torsdag 6. oktober 2011

Strømstedt , Margareta "Natten innan de hengde Ruth Ellis"


En selvbiografisk roman med små historier fra livet til Margareta Strømstedt.
Hun er svensk barnebok forfatter, journalist og oversetter (f 1931), men her med en roman.

Om romanen:
Hun var bare 6år når moren ble psykisk syk og hun måtte overta ansvaret/morsrollen for sine små søsken. Alle så opp til henne og synes hun var så dyktig. Som 16 åring følte hun seg ikke dyktig og skulle aldri bli som mamma: få barn, bli hysterisk ol.

Men hun møter poeten og savnet etter å få egne barn kommer. Sterk scene når moren er hos henne og hun skal på føden. Rystende fortelling om hennes kreftsyke barn, men det går bra.

Hennes bror som begår selvmord og farens reaksjoner er sterk kost. Hun vokste opp i et religiøst hjem med far som pastor. Dette preget hennes liv, tenking og omgang med andre mennesker resten av livet og er kjernestoff i boka. Hvordan vi er mot hverandre, tenker om hverandre, har fordommer  for andre folk. Hvordan en impulshandling kan oppfattes av andre, med konsekvenser man ikke kunne tenke seg.

En sterk, nydelig bok som ble opplest av henne selv. Om et kvinneliv som ønsker kjærlighet, nærhet, frihet og oppmerksomhet, lengten etter å bli sett. Hvordan hun som feminist måtte kle seg og oppføre seg for å være en kvinne i journalist miljøet. Her forteller hun om mye som har endret seg. Tittelen på boka, hører vi om og skjønner meningen med/hva hun legger i den. Om henne kan du lese: http://en.wikipedia.org/wiki/Ruth_Ellis

Hun skriver om opplevelser hun aldri har turd å fortelle andre før.
Nydelig bok, vell verd å høre på svensk. Utrolig godt skrevet, personlig men ikke utleverende.

Tid 5timer.
Utkom i 2006

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!