torsdag 9. juni 2011

Jacobsen, Roy "Frost"

Dette er en bok med handling fra middelalderen. Hovedpersonen er Torgest Tordhaldason fra Jorva på Island, år 993 e.kr. 
Hvem er du? spurte faren da han ble født. Det får vi vite i boka og det er en vakker fortelling som er godt fortalt i en eventyrform . Det er vakre billedstemninger og naturskildringer, mot alt det grusomme som skildres fra vikingetiden med drap, ran og mye mer.
Vi følger Gest fra han var veldig liten, han var så liten så navnet Torges ble også kortet inn til Gest.
Han har en voldsom god hukommelse og husker alt som blir sagt og fortalt.
Som7 åring får han Odinkniven av faren, Torhald som var smed. Faren var så opptatt av Balder og den norrønne tro, men som 9 åring bor Erik hos dem en vinter, han er kristen og forteller mange historier om kvitekrist. Gest undrer seg mye over dette, og er svært opptatt av å finne utav hva er riktig tro.

Faren blir drept av Vigastyr, fordi han hadde skult Einar hos dem. Gest tar hevn og dreper Vigastyr som er en av Islands mektigste mann. Derfor må Gest rømme landet og drar til Norge med Teiter, en sterk villmann. De kommer til Norge, Lade og Gest er mektig imponert. Bor store deler av tiden hos Knut prest og lager utrolig flotte utskjæringer til han. Kirken hans ønsker han også og ferdigstille, men vil ikke døpes.
Han må rømme videre og han har hjelpere som sender med han en Arabisk mynt og ber han dra til enken Ingebjørg, etter mange dagers vandring nordover opplever han mye og etter lenger og lang tid kommer han frem til Ingebjørg som er ca 40år. Hun sier han er ikke til å stole på,........med der blir det søt musikk.

Det skjer mye, men det er morsomt når han skal til mjosen og ser dette innlandshavet. Gest er på Hov under Ingolv og vi hører om han og Rørek på Hedemarken. Han treffer også en vakker kvinne der Åsa.

 Før han drar til York og alle kampene rundt om. Noen helt fantastiske beskrivelser av York. Jeg har vært der og kjente meg igjen. Men han sitter nå der i York og har to sønner i norge med to kvinner, han kan ikke dra tilbake....les selv eller hør den som lydbok.
Men han skifter tro, den er godt og fengslende fortalt og varer i 16t og 22min så det skjer mye i boka.Lest av Oddvar Hellan, bra og med god flyt i boka.

Boka ble nominert til Nordiskrådspris i 2004, men fikk den ikke.
Han fikk Riksmålsprisen for boka i 2003
  
Da er jeg klar for Middelalderfestivalen på Hamar til helgen, nå har jeg litt middelalder under huden.
Kostymen ligger klar fra i vinter da vi var på vinterblot! 
Vikingebåten har vi ikke fått på Mjøsa enda, da den er til reprasjon hos en spesialist.
Les mer her: Vikinger

1 kommentar:

  1. Høres ut som en spennende bok!

    Og Middelalderfestival er sikkert gøy. Kos deg! :)

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!