onsdag 12. desember 2012

Petterson Per "Jeg nekter"

                                                                 
En verdig prisvinner til bokhandlerprisen!

Petterson er en forfatter jeg synes skriver fantastisk bra. Nå jeg leste "Ut å stjæle hester" tenkte jeg wow, hva har denne mannen opplevd som kan skrive slik. Og noe av det samme kan jeg si om denne boka. Boka "I kjølvannet" slo meg midt i magen da jeg leste den rett etter at mor døde og jeg var i kjølvannet selv.
Han skriver så tilsynelatende enkelt og rett frem, men med så mange språklige nyanser at det blir vakkert!

Vi møter i boka to gutter som er like gamle som Petterson selv og deres vennskap fra barndommen av til uti  ungdommstiden. Hva gikk galt? De møtes igjen ette 35 år, men hvordan det gikk må du finne ut av selv.

Jim som er en av guttene vokste opp uten far, men sammen med sin relgiøs mor. Han fikk ikke vite hvem faren var før han var 40år, men hadde trygge rammer i barn, ungdommsåra og var sterkt knytta til moren.
Tommy, har en mor som stikker av når han er 12år, hun nekter å være i huset med den voldelige faren mer. Tommy har også en søster Siri og tvillingene. Faren er søppeltømmer og 2år etter at moren forsvant juler Tommy opp faren. Han hatet faren og faren droavgårde og kom ikke tilbake. Det er gjensyn med faren 40 år etter osv.......mye spennede!

Fortellingen går over et døgn hvor det egentlig skjer lite sett utenfra, men det som danner fortellingen /essensen i boka. Dette er sosialrealisme, dyktig menneskekunnskap og god fortellerkunst på høyt nivå.
Det er komposisjonen og fortellerstemmen til de ulike personene i boka som gjør den så spennende og gripende. Ma må høre hva som skjer!

Det er sjarmerende å høre Siri omtale broren og alt det de gjorde for å skape et hjem for seg og tvillingene som ungdommer. Etter at mor og far dro og de ble alene. Barnevernet kom jo inn, men ikke med den makt og brutalitet som vi kjenner i dag. Det er nok derfor Tommy ble den han ble tror jeg......
Det er noe av historien det også, der han får vokse opp hos J...  men jeg kan ikke røpe mer.

Denne skal jeg låne og høre en gang til om noen mnd, det er sikkert!

Vakker, sår og inderlig bok!

Veldig bra lest av Anders T. Andersen
Lydboka varer i 6t 50min og utkom i 2012.

1 kommentar:

  1. Jeg sier det igjen, maken til boksluker!
    Men likevel tror jeg ikke du tilhører den mennesketypen jeg beskriver på min blogg i dag.
    Du kan jo ta en titt!
    Hilsen fra Tove

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!