søndag 1. november 2020

Morgenstjernen av Karl Ove Knausgård

 


Kan himmelen og stjerner påvirke oss?

Dette er en bok som omhandler mange personer, noen har en tilknytning til hverandre, men andre er løsrevne historier. Alle forteller sin historie om hva som skjedde disse dagene i august, da en stor stjerne viste seg på himmelen. Det som er felles er at alle har problemer i privatlivet sitt, også kommer dette fenomenet med den kjempestjerna, hva skjer? Blir folk påvirket av den eller lever de videre som om ingen ting skjer...

Det er sterke fortellinger som rørende, helt til siste delen, den likte jeg ikke så godt, ble for mye prat. Egil sin lange historie kunne egentlig vært en egen bok. 

Solveig sin historie har jeg lest før i boka: Fuglene under himmelen" den var i alle fall ikke så mye bearbeidet, slutten var litt endret.

Til boka:

Boka starter en augustkveld på Sørlandet, der Arne og Tove er på hytta med sine tre barn. Tove er kunstner og er psykisk veldig ustabil. Hun skriver lapper med tekster om hva hun drømmer om og har et uhell med en av kattungene. Arne virker sliten av henne og alt rundt henne. Må hun legges inn, nå?

En venn Egil kommer innom og de setter seg ned med god drikke og prater. Det mørkner og over dem kommer det opp en enorm stjerne. Hva er det som skjer på jorda? Er stjernen ny eller er den i ferd med å brenne bort? Eller er det de mørke kreftene som settes i gang, de vi ikke skjønner? Mennene blir sittende å prate om dette. Egil sier at den nye stjernen er ikke noe nytt, det skjer stadig..

Egil drar hjem, mens Arne fortsetter å drikke, etter hvert tar han seg en biltur, egentlig for å kjøpe sigaretter, selv om han sluttet for seks år siden. Det skjer så mye underlig og han er ganske frustrert over alt som skjer og kjører avgårde ut i ukjent terreng, mens han drikker. Det går som forventet, han kjører av veg, så Egil må redde han ut av situasjonen.

Presten Kathrine er på veg hjem til Bergen, etter et seminar. Det skjer mye merkelig rundt henne og hun gjør ting hun aldri ville ha valgt å gjøre før. Er hun lei mannen Gaute etter 20 år? Hva er galt med henne,.....Hun opplever at noe forferdelig vil hende!

 Emil er en ung gutt som jobber i barnehage på dagtid og spiller i et band på fritiden. Han har nærmest traumer etter at han mistet et barn i gulvet og sa ikke fra om det til noen. 

 Iselin, som var så flink til å synge. Hun har flyttet på hybel og er enormt ensom. Foreldrene er skilt og hun føler at hun ikke har noen steder å gå denne varme kvelden..... Hun ser syner og opplever også ting som hun ikke skjønner.

 Solveig som er sykepleier opplever underlige ting under en hjerte translasjon.  

 Journalisten Jostein tar seg en tur ut på byen og drikker seg pære full. Han ringer ikke kona Tove som er på jobb i PU bolig, for hun jobber nattevakt. En av beboerne stikker av, merkelige ting i skogen.  Jostein er utro mot sin kone og får oppregning om at noe har skjedd..., etterhvert skjer det også ting som berører han.

 Vibecke 33 år med en liten datter, skal feire sin mann med overraskelsesselskap på han 60 årsdag. Farens eldste sønn skal hjelpe henne å gjøre innkjøp osv. ...Hun skal hente noe i kjelleren og der finner hun noe uventet. 

Dette var personene som det handlet om i boka i korte trekk, men hva som egentlig skjedde må du finne ut av selv, for alle historiene fortelles om hverandre, fram og tilbake. Jeg hørte denne som lydbok og det var veldig tydelige ulike manns og kvinnestemmer som fortalte/var de ulike folkene. Det var faktisk 8 ulike opplesere. Gå inn på Lydbokforlaget og se hvem det var. 

Som jeg skrev øverst var det slutten som var for lang som trakk litt ned, for ellers var den fantastisk godt skrevet og mange fengende fortellinger som skremte meg, som jeg ble forbanna på og som jeg så tydelig for meg. 

En bok jeg har storkost meg med! Man må åpne opp for alle sanser og akseptere at det kanskje finnes mer mellom himmel og jord. Hvem vet? Kan vi få tegn eller kan vi bli påvirket av det som skjer ute i verdensrommet?

Jeg liker Knausgård sine bøker veldig godt og link til andre 8 bøkene jeg har blogget om.

Spilletid 21.06.03, Lydbokforlaget utgitt 2020, Leseeksemplar.

Andre som har lest boka :, Tine , bok - maleblogg, 


16 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten! Försökte läsa Knausgårds Min kamp 1 men gav upp. Får se om han får en ny chans med denna.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er ikke en selvbiografisk bok som Min kamp, men er roman.

   Slett
 2. Jag har aldrig läst Knausgård. Vet inte om jag vill heller.

  SvarSlett
  Svar
  1. Han skriver godt, men folk som ikke likte Min kamp serien tror at det bare er slikt han skriver, men det stemmer ikke.

   Slett
 3. Gleder meg til å lese denne. Ønsker meg den i julegave:)

  SvarSlett
 4. Tack för smakbiten. Har inte läst något alls av Knausgård.

  SvarSlett
 5. Som Anita sier så ønsker jeg meg denne til jul 🙂 Har skjønt at den består av flere fortellinger og som deg har jeg også lest "Fuglene under himmelen" og det var en nydelig bok.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er mange slike fortellinger i boka. De er rørende og tankevekkende, mange av dem.

   Slett
 6. Har inte läst något av Knausgård. Vet inte vad mitt motstånd beror på. Är inte hans böcker väldigt tjocka? Tack för smakbit

  SvarSlett
 7. Denne tykk, men han skriver tynne bøker også.

  SvarSlett
 8. jag gillar Knausgård och vill gärna läsa allt han skrivit. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 9. Takk for lenke Ingun, som du vet så likte jeg denne boken veldig godt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg likte også boka veldig godt en topp fortelling, bortsett fra den siste delen som var litt lang. Så den ble en femmer totalt.

   Slett
 10. Har inte läst något av den författaren. Tack för smakbiten!

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!