mandag 1. juni 2020

MAI, oppsummering
 Løytnantshjertene blomstrer, det er noen fantastisk vakre blomster


"Mitt liv som rotte",  Joyce Carol Oates. Boka utkom i Amerika 2019, og på norsk hos Pax i år, 2020.

Den 12 år gamle jenta skjønte ikke at hun aldri måtte røpe hva som egentlig skjedde, når brødrene hennes gjorde noe straffbart. Hun er så frustrert og klarer ikke å holde på hemmeligheten. Hun forteller sannheten til noen ansatt på skolen og helvete er løs for henne.
En fantastisk god bok!
Godt fortalt om det amerikanske samfunn og mentalitet.

Jan-Philipp Sendker "Ensomhetens språk"Bok 2 i Kina -trilogien. En bok om miljøkriminalitet, løgner, overvåkning av folk og hvordan folk ikke kan komme med egne meninger, eller sannheter. For de er bare en brikke i det store spillet.          

Eve-Marie Lund om Kirsten Flagstad " La  meg være i fred".
Dette er en lang, stor, spennende biografi om Kirsten Flagstad. Boka har vært utrolig opplysende, ryddig og god. Jeg viste at Kirsten var en god operasanger og at hun  var Norges første kvinnelige operasjef, fordi  skulpturen av henne står ved den nye operaen i Bjørvika, på Kirsten Flagstad plass.
Mer en det viste jeg egentlig lite om den damen, bortsett fra at vi har Kirsten Flagstad museet her på Hamar. At hun sang i USA og at hun fikk et stempel på seg etter krigen som nazi sangerinnene, det var bare ondsinnet tøv.
Hun var så stor en stjerne ute i Verden og fikk en behandling etter krigen som virkelig sjokkerte meg. En skikkelig spennende bok!
Men. litt vell stor og tung i formatet, med mange fine bilder.
(Kvinneprosjektet mitt!)


                           


Bjørnekvinnen av Karolina Ramqvist. En fascinerende bok om en forfatter, hennes inspirasjon og hvordan hun jobber i en skriveprosess. Flott kobling mellom hennes skildring av hverdagen og en spennende historie fra 1500 tallet, sett med feministiske øyner. En metaroman, veldig inspirerende og bra!Toril Brekke " Klangen av frihet" bok nr. 3 i serien om Agathe.
Jeg sier bare, les denne serien! Det er en flott historie om oppveksten av en ung jente i Oslo, om en familie med mange løgner Men kanskje aller best er skildringene av tidsbildet, om hva som skjedde i dette tilfelle i Oslo. Om å være ung og ta egne valg, begynne på Forsøksgymnaset og være i opprør mot det tradisjonelle.
Fantastisk godt bilde av skikkelsen Agathe og hennes litt vanskelige eller kall det utradisjonelle oppvekst som skildres gjennom disse tre bøkene om henne.Jan-Philipp Sendker "Ved nattens ende". siste boka i Kina -trilogien.
Noen mektige mennesker kidnapper sønnen David. En traumatisk opplevelse, men de får han tilbake av noen ukjente gode hjelpere.
Paul og Christine blir forfulgt og må prøve å komme seg til den Amerikanske ambassaden. Det var en spennende og en voldsom lang vei, gjennom et Kina man ikke trodde fantes

Victoria Hislor " de som er elsket" en beretning om en families opplevelser i Hellas fra krigens dager og i konfliktenes tid etter krigen.
Johnathan Swift "Gulliver's Travels fra 1726 i  1001 bøker " Gulliver's reiser"
En morsom bok som på 1700 tallet ble skrevet som satire.
Nå er den mest kjent som en klassiker for barn og ungdom. Pinsen har jeg brukt til å rydde i hagen!

