tirsdag 16. november 2021

"Mitt Abruzzo" av Per Petterson

 

Dagboksnotater, over et halvt år.

Dette var en spesiell bok, dagboksnotater om hva Per Petterson gjør hver dag, samtidig som han oppsummerer sitt forfatterskap og mye mer.  Vi blir kjent med han, og blir med et halvt år i Coronatiden og hans liv. Han har blitt 68 år og skal flytte fra gården der han bor sammen med kona Pia, som han har vært gift med i snart 30 år. Hun er bonden og han er forfatteren i skrivestua, med ansvaret for bukken, de bor på et småbruk i Høland i Akershus. Denne dagboka bestemt han seg for å skrive og startet opp i slutten av januar -21, den skal slutte når han fyller 69 år, i juli. Snart 70 år, uff, sier han. 

Det er Corona tider, men livet på landet, med sauer, bukken, bøker, skriving, bilene, og hverdagen som han har faste rutiner på, går som normalt. Han og Pia skal bygge seg et nytt hus like ved, de har ikke har fått godkjent tegningene enda, men jobber med tomta, hugger trær osv. Hvordan blir det å flytte fra huset de har bodd i 28 år? 

Gjennom boka bli vi kjent med han på mange måter, hvordan han tenker, hvordan han ser på seg selv som en litt sjenert mann og hvordan han jobber. Han har diagnosen ADHD, og prøver ut medikamenter, han får overtenning når han ikke tar medisinene sine. Han minnes barndommen da han aldri kunne sitte stille, og skjønte ikke hvorfor. Han er et rutinemenneske som står opp kl. 6 hver morgen og leser bøker i to timer. Han har litt bok-mani, og har alt for mange halvleste bøker i bokhylla, sier han. Jeg synes det er utrolig morsomt å høre hvordan han refererer til andre forfattere og skryter av bøkene deres. Eks: boka Familieleksikon av Natalia Ginzburg, det er en innmari fin bok. Han digger Hemingway og mange andre som han nevner.

Han ble veldig kjent med boka: Ut å stjele hester og jeg er nok enig med han at den og Til Sibir er nok de aller beste av hans bøker (de leste jeg før jeg begynte å blogge). Jeg visste faktisk ikke at han var så kjent i utlandet og at hen har gitt ut bøker i så mange land, imponerende. Det er også morsomt å høre om hans møter med andre forfattere rundt om i verden, på konferanser og andre turer.  

Han jobber i skrivehytta som ligger like ved huset, den kalles Porten. I hodet hans er det bøker, det handler hans liv mye om, både de han har utgitt, oversettelsene og hva han synes om noen av oversettelsene. Han er utdannet bibliotekar og har jobbet i mange, mange år i Tronsmo bokhandel i Oslo. Et sted og folkene der, han stadig er og besøker og har et godt forhold til. 

Familie og livshendelser som er viktige for han, noteres og også de gode minner fra den dagen fra andre år, kommer også med. I denne dagboka eller protokollen noterer han også temperaturen og været hver dag.  

Hans gode venn Øyvind som han møter og kan diskutere alt med, er viktige møter for han. Det er Øyvind som også leser alt han skriver og kommer med tilbakemeldinger. Steen og Per møtes også ofte.  Storebroren Steen bor på Rømskog, han elsker å male og "han er på hugget" og får det til og har akkurat hatt en utstilling med bra salg. Det er bare de to igjen av familien. Foreldrene deres og de to andre brødrene er døde, Odd var lillebroren og svært ung (brannen på Scandinavian Star). Moren som var vaskekone, hun var fra Frederikshavn i DK. Faren som var arbeider, innen skofabrikk.  Eldstebroren Steen, ble født i 1949, i Danmark. Moren dro til Norge og giftet seg med faren, da hun ble kastet ut av moren som var indremisjonsdame, forteller han. 

Dette er en bok jeg synes var fantastisk god. Særlig fordi jeg hørte lydbokutgaven der han selv leste, med masse selvironi.  Det ble så naturlig og noen ganger en litt desperat, intens tone over hvordan han skulle få til alt, eller når noe gikk galt. Her hører vi ikke om de dagligdagse hendelsene som Corona, mat og kjedelige ting, men alt det andre han driver med som blir fortalt med en tørrvittighet som bare han kan: F.eks. alle episodene med bukken og Freia (hunden) sauene, høyonna og alt annet på småbruket. 

Han skildrer det hverdagslige med angst angående foredraget, han skal være med  på ved litteraturfestivalen på Lillehammer, Temaet er: om Nordiske traumer. Her kan han hisse seg litt opp i fortvilelse, det samme over noen oversettelser, som han syns er halsbrekkende og fantasifulle, mens jeg humrer her jeg sitter. 

Per Petterson imponerer meg med sin sårhet, ved stadig å si at han måtte grine litt, og samtidig sliter han med kroppslige skader han som ikke høres bra ut. En mann som kan vise sårbarhet og omsorg, men samtidig så virker det som om han kan slå i bordet når det gjelder. 

I denne boka forteller mye han ikke har fortalt offentlig før, og hvordan han har brukt sin fortid og opplevelser som inspirasjon til bøker han har skrevet. Dette er jo på en måte blitt en biografi om han selv. Imponerende!

Denne har jeg virkelig storkost meg med, kanskje fordi jeg kjenner meg igjen i mye av stresset og utfordringer man sier ja til, men som man angrer på, hvordan skal dette gå? osv...

Hør den som lydbok, den er virkelig god! 

