnet over alt i verden, for de brukes som gaver og påskjønnelsen til jordmødre som gjør en ekstra innsats osv…
      Pc min er på verksted, derfor kommer jeg som anonym. Får ikke til på iPaden min å få meg som meg. Hilsen Ingun

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!