15 kommentarer:

 1. Rotte, bjørn og frihet har jeg også lest, og vi er strålende enig om terningkastene :)
  Du minnet meg på 1001 boken for mai, da jeg så din omtale av "min" bok, tenk at mai forsvant, før jeg fikk lånt den og begynt å lese.
  Nå velger jeg meg en annen bok, for variasjonens skyld, og hiver meg rundt med to bøker i juni.
  Nydelige hjerteblomster, håper du ikke har vont i ryggen etter all ryddingen i hagen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi er ganske enige om bøkene. Ryggen min går det bra med. Jeg har glemt at vi bare er to personer og har sådd i min iver tomatplanter til en storfamilie, så her blir det tomatmarmelade til høsten.

   Slett
 2. Kun lest Bjørnekvinnen av disse, den likte jeg godt. Oates sin har jeg på lese-ønske-listen. Fine blomsterbilder.
  Ha en fin juni måned,Ingun 🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Bjørnekvinnen var veldig bra, gled deg til mitt liv som rotte!
   Håper du også får en fin juni mnd. Det var 32 grader her i dag :)

   Slett
 3. Du har flere bøker her jeg ønsker å lese, både Ramquist, Sendker og Oates.
  Hislops bok har jeg lest, men ble ikke så begeistret som deg, denne gangen.
  Ønsker deg en fin juni Ingun:)

  SvarSlett
 4. De tre du nevner først er veldig bra, men tror at du ville likt Toril Brekke sin trilogi fra Oslo også.
  Hislop satt jeg en firer på,(under fanen Bøker) for det var litt for mye oppramsing av historiske hendelser uten god tilknytning til personene, litt overfladisk resume.
  Ha en fin Juni du også!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan godt være, men det er ikke Brekke som frister mest for tiden, men de er notert til senere en gang. Jeg har lest et par bøker av henne og liker skrivestilen.
   Leste omtalen din av Hislop tidligere, men hadde ikke tid til å kommentere da. Tror jeg ville gitt den to eller tre. Ga den to av fem stjerner på Goodreads etter at jeg leste den.
   Takk takk.:)

   Slett
 5. Har kun lest Gulliver av dine. Leser for lite nye norske bøker for tiden. Bjørnekvinnen frister.
  Det er sjelden jeg ser Løytnantshjertene så nærme. Nydelige!
  Heldige du. Tomatmarmelade er jo så godt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Løytnanshjerter er fantastiske, rene kunstverk!
   Bjørnekvinnen likte jeg så godt fordi jeg kjente meg så godt igjen i hennes skriveprosess.
   Ønsker deg en fin juni mnd!

   Slett
 6. Her var det mange bra bøker, og jeg har bare lest en av dem; Hislop. Tar nok kontakt med biblioteket etter et par av dem. Deilig med vår og tid for hageabeid innimellom lesinga. Ha en fin junimåned!

  SvarSlett
  Svar
  1. Skikkelig variasjon i denne måneden, en god mai var det på mange måter!
   God juni til deg også

   Slett
 7. Du er så produktiv! Jeg greier bare ei bok i måneden! :) Men du har snakket om ei utstilling du jobber med. Den er jeg spent på! Fortell!

  SvarSlett
  Svar
  1. Lydbøker er tingen, mens jeg jobber som en gal.
   Jeg skal ha utstilling i Kunstbanken på Hamar fra 22 august- 11oktober 2020.
   Der skal jeg stille ut i hele kjellerlokalet og har ca 4o kvinner jeg har laget smykker til
   Hommage til...utstilling. Jeg har måtte ha med et smykke av Gunvor også, men det er et helt annet dikt og en helt annen utforming enn ditt.
   Noenkvinner har jobbet med og solgt og de har jeg merket med nr 2.
   Jeg holder nå på med Kirsten Flagstad og det er vanskelig, men får nok til noe. Nå er det monterer og skriving som er det viktigste som jeg styrer med om dagen, men får det nok til etterhvert!
   Ha en fortsatt fin juni!

   Slett
 8. Så fantastisk! Masse lykke til! Har tenkt at hvis du trenger det, må du gjerne låne det jeg har. Denne utstillingen må jeg få med meg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tilbudet, men jeg har ca 40 stk nå!
   Ja, du må komme å se den!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!