onsdag 11. januar 2012

Amelie, Maria "Ulovlig Norsk"


En tankevekkende bok om en utrolig sterk jente som vet hva hun vil.
Familien på tre som var høyt på strå fikk problemer i Kaukasus og var utrygge i landet. De la ut på en fluktrute som endte i Norge. Boka er om Maria og foreldrenes kamp om å få asyl.

Maria kommer fra Kaukasus og måtte flykte til Moskva, hvor hun først bodde hos en tante. Videre drar den lille fam til Finland hvor Maria liker seg veldig godt og får venner. Der får de avslag på oppholdstillatelsen og drar til Norge i 2002.

Boka starter fint,  godt fortalte start av hvordan hun opplever å komme inn i Nord Norge. Mottakelsen i landet, hjelperne og de som de trodde skulle hjelpe osv. Så blir det mye om de ulike asylmottak til hvordan de tilslutt havner i Tønsberg.
Sosiale og flinke til å få venner var familien, deres tankegang  kunne noen og en hver lære noe av.

Tankevekkende å få høre om hvordan asylsøkere ser på hverandre, de dømmer hverandre ganske så mye. Modig fortalt fra en vanskelig tid. Maria må være en utrolig sterk jente som har fått til alt det hun har klart.
Hoppet rett inn i 2kl på vg. og tok 1kl fag samtidig og jobbet.  Før hun flyttet til Trondheim og tok en mastergrad  på fem år uten å låne et øre, men jobbet ved siden av studiene og vasket for folk.
Det er jo en side, men alt den dama har vært med på ellers er ikke til å tro. Jeg ramser ikke opp hva hun bedrev, det kan du lese selv. Hun er en driftig jente og vil komme langt en dag, det er jeg sikker på.

Men den vanskelige situasjonen med å bo i Norge uten papirer skjønner man. Jeg har reflekter så mye over frykten de går med hele tiden, grusomt.

Jeg er imponert over hva hun skriver, men  boka er i dagboksform og litt stakkato, med det mener jeg den er ikke noen høydare språklig. Men, veldig interessant å høre hennes beretning.

Lest av Silje Storstein
Tid: 6t og 40 min

3 kommentarer:

 1. Boken har jeg hørt om, men ikke lest. Men jenta har vi hørt mye om i media og særlig da hun ble sendt ut av Norge.
  Man skal ikke se bort i fra at dette er en bok man kan komme til å lese. Takk for tips..

  SvarSlett
 2. I går var det ett år siden hun ble arrestert på Lillehammer etter et foredrag på Nansenskolen!
  Jeg kjøpte denne boka nesten med det samme den kom.
  Den gir innblikk i en verden jeg visste lite om, nemlig tilværelsen på norske asylmottak.
  Syns hele denne historien burde være en vekker for oss. Er litt skuffet over at ikke saken hennes fikk større ringvirkninger.
  Er enig med deg i at språket ikke er så spennende. Kan tenke meg at det betyr enda mer når man får boken opplest. Men så er det jo ikke morsmålet sitt hun skriver på heller.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så tilfeldig at jeg publiserte dette på dagen et år etter. Husker episoden veldig godt, og den var litt uvirkelig. Det er en bok som bare ble et blaff, og det er synd.
   Det en viktig bok som har mye å fortelle mange.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!