Book Bites 10 timer og 23 minutter. Lest av forfatteren selv, utrolig bra!


Andre som har blogget om boka: Tine, 

13 kommentarer:

 1. Denne har jeg nettopp lyttet ferdig (supplert med eboka) og jeg er enig med både deg og Tine, likte denne boka veldig godt:)
  Artig å lese hva du likte og fremhevet.
  Alle de litterære referansene og forfatterlivet var det jeg likte best, men det var en fin kombo med familie- og hverdagslivet, og hvordan det fungerte for ham med ADHD, angst med mer. Og at han etterhvert lettet på lokket ang Scandinavian Star-tragedien. Jeg fikk ikke med meg det på Lillehammer, fordi det var så utrolig masse som gikk samtidig. Han var jo uansett med på skjerm hjemmefra. Men nå kunne det vært interessant å ha sett det. Odd døde vel pga en sykdom/skade rett før han skulle opereres.

  SvarSlett
  Svar
  1. En veldig bra bok, jeg kjente meg så godt igjen i mye av hva han snakket om. Både det med å være bonde. Vi var sauebønder med ca.50 vinterfora sauer i nesten 20år + full jobb i vg. skole, det kapittelet er heldigvis over.
   Per er mye mer strukturer enn jeg er, men jeg har vekke-klokke som ringer om morgenen. Det å ikke strukturere arbeidsdagen, når man skal i skrivestua eller som jeg på verkstedet er det samme. Min friplass i verden, men det er så fort gjort å spore av, og sose vekk dagen. Og som jeg skrev over alle utfordingene man utsetter seg for, alt stress med tidspress osv.
   ADHD, kjenner jeg godt til, det er slitsomt. Har en sønn som har det, han var hjemme mye i sommer, permitert pga covid, da slurva han med medisinene....phhh

   Det med Odd kom ikke helt tydelig fram, jeg forstod det som han var med på Scandinavian- tragedien? men, nå ble jeg litt usikkerT

   Slett
  2. Skjønner.
   At ADHD er slitsomt har jeg ingen problemer med å forstå.
   Tror ikke Odd var med på Scandinavian Star, da det brant i 1990- han døde før det. Kan sjekke i eboka- har ikke levert den tilbake. Men han døde før operasjon, enten hjemme eller på sykehuset. det ble fortalt i etapper, stykkevis- en dag sprakk bobla, skrev han og så kom det frem at han døde før operasjonen.

   Slett
  3. Vanskelig å finne hvor det sto, men jeg fant i alle fall stedet der han snakker om begravelsen til de fire fra Scandinavian Star, en Kristin (niese) ble nevnt, og det virker som de andre også var nieser/nevøer. I den sammenhengen står det at Odd ble begravd syv år før. Per kikker gjennom "dødskuffen" sin når han forteller om dette.
   Det med at han døde før operasjonen sto et annet sted.
   Lurer på om jeg leste et sted at lillebror Lars døde i Scandinavian Star-ulykka, men usikker på om jeg husker rett . Han hopper jo veldig frem og tilbake når han forteller om disse tingene.

   Slett
  4. Fant en sak i VG , 9 år gammelt der han sier noe om ulykka:
   "Boken handler om mordbrannen på Scandinavian Star natten til 7. april 1990. Den kostet 159 mennesker livet. Blant de omkomne var Pers mor, far, lillebror og niese.

   - Noen år før døde en annen bror av meg, så det var helt «wipeout», sier Per."
   https://www.vg.no/rampelys/bok/i/o5obR/petterson-snakker-ut-mistet-fire-i-scandinavian-star

   Husker ikke at han sa det var mor og fra som døde i brannen, fra boka, men husker Kristin niese som sagt og da husket jeg rett at det var Lars, lillebror. Mulig det var denne artikkelen han i boka ergret seg over at VG skrev. At han ikke hadde snakket ut, men de formulerte det sånn.

   Slett
  5. Det står her også: Pers mor, far, niese og lillebror.
   https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/BOarE/per-petterson-mistet-fire-paa-scandinavian-star-hadde-nesten-gitt-opp-jakten-paa-sannheten
   Beklager mange innspill, men blir litt gira når jeg må finne ut noe.:)
   Men nå er det oppklart:)

   Slett
  6. ja, det stemmer, at det var mor far og niesen. Ja og Steen og Per var i minnestunden etter Odd, så det må ha vært før.
   Fint!

   Slett
 2. Denne boken likte jeg veldig godt, lyttet til lydboken jeg også men skulle ønske at jeg supplerte med e-boken som Anita. Mulig jeg lytter/ leser på nytt. Likte også de litterære referansene og hverdagslivet. Fin bok 🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig, jeg ender nok opp med å lese noen av bøkene han nevnte, det var spennende. Utrolig bra!

   Slett
 3. Så fin omtale Ingun, og takk for lenke! Fryder meg over at du likte den like godt som meg, og at vi har det til felles at vi begge leste Ut å stjæle hester før vi begynte å blogge. Jeg lyttet meg gjennom den nå, og husket med en gang hvilken bok det dreide seg om, etter alle disse årene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra, jeg så filmen "Ut å stjele hester" for en stund siden og fikk den repetert. Boka var mye bedre enn filmen. Til Sibir må jeg høre på lydbok, for den husker jeg bare vagt.
   Ha en fortsatt fin kveld:)

   Slett
 4. Jeg gleder meg til å lese denne. Står på vent på biblioteket. Utrolig flott omtale du har skrevet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, jeg synes den var så fin!
   Gled deg :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!