lørdag 20. mars 2021

Mellom nord og natt av Gøhril Gabrielsen

 


En roman som speiler en mor og datter fortelling, med Edith Södergran sitt liv

Dette  er en roman som forteller om mødre som gjør alt de kan for døtrene sine. Døtrene er det mest verdifulle og kjære de har. Vi møter kvinnen som er bibliotekar, hun har en del vonde barndomsminner og hun har alltid gjort og gjør alt for at datteren skal ha det bra. Slik at hun ikke skal oppleve noe vondt. Hun får datteren Lu, når hun er 24 år. Lu vokser opp og er ei glad jente som prater i veg og tar mye oppmerksomhet på hvem hun er. Så treffer hun Tor og flytter sammen med han og alt endrer seg. Lu blir på vakt, er engstelig og moren ser dette og synes ikke at Tor er den rette personen å være sammen med. han er ikke bra for henne, sier hun. 

Edith Södergran er historien moren ser tilbake på, hennes yndlingsforfatter som levde (1892-1923). Edit ble bare 31 år, hun døde av tuberkulose. De to bodde sammen hele hennes liv. Faren døde i 1907 og før det var han mye fraværende. Moren mente det kunne være fint om Edit fikk en søster og en venninne som kunne gi den ensomme Edith litt selskap. Signa var et par år eldre og etter en stund tar hun sitt eget liv, dette preget Edith voldsomt. De to jentene hadde ikke kommet så godt overens, så det var ikke det som plaget Edith, men måten hun tok livet sitt på. De to jentene var svært ulike. Signa fra en fattig familie med mange barn, hvor begge foreldrene var døde, mens Edith var et overklassebarn, moren var formuende.

Lu er nå blitt 24 år. Har hun blitt skadet av oppveksten og hva moren har sagt? Var jeg for ivrig med å beskytte Lu, tenker moren. 
En vakker bok om hvordan vi prøver så godt vi kan og være gode mot våre barn, slik at de blir gode mennesker. Flotte referanser mellom disse to fortellingene, gode skildringer og flott komponert.  

Les gjerne min omtale av boka "Edith" av Ernst Brunner
Dette var en spennende og god fortelling, selv om historien her ikke helt stemmer med det jeg har lest om Edith før, men slik er det jo med romaner.


ANBEFALES!
Utgitt på Lydbokforlaget, 5t 48 min. Les av Anne Ryg, Lytteeksemplar

Les gjerne Tine sin omtale.

18 kommentarer:

 1. Når både du og Tine skriver fint om en bok ....da må den jo leses. Leser nå Den avstengte øya fristet av deg,
  Spent på ditt homage smykke til Edith

  SvarSlett
  Svar
  1. Mitt smykke til Edith er jeg ikke ferdig med enda, men håper det blir greit. det er det siste jeg får gjort ferdig. Nå er det bare katalogen som er i hodet mitt. Det var mer jobb en jeg trodde, men den blir på ca 100 sider, med tekst og bilder ( nå er det alle bildene som må ordnes og lagres i annet format osv). Og å ta de siste bildene etterhvert. Jeg fikk heldigvis påsken på meg før det skal til i trykken.

   Slett
  2. 100 sider? Heftig. Men jeg har trua på deg og at du blir ferdig i tide. Blir det en katalog jeg kan kjøpe med meg?

   Slett
  3. Ja, det blir en katalog jeg skal trykke i et par hundre eks. i allefall. Det er vanskelig å helt å vite hvor mange eks. jeg skal trykke, for det er svine dyrt. Jeg har søkt i fritt ord og et par andre steder om støtte, så krysser fingrene og håper å få noe napp :)

   Slett
 2. For en fin omtale Ingun, jeg liker at du kjente til Edith Södergran fra før og skal selvfølgelig sjekke ut Brunner sin bok. Takk for lenke, og ha en fin søndag med katalogen din :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Edith har vært min usynlige følgesvenn og inspirator i flere tiår. ;)

   Slett
 3. Tack för smakbiten, Edith Södergran känner jag till men inte den här boken.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er nok bare på norsk enda, den er ganske ny.

   Slett
 4. Undrar om jag inte har Brunners 'Edith' i hyllan - oläst. Den här kände jag inte till.

  SvarSlett
 5. Det där är ju en av de svåraste sakerna med att ha barn (f.ö. samma med söner...) att man vill skydda dem från ont, samtidigt som man vet att de måste genomleva jobbiga saker på egen hand.

  SvarSlett
 6. tack för smakbiten, blir nyfiken.

  SvarSlett
 7. Brunners bok har jag, men den här känner jag inte till. skulle gärna läsa den. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 8. Mange ser ut til å bli interessert når du omtaler en bok. Det er gøy.
  Jeg var på biblioteket i går og lånte krim, bl. a. av Unni Lindel, "Nabovarsel". Gleder meg til den.
  Tror ikke krim er noe du liker? God påske ønskes av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. God Påske til deg også. Har aldr lest Unni Lindel bøker.

   Slett
  2. Da skal jeg fortelle deg hvordan boken er etter påske.
   Vi reiser til fjells i dag, og håper sola kommer tilbake. Men fint å komme bort litt uansett.
   Jeg skal påskepynte og tenne i peisen, så vi skal kose oss med bøker, god mat og godt drikke. Og vår hytte ligger nesten for seg selv, så på Gullhaugen ligger ikke hyttene vegg i vegg heldigvis. Men flotte skiløyper rett nedenfor. Derfra kan vi gå til Kvitfjell, Fagerhøy, Skei og Golå. Men det blir bare småturer på meg.
   Håper dere får en god påske! Hilsen Tove/fargeneforteller

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!